×

SSL - A biztonságos kapcsolat alapja

Csentes Zoltán    2024-01-10

Főoldal> SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi az SSL?

Az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvány egy olyan protokoll, amely biztonságos és titkosított kapcsolatot létesít a szerverünk és a weboldalunk látogatói között.

A Secure Socket Layer által kialakított titkosított kommunikációs csatorna elengedhetetlen a felhasználói adatok, mint például a bejelentkezési adatok vagy a bankszámlaadatok biztonságának megőrzése érdekében, megakadályozva ezáltal az érzékeny adatok illetéktelen kiszivárgását.

Honnan tudod, hogy az adott honlap SSL-t használ?

Napjainkban az olyan weboldalak, amelyek személyes adatokat kezelnek, legtöbbször titkosítással működnek a felhasználói adatok védelme érdekében. Ezt különösen fontosnak tartják a közösségi platformok mint például a facebook, az online bankok és a webáruházak, ahol az adatvédelem alapvető követelmény.

Az ilyen típusú oldalak Secure Socket Layer (SSL)-t használnak az adatok biztonságos átvitele érdekében. Egy weboldal SSL használatának legkézenfekvőbb jele a böngésző címsorában található URL.

Amennyiben a cím "http://" helyett "https://" előtaggal kezdődik, ez azt jelzi, hogy az adott oldal SSL-t használ, biztosítva ezzel, hogy az Ön számítógépe és a weboldal szervere közötti adatátvitel biztonságos és titkosított.

A "https" jelenléte megerősíti, hogy az adott weboldal megbízható SSL kapcsolatot használ, ami védelmet nyújt a felhasználói adatok esetleges illetéktelen hozzáférése ellen.

Az SSL működése

Amikor egy felhasználó SSL-biztosított weboldalra lép, a böngészője automatikusan kérést küld a szervernek egy biztonságos kapcsolat létrehozására. Ebben a folyamatban a szerver egy titkosítási kulcsot küld a böngészőnek, amelyet aztán az adatok titkosítására használnak.

SSL tanúsítványok

Az SSL tanúsítványok digitális okiratok, amelyek igazolják egy weboldal hitelességét. Egy megbízható tanúsítványkiadó szervezet (Certificate Authority, CA) állítja ki őket, bizonyítva, hogy a weboldal tulajdonosa ellenőrizve és megbízható.

Az SSL előnyei

Biztonság

Az SSL fő előnye a biztonság. A titkosításnak köszönhetően az adatokat nem lehet könnyen ellopni vagy megváltoztatni az átvitel során.

Megbízhatóság

Az SSL tanúsítványok növelik egy weboldal megbízhatóságát, mivel igazolják, hogy az oldal tulajdonosa átesett egy hitelesítési folyamaton.

SEO és látogatói bizalom

A keresőmotorok, mint a Google, előnyben részesítik az SSL-lel védett weboldalakat, ami kis mértékben javítja a weboldalak SEO teljesítményét.

Hogyan lehet SSL tanúsítványa egy honlapnak?

Valóban, minden weboldalnak van lehetősége Secure Socket Layer (SSL) tanúsítvány megszerzésére, ami elengedhetetlen a biztonságos internetes jelenlét szempontjából.

Ennek érdekében a tárhelyszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel a megfelelő lépés. Fontos megjegyezni, hogy az SSL tanúsítványoknak lejárati idejük van, amit rendszeresen meg kell újítani. Általában ez az időszak 1-2 év, amely után a tanúsítványt frissíteni kell.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.