×

URL - A hierarchia szint helymeghatározó

Csentes Zoltán    2023-09-27

Főoldal> SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi az URL?

Az URL egy rövidítés, ami az angol (uniform resource locator) kifejezésből ered, ami azt jelenti, egységes erőforrás-kereső. Az URL egyfajta cím, ami segít megtalálni az interneten lévő erőforrásokat, például egy weboldalt. Gyakran szokták webcím névnek is nevezni.

Az URL-ek több részből állnak, például a protokoll és a domain névből, amik elmondják a webböngésző programnak, hogy hogyan és honnan találja meg az adott erőforrást.

Az emberek különböző módon adhatják meg a böngészőnek, hogy milyen URL-re szeretnének navigálni az interneten: rákattinthatnak egy hivatkozásra vagy könyvjelzőre, beírhatják a címsorba vagy akár egy másik alkalmazásból is eljuthatnak egy weboldalra.

Az URL felépítése

Az URL felépítése általában a következő részekből áll:

Protokoll: Az URL kezdetén található protokoll meghatározza, hogy a böngésző vagy alkalmazás hogyan fogja elérni a forrást. Például a "http" vagy "https" protokoll az internetes kommunikációhoz használt alapvető protokollokat jelenti.

Alhálózat (Domain): Az alhálózat vagy domain rész a weboldal nevét tartalmazza, például "ad-ops.hu". Ez az azonosító teszi lehetővé, hogy a böngésző megtalálja a keresett webhelyet a világhálón.

Portszám: Néhány URL tartalmazhat egy portszámot, amely az internetes kommunikáció egy specifikus részét határozza meg. Általában a böngésző automatikusan kijelöli a megfelelő portot.

Elérési útvonal: Az elérési útvonal rész megadja a konkrét oldal vagy forrás elérési útvonalát a webhelyen belül. Például "/cikkek/kezdoknek.html".

Lekérdezési string: Ez a rész lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy további információkat adjanak meg az elérni kívánt forrásról. Például "?id=123" formájában jelenhet meg.

Fragmentum: A fragmentum az oldal egy adott részét vagy elemét azonosíthatja. Gyakran az oldalak navigációjához vagy hivatkozásokhoz használják, például "#szakasz1".

Az URL szerepe a SEO-ban

Az URL szerves része a keresőoptimalizálásnak, mivel az internetes keresőmotorok számára fontos információkat tartalmaz a weboldal tartalmáról és struktúrájáról. A jól megtervezett URL-ek segíthetnek a webhelyek jobb rangsorolásában a keresőmotorok találati listáin.

URL és a kulcsszavak

Amikor az URL-ek optimalizálásáról van szó, fontos néhány dolgot szem előtt tartani, például:

  • Keresőbarát URL : Azok az URL-ek, amelyek könnyen értelmezhetőek és releváns kulcsszavakat tartalmaznak, hozzájárulhatnak a webhely SEO-jához.
  • Állandó URL : A weboldalak tartalmának változása esetén fontos az állandó URL-k használata, amelyek megtartják az oldal elérési útvonalát és a kulcsszavakat.
  • Megfelelő hosszúság : Az optimális URL hosszúság kritikus a felhasználói élmény és a SEO szempontjából. A túl hosszú URL-ek zavaróak lehetnek, míg túl rövidek nem adnak elegendő információt.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.