×

Spam - Minden amit tudni érdemes róla!

Csentes Zoltán    2023-09-26

Főoldal> SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi a SPAM?

A SPAM egy olyan kifejezés, amely a nem kívánt elektronikus leveleket vagy üzeneteket jelenti, általában reklámokat, promóciókat vagy egyéb üzeneteket, illetve a keresőmotorok megvezetése céljából weboldalakra feltöltött kéretlen tartalmakat jelent.

A SPAM sokszor zavaró és bosszantó lehet, mivel az elektronikus levelezés és a kommunikáció elterjedésével rengeteg ilyen nem kívánt üzenetet kaphatunk. A SPAM általában e-mailben, de más kommunikációs csatornákon is előfordulhat, például telefonon vagy a közösségi médiában.

Története

A SPAM kifejezés eredete egy 1970-es Monty Python kabaréjelenetből származik. Ebben a jelenetben egy étterem étlapjával találkozunk, ahol minden étel tartalmaz löncshúst, amelyet angolul "spamként" (Scientifically Processed Animal Matter) emlegetnek.

Ebben a jelenetben a löncshús (spam) ugyanolyan módon viselkedik, mint a mai értelemben vett SPAM: nagy mennyiségben és kéretlenül tolják az emberekre. Az első SPAM üzenetek az internet hőskora óta léteznek, de igazán az e-mail és a közösségi média elterjedésével váltak komoly problémává.

Miért veszélyes a SPAM?

A SPAM nem csak idegesítő, de veszélyes is lehet. Phishing támadásokhoz vezethet, és sok esetben malware vagy egyéb rosszindulatú szoftvereket is tartalmazhat.

A E-mail spam főbb veszélyei a következők:

  • Ártalmas szoftvert vagy vírust akarnak letöltetni az emberekkel
  • Meg akarják szerezni az ügyfelek személyes adatait
  • Pénz átutalására biztatják a gyanútlan internetezőket

A SPAM levelek többségét általában vállalkozói vagy marketing célokra használják, és a küldőket legtöbbször pénzügyi motivációk hajtják.

Hogyan védjük meg magunkat a SPAM-től?

  • Spam szűrők használata: Az e-mail szolgáltatók általában rendelkeznek beépített spam szűrőkkel.
  • Nem megbízható források blokkolása: Legyen szó e-mailről vagy közösségi médiáról, blokkolhatjuk a gyanús forrásokat.
  • Soha ne kattints ismeretlen linkekre: Ne kattints olyan linkre vagy nyiss meg mellékletet az e-mailben, amelyet nem vársz, és amelyről nem vagy biztos benne, hogy megbízható forrásból származik. Ezek potenciális vírusokat vagy rosszindulatú szoftvereket tartalmazhatnak.
  • Legyél óvatos az e-mailekkel, amelyek furcsák vagy gyanúsak: Ha egy e-mailben furcsa vagy gyanús elemeket észlelsz, például helyesírási hibákat, furcsa e-mail címet vagy túl jó ajánlatokat, legyél óvatos. Ezek lehetnek SPAM jelei.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.