×

A Canonical URL jelentése

Csentes Zoltán    2023-07-28

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

A Canonical URL a SEO-ban az egyik legfontosabb tag, mégpedig azért mert a tartalomduplikáció kezelésének egyik eszköze. Nagyon sok weboldalnál - főként webáruházaknál - fordul elő, hogy ugyanaz a tartalom érhető el több, különböző URL-en keresztül.

Ilyenkor ugyanarra a tartalomra, több URL-ünk fog versenyezni a keresőben, megoszlik a két, vagy több oldal között a linkerő. A kereső nem, vagy csak nehezen dönti el, hogy mikor melyik oldalt hozza, de még az is lehet, hogy büntetést kapunk.

Ezért a Google kitalált egy úgynevezett Canonical URL taget, amivel meg tudjuk adni a keresőnek, hogy a sok másolt tartalom közül, melyik URL az "eredeti" tartalom, melyiket indexelje és melyik kapja az összes linkerőt. Fontos, hogy ez csak egy ajánlás a keresőnek, ezt simán felülbírálhatja ha úgy dönt.

A Canonical URL tag így néz ki az oldal forráskódjában:

<link rel="canonical" href="https://www.minta.hu/eredeti" />

A Canonical Tag-ről bővebben olvashatsz ebben a posztomban, de a legfontosabb SEO meta tag-ek között is olvashatsz róla.

Miért fontos a Canonical URL?

Tartalmi duplikáció kezelése: A keresőmotorok negatívan értékelik a tartalmi duplikációt. A Canonical URL használatával a webhely tulajdonosok meghatározhatják a preferált URL-t, amelyet az indexeléshez és rangsoroláshoz használnak. Ez minimalizálja a duplikált tartalmakból adódó problémákat.

Linkerő összpontosítása: Amikor több URL azonos tartalomra mutat, a linkek és hivatkozások szétszóródnak. A Canonical URL beállítása lehetővé teszi a linkek összpontosítását egyetlen URL-re, így maximalizálva az erőforrások hatékonyságát és a keresőmotorok figyelmét.

Rangsorolás és organikus forgalom: A helyes Canonical URL meghatározása segíthet a webhelyeknek jobb rangsorolást elérni a keresőmotorok találati listájában. Ez növelheti a látogatók számát, így javítva a konverziós arányokat.

A Canonical URL alkalmazása fontos eszköz a keresőoptimalizálásban. Segít a tartalomduplikáció kezelésében, a linkerő összpontosításában és a jobb rangsorolás elérésében.

A Canonical URL meghatározása lehetővé teszi a webhely tulajdonosok számára, hogy meghatározzák a preferált URL-t, amelyet a keresőmotorok indexelnek és jelenítenek meg a felhasználóknak.

Fontos megérteni, hogy a Canonical URL nem csak egyszerűen egy átirányítási mechanizmus, hanem a tartalom eredeti verziójának azonosítására szolgál a keresőmotorok számára.

Ezért a Canonical URL-t a lehető legpontosabban kell beállítani annak érdekében, hogy a keresőmotorok helyesen értelmezzék és rangsorolják a tartalmat.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.