×

Kereső, keresőmotor jelentése

Csentes Zoltán    2023-05-26

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

A kereső vagy keresőmotor egy olyan program vagy alkalmazás, ami megadott feltételeknek megfelelő információkat keres meghatározott adatbázisokban. Rengeteg féle keresőmotor létezik, és mindegyik a saját adatbázisából keresi a legrelevánsabb tartalmat.

A telefonszám kereső egy telefonszám adatbázisból keresi meg a keresett névhez tartozó telefonszámot. A helyrajzi szám kereső egy címhez rendelt helyrajzi számot keres meg, vagy fordítva. De létezik például adószám kereső, domain kereső, irányítószám kereső, vagy akár rendszám kereső is.

Mi az internetes keresőmotor?

Az internetes keresőmotor a hagyományos keresőknél jóval összetettebb és bonyolultabb rendszer. A legnagyobb kereső motorok az interneten több algoritmusból állnak és olyan összetett rendszerek, hogy sokszor már az alkotójuk sem látja az összefüggéseket a működésükben.

Hogyan működik az internetes kereső?

A legtöbb keresőmotor két részből áll: az egyik része az adatgyűjtéssel és az adatok rendszerezésével foglalkozik, míg a másik a kereső kifejezésekre a legrelevánsabb találatokat szolgálja ki.

Az adatgyűjtéssel foglalkozó algoritmusokat, indexelő botoknak is szokták hívni. Ezek linkek útján térképezik fel az egész internetet és indexelik a tartalmat egy óriási adatbányába.

A kiszolgáló algoritmus a keresőbe beírt kifejezés, és a feltételezett keresési szándék alapján kiválogatja a kereső számára legrelevánsabb találatokat, majd ezeket szigorú meta információk alapján sorba rendezve megjeleníti a felhasználónak.

Google kereső

A világ legnagyobb és legismertebb internetes kereső motorja a Google. Magyarországon az internet használók 97%-a használja, így kijelenthetjük, hogy nálunk a kereső alatt egyértelműen a Google keresőjét értjük. És, hogy hogyan vált a világ legjobb keresőmotorjává? Úgy, hogy sikerült olyan jól megírni az algoritmusait, hogy a találatok nagyon gyakran vannak olyan sorrendben, ahogy a keresést végző személy azt elvárja.

Google kereső piaci részesedése Magyarországon 2020.11
forrás: Statcounter

A Google algoritmusai szinte mindent látnak, mindent indexelnek és nagyon nagy pontossággal a legjobb találatokat adják egy keresésre. A keresést különböző google parancsok, operátorok könnyítik meg, így a speciális keresési igényeket is ki tudja elégíteni.

Google Kép kereső

A Google a kezdetektől fogva felismerte a képek jelentőségét és az algoritmusai nem csak a tartalmat, de a képeket is indexelik. A Google képkereső segítségével - amit már a mesterséges intelligencia is támogat - egyszerűen tudunk képeket keresni, de akár azt is le tudjuk ellenőrizni, hogy a saját képünk még hol jelenik meg az interneten.

Bing

A Bing a Microsoft által 2009-ben kifejlesztett keresőmotorja. Bár a Microsoft ezt a keresőt a Google riválisának szánta, a piaci részesedése csak alig éri el a 2%-ot hazánkban, viszont még így is a második legnagyobb keresőmotor a világon.

Yandex

Az orosz piac vezető keresője a Yandex. A Yandex kereső piaci részesedése Oroszországban 65%.

Baidu

A Baidu Kína legnagyobb keresőmotorja. Szinte egy az egyben a Google keresőjét másolta le, megtalálható benne térkép, hír és kép kereső funkció is. A szolgáltatásokban is koppintották a Google-t, szintén megtalálható analitika, hirdetés kiszolgálás és böngésző is.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.