Mi a CTR / Click-through Rates

Csentes Zoltán    2023-07-28

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

A SEO átfogó stratégiát igényel, és a kattintási arány (CTR) egy olyan mutató, ami jelentős szerepet játszik a siker elérésében.

Mi a CTR?

A CTR jellemzően az online hirdetéseknél használt mutató, ami azt mutatja meg, hogy milyen arányban kattintják a hirdetést, linket azok, akiknek az megjelenik.

Magyarul a CTR = a kattintások száma / megjelenések száma

És hogy mi köze ennek a SEO-hoz? A Google keresési találatainál szintén fontos mutató a CTR. Ebből tudjuk mi és a keresőmotor algoritmus, hogy milyen jók és relevánsak a meta szövegeink, mennyire releváns kulcsszavakat használunk és mennyire releváns a találat a keresőknek.

Minél magasabb ez az árány, annál biztosabb, hogy jól dolgoztunk.

Fontossága a SEO-ban

Kulcsszavak jelentősége: A kulcsszavak meghatározzák, mely találatok jelennek meg egy adott keresési lekérdezésre. Fontos, hogy a releváns kulcsszavak szerepeljenek a címsorokban és meta leírásokban, mivel ezek befolyásolják, hogy az emberek mennyire találják relevánsnak a találatot.

Egyedi és vonzó címsorok: Az egyedi és figyelemfelkeltő címsorok kulcsfontosságúak a CTR növelésében. A felhasználók hajlamosak a kíváncsiságot kielégíteni, ezért célszerű olyan címsorokat készíteni, amelyek magukban foglalják a keresett információt.

Meta leírások optimalizálása: A meta leírások azok a rövid szövegek, amelyek a keresési találatok alatt jelennek meg. Az optimális leírások releváns kulcsszavakat és vonzó üzeneteket tartalmaznak, így növelik a CTR-t.

Hatása a keresőalgoritmusra

A CTR egy fontos mutató a tartalmak minőségének és relevanciájának megítélésében. Ha egy találatra sokan kattintanak és hosszabb ideig tartózkodnak a weboldalon, akkor az azt jelzi a keresőalgoritmusnak, hogy a tartalom valószínűleg releváns és hasznos. Ennek következtében a találatok pozíciója javulhat a keresési eredményekben.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézzen körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, posztokat és újdonságokat.