Cache jelentése, mire jó a gyorsítótár

<< vissza a szótárhoz

A gyorsítótár egy kis mennyiségű memória, amelyből gyorsan és olcsón lehet olvasni és írni. Elsődleges célja a nemrégiben használt adatok tárolása, hogy az ugyanezen adatokra irányuló jövőbeli kérések gyorsabban kiszolgálhatók legyenek. A gyorsítótárazással a weboldal és a szerver terhelése is csökkenthető, mivel egyes adatok közvetlenül a memóriából kerülnek kiszolgálásra ahelyett, hogy minden alkalommal, amikor az adatokra újra szükség van, egy adatbázis vagy egy távoli kiszolgáló lassabb lekérdezésén kellene keresztülmenni.

A gyorsítótárazási stratégiát a weboldal különböző rétegeiben lehet megvalósítani, de a leggyakrabban használt gyorsítótár a kiszolgálóoldali gyorsítótár.

Mire való a gyorsítótár? A cache jelentése

A gyorsítótár egy olyan adattároló, amelyhez gyakran hozzáférnek, vagy amelyet rendszeresen frissítenek. A webfejlesztésben a szerveroldali gyorsítótár egy olyan hely, ahol egy webhely ideiglenesen tárolja az adatokat. A webhely először ellenőrzi, hogy a keresett adat már szerepel-e a gyorsítótárban. Ha igen, akkor azonnal ki tudja szolgálni a felhasználónak. Ha nem, akkor az új adatokat átveszi és a gyorsítótárban tárolja a következő alkalomra.

Ezáltal a webhely gyorsabban fut, mivel a számítógépnek nem kell egy másik webhelyről lekérnie az adatokat, hanem a saját gyorsítótárából szerezheti meg azokat. A gyorsítótárat memórián belüli adatbázisnak is nevezhetjük. Az adatok a gyorsítótárban tárolódnak ahelyett, hogy minden egyes alkalommal, amikor szükség van rájuk, egy adatbázisból húznák ki őket. Előnye, hogy az adatok a memóriából kerülnek elő (ami sokkal gyorsabb, mint egy hagyományos adatbázis), hátránya viszont, hogy ha a gyorsítótár megtelt vagy megsérült, a benne lévő összes adat elveszik.

Milyen típusú gyorsítótárak léteznek?

Böngészőoldali gyorsítótár: Ez a fajta gyorsítótár a böngészőben tárolódik a felhasználói oldalon a kérés során. Előnye, hogy nem kell szerveroldali gyorsítótárat beállítani, de nagyon nehéz is lehet helyesen megvalósítani.

Szerveroldali gyorsítótár: Ez egy olyan gyorsítótár, amelyet a szerver tárol és kezel. Előnye, hogy sokkal könnyebb helyesen megvalósítani a szerveroldali gyorsítótárazást, és hogy nagyjából garantáltan mindig minden felhasználó számára elérhető.

Fordított proxy gyorsítótár: Ezt a típusú gyorsítótárat egy fordított proxykiszolgáló kezeli. Ez általában egy hardveralapú, dedikált kiszolgáló, amely közvetítőként szolgál az alkalmazások számára.

Hogyan működik a szerveroldali gyorsítótár?

A szerveroldali gyorsítótárazást a webkiszolgáló szintjén végzik. Ennek lényege, hogy a gyakran használt tartalmakat és adatokat úgy tárolja a szerver, hogy a felhasználó következő látogatásakor azonnal rendelkezésre álljanak. Ez úgy történik, hogy először azonosítjuk, mely tartalmakat használják leggyakrabban, majd tároljuk azokat a kiszolgálón.

Amikor a felhasználó legközelebb kéri ezt a tartalmat, a kiszolgáló a saját memóriájából fogja kiszolgálni, ahelyett, hogy az eredeti forrásból hívná le. Ez jelentősen felgyorsíthatja a webhelyet, mivel a szerver sokkal erősebb hardverrel rendelkezik, mint az a számítógép, ahonnan lekérik a weboldalt.

A szerveroldali gyorsításnak egy nagyon fontos problémája lehet, hogy ha a szerver összeomlik, a gyorsítótárazott adatok is elvesznek.

Hogyan működik a böngészőoldali gyorsítótárazás

A leggyakrabban használt gyorsítótárazási módszer, amikor az adatokat a felhasználó böngészőjében tároljuk. Amikor egy kérés érkezik a szerverhez, az először ellenőrzi, hogy az adott adat már szerepel-e a böngésző gyorsítótárában. Ha igen, akkor kiszolgálja azt a látogatónak. Ha nincs, akkor a böngésző lekérdezi a kért adatot a szerverről, és a következő alkalomra a gyorsítótárban tárolja.

Cache törlése, Chrome cache törlése

Szerver oldalon és böngésző oldalon is lehetőségünk van a cache ürítésére. Ilyenkor a gyorsítótárban található összes adatot töröljük. Általában erre a művevletre ritkán van szükség, de előfordulhat, hogy meg kell tennünk. Az egyik ilyen eset, ha a weboldalunk hibásan jelenik meg éppen azért, mert egy korábbi változatot tölt be a böngésző. Ilyenkor ki kell törölnünk a cachet és a weboldal máris a legfrissebb adatokat fogja mutatni számunkra. 

Chrome böngészőben a cache törlésére a Beállítások > Adatvédelem és biztonság > Böngészési adatok törlése menüpontban van lehetőségünk.

Mit okozhat egy hibás gyorsítótár-beállítás

A kiszolgálóoldali gyorsítótárazással kapcsolatos leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy nem azonosítják azokat az adatokat és oldalakat, amelyeket gyorsítótárazni kellene, nem megfelelően állítják be a gyorsítótárazási mechanizmust, és nem ellenőrzik, hogy a működés helyes-e.

Ha a gyorsítótár nem működik megfelelően, a következő problémák léphetnek fel:

  • Rossz felhasználói élmény: ha nincs gyorsítótár a betöltés lassú
  • Elavult adatok: Ha az adatok egy része gyorsítótárazva van, más része pedig nincs, a felhasználó olyan adatokat fog látni, amelyek esetleg elavultak.
  • A szerver túlterheltsége: Ha sok felhasználó kéri ugyanazt az adatot, és az nincs gyorsítótárazva, a szerver túlterhelődhet.

Összefoglaló

A kiszolgálóoldali gyorsítótárazási eljárás egy hatékony teljesítményoptimalizálási technika, amely jelentősen javíthatja a webhelyek és alkalmazások sebességét. A gyakran használt tartalmak és adatok gyorsítótárazásával jelentősen csökkenthető a szerver erőforrásainak terhelése, és drasztikusan felgyorsítható a weboldalak betöltése. Alaposan meg kell azonban fontolni, hogy a weboldal mely részeit érdemes gyorsítótárazni, és melyik gyorsítótárazási mechanizmus a legmegfelelőbb. 

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Kérjen INGYENES SEO auditot

Adja meg weboldala elérhetőségét, és INGYEN készítek egy gyors SEO auditot Önnek! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítem és fenntartom a jogot az elutasításra.