×

A backlink fogalma

Csentes Zoltán    2023-07-27

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi a Backlink jelentése?

A backlink, más néven bejövő link, a keresőoptimalizálásban kulcsfontosságú fogalom, amely a weboldalak és a tartalmak közötti hivatkozásokat jelenti. A backlink egy olyan link, amely egy külső webhelyről mutat egy adott weboldalra.

Ezek a linkek lehetnek a saját webhelyünkre mutató külső linkek, vagy más webhelyekről érkező linkek, amelyek a tartalmainkat hivatkozzák. A linképítés során gyakran találkozhatunk a backlink fogalmával.

Backlinknek hívunk minden olyan külső linket, ami az oldalunkra mutat. Minél erősebb és relevánsabb oldal hivatkozik ránk, annál többet ér a link. Jó minőségű backlinkről akkor beszélünk, ha az:

 1. hiteles forrásból származik
 2. hasznos, releváns a látogatónak
 3. természetes képződésű, nem spam

Arról, hogy milyen a jó backlink, hogyan ellenőrizd a backlinked minőségét és hogyan szerezz backlinket az oldaladra, a linképítés posztomban olvashatsz.

A Backlink jelentősége

A kereső algoritmusok figyelembe veszik a bejövő linkek számát, minőségét és relevanciáját az oldal rangsorolásakor. Minél több és minőségibb backlink mutat egy weboldalra, annál nagyobb eséllyel helyezkedik el előkelőbb pozícióban a keresési eredmények között.

Backlink szerzése

A backlinkek szerzése elengedhetetlen a keresőoptimalizálás során. Az egyik legjobb módja a magas minőségű tartalom létrehozása és megosztása, amely mások számára értékes és linkelhető.

A más webhelyekkel történő kapcsolatfelvétel, közös projektek vagy vendégposztok írása is hatékony módszerek lehetnek a backlinkek szerzésére.

A backlinkek minősége és relevanciája

A backlinkek minősége és relevanciája fontos tényezők a hatékony keresőoptimalizálásban. Minőségi backlinkek olyan megbízható és tekintélyes webhelyekről érkeznek, amelyek kapcsolódnak az adott weboldal témájához.

A releváns backlinkek, amelyek releváns tartalmakból és az adott kulcsszavakból épülnek fel, tovább erősítik az oldal rangsorolását a keresési eredményekben.

Backlink elemzés és figyelés

Fontos eleme a keresőoptimalizációnak a backlinkek elemzése és figyelése. Az eszközök és analitikai rendszerek segítségével követni lehet a bejövő linkek mennyiségét, forrásait és minőségét.

Ez lehetővé teszi a backlinkprofil elemzését és a szükséges lépések meghozatalát a hibás vagy rossz minőségű linkek eltávolítására vagy helyreállítására.

A backlinkek hatása a rangsorolásra

A keresőmotorok értékelik a backlinkeket, mivel azt jelzik, hogy más webhelyek elismerik és ajánlják a tartalmat. Minél több magas minőségű és releváns backlink mutat egy weboldalra, annál nagyobb valószínűséggel helyezkedik el előkelőbb helyen a keresési eredményekben.

A keresőmotorok azt feltételezik, hogy ha más webhelyek hivatkoznak egy weboldalra, akkor az valószínűleg értékes és releváns tartalmat kínál.

A backlinkek építésének stratégiái

A hatékony backlinképítés stratégiája magában foglalja a minőségi tartalom létrehozását és megosztását, az influenszerekkel és az iparági szakértőkkel való kapcsolatfelvételt, a vendég posztok írását, a közösségi médiában való aktív részvételt és az online kapcsolatépítést más webhelyekkel.

Fontos, hogy az épített Backlinkek relevánsak és megbízható forrásokból származzanak.

A backlinkek fenntartása és optimalizálása

A backlinkek fenntartása és optimalizálása elengedhetetlen a hosszú távú keresőoptimalizáció szempontjából. Fontos figyelni a backlinkprofilt, eltávolítani vagy helyreállítani a hibás vagy rossz minőségű linkeket, valamint folyamatosan építeni és erősíteni a releváns és magas minőségű backlinkeket.

Az organikus forgalom növelése a backlinkekkel

A minőségi backlinkek segítenek növelni az organikus forgalmat egy weboldalon keresztül. A magas rangsorolás és láthatóság a keresőmotorokban a backlinkek révén több látogatót és potenciális ügyfelet vonzhat a weboldalra.

A backlinkeknek több fajtája létezik

 • vendégposztok
 • kép linkek
 • nofollow linkek (igen ezek is számítanak, ne becsüld le őket!)
 • social linkek
 • link nélküli említések (igen a Google ezeket is figyeli!)
 • interjúk, idézetek
 • fizetett linkek, szponzorációk, hirdetések
 • fórum hozzászólás,
 • blog komment
 • widgetek

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.