Canonical URL

<< vissza a szótárhoz

A Canonical URL a SEO-ban az egyik legfontosabb tag, mégpedig azért mert a tartalomduplikáció kezelésének egyik eszköze. Nagyon sok weboldalnál - főként webáruházaknál - fordul elő, hogy ugyanaz a tartalom érhető el több, különböző URL-en keresztül.

Ilyenkor ugyanarra a tartalomra, több URL-ünk fog versenyezni a keresőben, megoszlik a két, vagy több oldal között a linkerő. A kereső nem, vagy csak nehezen dönti el, hogy mikor melyik oldalt hozza, de még az is lehet, hogy büntetést kapunk.

Ezért a Google kitalált egy úgynevezett Canonical URL taget, amivel meg tudjuk adni a keresőnek, hogy a sok másolt tartalom közül, melyik URL az "eredeti" tartalom, melyiket indexelje és melyik kapja az összes linkerőt. Fontos, hogy ez csak egy ajánlás a keresőnek, ezt simán felülbírálhatja ha úgy dönt.

A Canonical URL tag így néz ki az oldal forráskódjában:

<link rel="canonical" href="https://www.minta.hu/eredeti" />

A Canonical Tag-ről bevebben olvashatsz ebben a posztomban, de a legfontosabb SEO meta tag-ek között is olvashatsz róla.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Kérjen INGYENES SEO auditot

Adja meg weboldala elérhetőségét, és INGYEN készítek egy gyors SEO auditot Önnek! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítem és fenntartom a jogot az elutasításra.