×

CPM - Az online hirdetési modell

Csentes Zoltán    2024-01-12

Főoldal> SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi a CPM?

CPM, vagyis a (Cost Per Mille), egy online hirdetési modell, amely a hirdetések megjelenítésének költségét jelöli ki ezer megjelenítésenként. Az elnevezés a latin 'mille' szóból származik, ami ezret jelent. A CPM modellt weboldalak és online platformok hirdetési bevételeik kiszámítására használják.

Hogyan számolják ki?

Amennyiben egy hirdetés CPM-je 500 Ft, akkor a hirdetőnek 500 Ft-ot kell fizetnie a hirdetési felület üzemeltetőjének minden ezredik alkalommal, amikor megjelenik a hirdetése.

Miért fontos a CPM?

A CPM fontos mércéje annak, mennyibe kerül egy hirdetőnek elérni a célközönségét. Ez segíti a hirdetőket abban, hogy összehasonlíthassák a különböző reklámplatformok hatékonyságát és költségét. A CPM magas vagy alacsony értéke sokat elárulhat a hirdetési terület értékéről és a célközönség elérésének nehézségéről.

Mikor kell használni?

A CPM-nek akkor van a legtöbb értelme, amennyiben a kampányod célja elsősorban a márkatudatosság megerősítése, vagy valamilyen üzenet kommunikálása a célközönség felé.

CPM a különböző médiumokban

  • Digitális hirdetések: Itt a CPM a leggyakoribb mértékegység, mivel az online térben könnyen mérhető a megjelenítések száma.
  • Nyomtatott média: Újságok és magazinok esetében a CPM kiszámítása bonyolultabb, mivel a nyomtatott példányszámot kell figyelembe venni.
  • Televízió és rádió: Itt a CPM-et az adott műsor nézettségi adatok alapján számítják ki.

Előnyei és Hátrányai

Előnyök

  • Átláthatóság: A CPM segítségével a hirdetők pontosan tudják, mennyit fizetnek minden ezer megjelenítésért.
  • Összehasonlíthatóság: Különböző hirdetési platformok CPM értékeinek összehasonlításával a hirdetők megtalálhatják a számukra legjobb lehetőségeket.

Hátrányok

  • Nem mindig tükrözi a valós hatékonyságot: A CPM nem veszi figyelembe a hirdetés valódi hatását, mint például a CTR-t vagy a konverziós rátát.
  • Különböző médiatípusoknál nehezen összehasonlítható: Különböző médiumok esetében a CPM nem mindig ad összehasonlítható képet.

CPM a marketing stratégiákban

A CPM-et sokszor használják különböző marketing stratégiák részeként. Például egy márkaismeret növelő kampányban a CPM segíthet megbecsülni, mennyibe kerül elérni a széles közönséget.

Ezzel szemben egy célzottabb, konverzióra összpontosító kampány esetében más metrikák, mint például a CPC (Cost Per Click) vagy CPA (Cost Per Action) lehetnek relevánsabbak.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.