×

Popup - A digitális marketing alapvető eszköze

Csentes Zoltán    2023-09-28

Főoldal> SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi a popup?

A pop-up-ok olyan hirdetések, reklámformátumok, amelyek egy új böngészőablakban nyílnak meg. Úgy is szokták nevezni őket, hogy felugró ablak.

Ezek a hirdetések az alábbi elven működnek: egy olyan ablakot hoznak létre az éppen használt böngészőablak előtt, amely biztosan felkelti majd a felhasználó figyelmét.

A pop-up hirdetések mérete nem követ szabványos méretet, ezért a böngészőablak mindig alkalmazkodik a hirdetés tartalmához. Ezek a reklámok sokszor olyan módon jelennek meg, mintha önálló weboldalak lennének, és rendszerint tartalmaznak képeket, szövegeket, videókat, valamint cselekvésre ösztönző elemeket, azaz CTA-kat is.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a pop-up hirdetések az egyik legzavaróbb reklámok közé tartoznak, mivel megszakíthatják a felhasználók böngészési élményét.

Sok modern böngésző ma már automatikusan blokkolja ezeket a hirdetéseket, így megakadályozva, hogy a weboldal új ablakot nyisson meg a böngészőben.

Ha egy hirdetés, akár egy feliratkozási lehetőség, vagy épp egy különleges ajánlat bemutatása a cél, akkor a popup remek választás lehet. A popupok megjelenhetnek különböző weboldalakon, webshopokban és applikációkban is.

Mi a gond a popup hirdetéssel?

Ezek a hirdetések akadályozzák a felhasználókat a böngészésben, ezért szinte mindenki egyből be is zárja. Az ilyen típusú hirdetéseket a legtöbb böngésző alapértelmezettként tiltja, és nem engedi megjelenni, ezáltal ellehetetlenítve ezt a régi népszerű stratégiát.

Miért hasznosak a popupok?

Célzott közönség elérése

Az egyik legnagyobb előnye, hogy céltudatosan lehet vele megszólítani az olvasókat vagy vásárlókat. Ha valaki például egy cikk közepén jár, és megjelenik egy popup, az valószínűleg a cikk témájához kapcsolódó tartalom lesz.

Konverziós arány növelése

Egy jól megtervezett popup segíthet abban, hogy az oldallátogatók egy része végül valamilyen konverziót hajtson végre, legyen az egy vásárlás, feliratkozás vagy akár egy letöltés.

Felhasználói interakció

Lehetőséget teremtenek arra, hogy közvetlenül interakcióba lépjünk a felhasználókkal, információt gyűjtsünk tőlük vagy akár irányítsuk őket az oldalon.

Hogyan használjuk hatékonyan?

Jó időzítés

Az egyik legfontosabb tényező a megfelelő időzítés. Azonnali popupok gyakran irritálóak lehetnek, míg egy jól időzített popup sokkal hatékonyabb.

Tartalom és Design

Az üzenet és a dizájn is fontos szerepet játszik. Szem előtt kell tartani, hogy nem csak a figyelmet kell felkelteni, hanem konkrét cselekvésre is kell ösztönözni.

Kockázatok és figyelmeztetések

  • Felhasználói élmény: Ha túl sok vagy túl tolakodó a popup, az rontja a felhasználói élményt.
  • SEO hatás: A Google és más keresőmotorok is büntetik azokat az oldalakat, ahol azonnal megjelenő popupok akadályozzák a tartalomhoz való hozzáférést, különösen mobil eszközökön.

A popup rendkívül sokoldalú, amelyet jól használva nagymértékben növelhetjük weboldalunk vagy webshopunk hatékonyságát. Azonban fontos, hogy odafigyeljünk a tervezésre, a megjelenésre és a felhasználói élményre is, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.