×

Domain - Értelmezése és fontossága

Csentes Zoltán    2023-09-22

Főoldal> SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi a Domain?

Az interneten minden számítógépnek vagy szervernek, amely csatlakozik a hálózathoz, egyedi azonosítója van, amit IP-címként ismerünk. Ezt hasonlíthatjuk például egy bankszámlaszámhoz, amely szintén egyedi, de önmagában nem sokat mondó.

A lényeg inkább az, hogy kihez tartozik, azaz a bankszámla tulajdonosának neve. Ebben az összefüggésben tehát a Domain név az IP-címhez tartozó egyedi név! Ez a Domain név egy könnyen megjegyezhető név, amely segíti az internetezőket a böngészésben.

A gyakorlatban, amikor egy weboldalt szeretnénk meglátogatni, nem kell hosszú IP-címeket használnunk. Ehelyett elég csak ismernünk a weboldal Domain nevét, és azt beírni a böngésző sávjába.

Így könnyedén elérhetjük az interneten található tartalmakat, és nem kell emlékeznünk a bonyolult számokra. A Domain nevek tehát segítenek az interneten való egyszerű és hatékony navigálásban.

Felépítése

Egy domain név több részből áll>, és pontokkal szokták elválasztani hátulról előre haladva.

Top level domain (TLD)

Ez a legfelső szintű Domain. Az "ad-ops.hu" esetében a TLD a ".hu", ami a domain név végződése.

Second-level domain (SLD)

Ez pedig a második szintű domain, amely a legfelső szintű domain előtt található, ami esetünkben az "ad-ops" amely a konkrét márkanév.

Bármely további szintet a Domain névben ponttal lehet elválasztani. Például "blog.valami.hu". Ezen részek összessége egyértelmű címkéket alkot, amelyek segítik az internetezőket a weboldalak és online tartalmak könnyű megtalálásában és hozzáférésében.

Kinek a tulajdona a domain?

Az interneten való keresgélés közben gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon kinek a tulajdona az adott Domain név. Legyen szó blogról, hírportálról vagy parkolt Domain nevekről, esetenként szeretnénk tudni, hogy ki az, aki mögötte áll, még akkor is, ha az impresszum nem nyújt elegendő információt.

Az is gyakran előfordul, hogy az általunk regisztrálni kívánt Domain név már foglalt. Ebben az esetben általában két lehetőségünk van: vagy keresünk egy másik Domain nevet, ami még szabad, vagy megpróbálhatjuk megvásárolni a jelenlegi tulajdonosától.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.