×

Főoldal > SEO videók > ChatGPT kitiltása a weboldaladról

ChatGPT kitiltása a weboldaladról

Csentes Zoltán    SEO   2023-08-08

Így tiltsd meg a ChatGPT-nek, hogy használja az oldalad tartalmát

A ChatGPT-t működtető OpenAI nyilvánosságra hozta a botjának a nevét, amivel az internet weboldalait térképezi fel újabb információk után kutatva, hogy bővíteni tudja tudását. A crawler neve GPTBot lett.

Miért tiltsuk ki?

A ChatGPT jelenleg semmilyen hivatkozás nem mellékel az olyan válaszokhoz, amiket egyértelműen a mi oldalunkról (a mi tudástárunkból) vesz át. Ezzel organikus hátrányt okoz nekünk, mert a felhasználó megkapja a választ anélkül, hogy keresnie kellene és megtalálná a választ az oldalunkon.

Ha kitiltjuk a GPTBot-ot az oldalunkról, a felhasználó kénytelen lesz organikus keresést indítani és így lehetőségünk lesz behozni az oldalra.

Hogyan tiltsuk ki?

A szerverünk gyökér könytárában található robots.txt fájlt kell szerkesztenünk. Írjuk bele ezt a két sort:

	User-agent: GPTBot
Disallow: /

Minden AI bot tiltása

Ha nem csak a ChatGPT-t, hanem az összes ilyen mesterséges intelligenciának dolgozó botot kitiltanál az oldaladról, akkor a következő két sort tedd bele a robots.txt fájlba:

	User-agent: CCBot
Disallow: /

A CCBot egy non-profit szerevezetek által működtetett crawler, ami a teljes világhálót térképezi fel. A mesterséges intelligenciákat működtető cégek, ebből az adatbázisból tanítják fel a programjaikat.