×

Mit jelent az árva oldal (orphan page / orphaned pages)?

Csentes Zoltán    2023-07-27

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Gyakran előforduló hiba a SEO auditok során az orphan oldalak megjelenése a sitemapban. Az árva oldalak (orphaned pages) olyan oldalak, amikre egyáltalán nem mutatnak belső hivatkozások.

Ezeket az oldalakat esélyük sincs a látogatóknak megtalálniuk a weboldalunkat böngészve, mivel nem mutat rájuk belső link. Ha ilyen oldal található a sitemap-ben, attól függetlenül beindexelik a keresők.

De ha már van egy működő, értékes aloldalunk a sitemap-ben, miért ne hivatkoznánk rá belső linkkel? Az árva oldal hiba gyakran akkor szokott létrejönni, ha változtatunk a menü struktúránkon, vagy egy új design-t kap az oldal és nem vagyunk körültekintőek.

Ha orphaned oldalakat tartalmaz a sitemap, akkor azokat felül kell vizsgálni, és ha értékes rajta a tartalom, akkor belső linket kell rá elhelyeznünk. Ha pedig már nem releváns, akkor ki kell venni a sitemap.xml-ből.

Az Orphaned/Árva oldalakat optimalizálni lehet a keresőmotorok számára, hogy fokozzuk a láthatóságukat és rangsorolásukat. Az alábbiakban nézzünk meg néhány pontot ebben a témában.

Belső linkek kiépítése

Fontos, hogy az oldalak között releváns kapcsolatok legyenek, így könnyebbé válik a keresőmotorok számára az oldalak felfedezése, értelmezése és indexelése.

Tartalom optimalizálása

Az Árva oldalaknál figyelembe kell venni a keresett kulcsszavakat és azok relevanciáját. A cél az, hogy minőségi tartalmat hozzunk létre, amely releváns és értékes információkat nyújt a felhasználók számára. A kulcsszavak természetes módon történő beépítése a tartalomba fontos, de vigyázni kell, hogy ne essünk túlzásokba (kulcsszóhalmozás elkerülése).

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.