Deindexelt tartalomról akkor beszélünk, ha egy korábban a keresőmotorok indexében megtalálható oldal, valamiért kikerül onnan. Deindexelés három féle módon történhet: vagy mi kérjük szándékosan, vagy elrontunk valamit és véletlenül tiltjuk az oldalt, vagy a keresőmotor dönt úgy, hogy a tartalomnak nincs helye az indexben.

Deindexelés kérése Search Consolban

Ha mi magunk szeretnénk jelezni a Google felé, hogy nem szeretnénk az indexelt oldalt a találatok között látni, akkor ezt a Google Search Console felületén tehetjük meg.

  • Lépj be a Search Consolba
  • Kattints a bal oldali menüben a REMOVALS pontra
  • Add hozzá azokat az url-eket, amiket ki szeretnél venni a keresőből

Ezzel egyidőben célszerű az adott oldal <HEAD> részében elhelyezni a noindex meta taget:

<meta name=”robots” content=”noindex”>

Ezzel a taggel egyértelműen jelezzük a kereső felé, hogy ezt az oldalt nem szeretnénk indexeltetni.

Véletlen deindexálás

Az oldalainkat véletlenül is deindexálhatjuk. Tipikus hiba például egy rossz sor a robots.txt fájlban, és akár az egész oldal kikerülhet a keresőből. De bekerülhet a noindex meta tag is véletlenül egy oldalba. Kikerülhet egy oldal az indexből például akkor is, ha a canonical tag-et rontjuk el, vagy átirányítjuk az oldalt.

Deindexelés büntetés

A deindexálás harmadik fajtája, amikor az oldalunkat szándékosan, magától távolítja el a keresőmotor az indexből. Ez olyankor fordulhat elő, ha például súlyos szabályt szegünk és büntetést kap az oldal. Erről bővebben a Negatív SEO című posztomban olvashatsz.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Kérjen INGYENES SEO auditot

Adja meg weboldala elérhetőségét, és INGYEN készítek egy gyors SEO auditot Önnek! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítem és fenntartom a jogot az elutasításra.