×

eBay - Az internetes kereskedelmi platform

Csentes Zoltán    2024-02-16

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi az eBay?

Az eBay egy internetes kereskedelmi platform, amely lehetővé teszi a magánszemélyek és a cégek számára, hogy világszerte kereskedjenek új és használt termékekkel, illetve szolgáltatásokkal.

Az adott szolgáltatások, és termékek ára lehet fix összegű, de akár licitre is lehet bocsátani őket, ahol a legnagyobb összeget kínáló felhasználó fogja megkapni a terméket. Lényegében úgy működik mint egy hagyományos árverés.

Mindenki számára lehetőség van egy eBay fiók ingyenes regisztrálására, ahol kiválaszthatja, hogy csak vásárolni, vagy értékesíteni is szeretne az adott fiókkal.

Az értékesítésre szánt fiókok bizonyos díjakat vonhatnak maguk után, mint például a termékek megjelenítésének költsége. Ezek a díjak a termékek árazásától és a hirdetések platformon való megjelenésének időtartamától függően változhatnak.

Története

Az eBay 1995-ben indult Pierre Omidyar által, mint egy egyszerű weboldal, ahol az emberek aukciókon keresztül adhattak és vehettek meg különböző tárgyakat. Ma már az eBay egy nagy e-kereskedelmi óriás, ahol milliók kereskednek nap mint nap.

Mi az előnye?

Az eBay népszerűségének titka abban rejlik, hogy gyakorlatilag bármit lehet rajta értékesíteni, természetesen a jogi előírások betartása mellett, miközben naponta több millió tranzakciót tesz lehetővé a platform.

Számos gyűjtő használja, hogy bővítse kollekcióját vagy jelentős összeget szerezzen ritka tárgyak, mint például antik fényképezőgépek vagy egyéb ritkaságok árverezésével, melyek ritkán fordulnak elő és emiatt nagy értéket képviselnek.

Ráadásul olyan termékeket is meg lehet találni, amelyeket országszerte nem árulnak a boltokban. Ez lehetőséget ad az eladóknak arra, hogy a ritkaság vagy a kereslet függvényében magasabb árakat szabjanak meg a termékekért.

Hátránya

  • Az eladott termék után magas a jutalék.
  • Vitás esetekben az eBay szinte mindig a vásárló javára dönt.

Aukciók típusai

Háromféle létezik az eBay-en:

  • Tradicionális aukció: Mindig a legnagyobb licit nyeri meg a terméket.
  • Fix ár: A termékhez egy fix áron lehet hozzájutni.
  • Fix ár vagy legjobb ajánlat: A termékhez egy megadott áron lehet hozzájutni, de a vevő tehet alacsonyabb áron ajánlatot, amit az eladó elfogadhat, elutasíthat vagy akár egy kontra ajánlatot is adhat.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.