×

Mi a Baidu

Csentes Zoltán    2023-07-27

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi a Baidu

A Baidu a legkedveltebb keresőmotor Kínában és a világ egyik legnagyobb óriás vállalata is egyben.

Mondhatni a Kínai Google-ként is emlegetik. Ez azért van, mert a két keresőmotor nagyon hasonlít egymásra. A Baidu 2000-óta elérhető és azóta csak egyre jobban nőtt!

A Baidu sok keresési lehetőséget kínál pl. képek, webhelyek de van külön email, és online térképük is.

A Baidu algoritmusai a releváns és minőségi tartalom megtalálására és rangsorolására összpontosítanak, segítve a felhasználókat a keresési szándékuk teljesítésében.

A Baidu története

2000 január 1-én alapította Robin Li és Eric Xu, a keresőmotor nagyon hamar híres lett Kínában, és nagyon sok felhasználó kezdte el használni. A Baidu csak 2005-ben lett elérhető, de már az első napon hatalmas profitot hozott a cégnek.

Ez annak is volt köszönhető, hogy Kínában nagyon szigorú digitális törvények vannak és eleinte a Google-el versenyzett, de 2010-től Kína tiltólistára helyezte a Google szolgáltatásait, Pl. (Kereső, Gmail, Drive) stb.

Ezért 2013 végére a Google keresési részesedése 1%-k körülire esett vissza. Így a Baidu nagyon erős győzelmet arathatott Kínában.

Online szolgáltatások és termékek

A Baidu számos olyan online szolgáltatást és terméket kínál, amelyek segítik a felhasználókat a mindennapi életükben és üzleti tevékenységükben.

Ezek közé tartoznak például az e-mail szolgáltatások, online térképek, zenelejátszó, online vásárlás, hírek és közösségi média platformok.

Kereskedelmi tevékenységek

A Baidu továbbá számos olyan kereskedelmi tevékenységet is folytat, amelyek között megtalálhatók az online hirdetések, az e-kereskedelem és az online fizetési szolgáltatások. A vállalat segíti a vállalkozásokat az online jelenlétük kialakításában és az ügyfélbázisuk növelésében.

Baidu és a kínai internetes piac

A Baidu Kína internetes piacának kulcsfontosságú szereplője. A cég piaci részesedése jelentős, és szoros versenyt folytat más keresőmotorokkal és technológiai óriásokkal.

A kínai felhasználók számára a Baidu az elsődleges választás a keresési igényeik kielégítésére, valamint az online tartalom és szolgáltatások elérésére.

Az adatvédelem és a cenzúra kérdése

Fontos megjegyezni, hogy a Baidu tevékenységeit és működését szorosan figyelemmel kíséri a kínai kormány. Ez befolyásolhatja az adatvédelmi kérdéseket és a tartalomhoz való hozzáférést.

AA kínai internetes környezetben a cenzúra is jelen van, és ez hatással lehet a Baidu által megjelenített találatokra és információkra.

Érdekességek a Baiduról

  • A Baidu jelentése: százszór vagy számtalanszor!
  • Kínában a tencent és az alibaba után a harmadik legerősebb vállalat!
  • A Kínai tiltásoknak köszönhetően számos kulcsszavakat letiltottak, hogy a keresők ne férjenek hozzá a kényes tartalmakhoz.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.