×

Deindexelés - oldal eltávolítása keresőből

Csentes Zoltán    2023-08-14

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Deindexelt tartalomról akkor beszélünk, ha egy korábban a keresőmotorok indexében megtalálható oldal, valamiért kikerül onnan. Deindexelés három féle módon történhet: vagy mi kérjük szándékosan, vagy elrontunk valamit és véletlenül tiltjuk az oldalt, vagy a keresőmotor dönt úgy, hogy a tartalomnak nincs helye az indexben.

Deindexelés kérése Search Consolban

Ha mi magunk szeretnénk jelezni a Google felé, hogy nem szeretnénk az indexelt oldalt a találatok között látni, akkor ezt a Google Search Console felületén tehetjük meg.

  • Lépj be a Search Consolba
  • Kattints a bal oldali menüben a REMOVALS pontra
  • Add hozzá azokat az url-eket, amiket ki szeretnél venni a keresőből

Ezzel egyidőben célszerű az adott oldal <HEAD> részében elhelyezni a noindex meta taget:

<meta name=”robots” content=”noindex”>

Véletlen deindexálás

Az oldalainkat véletlenül is deindexálhatjuk. Tipikus hiba például egy rossz sor a robots.txt fájlban, és akár az egész oldal kikerülhet a keresőből. De bekerülhet a noindex meta tag is véletlenül egy oldalba. Kikerülhet egy oldal az indexből például akkor is, ha a canonical tag-et rontjuk el, vagy átirányítjuk az oldalt.

A véletlen deindexálás súlyos probléma lehet a weboldal tulajdonosa számára, mivel az érintett tartalom láthatatlanná válik a keresőmotorok számára, és ez jelentős látogatócsökkenést eredményezhet.

Ezért kiemelten fontos rendszeresen ellenőrizni a weboldalak indexelési állapotát a Google Search Console segítségével, és azonnal értesíteni a keresőmotorokat, ha véletlen deindexálásra gyanakszunk, hogy minél hamarabb helyreálljon a találati listán való megjelenés.

Deindexelés büntetés

A deindexálás harmadik fajtája, amikor az oldalunkat szándékosan, magától távolítja el a keresőmotor az indexből. Ez olyankor fordulhat elő, ha például súlyos szabályt szegünk és büntetést kap az oldal. Erről bővebben a Negatív SEO című posztomban olvashatsz.

Az ilyen típusú büntetéseket célszerű minden esetben elkerülni a szabályok betartásával! A weboldal tulajdonosoknak rendszeresen ellenőrizniük kell a keresőmotorok irányelveit, és figyelni arra, hogy az oldalak és azok tartalma megfeleljenek a kritériumoknak.

Emellett ajánlott időben kijavítani minden technikai hibát, ami megakadályozhatja a keresőmotorokat az oldalak megfelelő indexelésében.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.