×

Az anchor szöveg jelentése a SEO-ban

Csentes Zoltán    2023-05-24

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi az Anchor szöveg?

Az Anchor szöveg egy olyan hiperhivatkozáshoz kapcsolódó szövegrész, amelyre kattintva egy másik weboldalra vagy azon belül egy másik oldalra lehet navigálni. Ez az egyedülálló szövegrész a keresőmotoroknak információt nyújt arról, hogy miről szól a céloldal, és meghatározza annak relevanciáját a kulcsszavakhoz és témához kapcsolódóan.

Tehát az anchor szöveg a látható, kattintható szöveg, amit az anchor element tartalmaz. Magyarul ez az a szöveg, amire kattintasz, ha egy linket látsz.

Az anchor text a forráskódban így néz ki:

<a href="https://www.domain.hu/">Innen tudod letölteni</a>

A fenti példában az anchor szöveg az "Innen tudod letölteni" szövegrész. A keresőoptimalizálásban az anchor szövegnek nagy jelentősége van, mivel a kereső algoritmusok linkeken keresztül térképezik fel az oldalt.

Ha az anchor szöveg releváns a linkelt oldalra, esetleg tartalmazza a kulcsszót, akkor ezzel nem csak a látogatónak, de az algoritmusoknak is adsz egy impulzust a linkelt oldallal kapcsolatban.

Az algoritmusok figyelembe veszik, hogy egy oldalra milyen szöveggel hivatkoznak. Minél többen hivatkoznak hasonló szöveggel, annál valószínűbb, hogy az anchorként használt kulcsszóra jó helyen fog jönni a hivatkozott oldal.

Bár az anchor szövegekre nem feltétlenül van ráhatásunk, az sem jó, ha az összes ránk mutató link ugyanazzal az anchorral hivatkozik, mivel ez már manipulációra enged következtetni. A jó anchor szöveg tömör, releváns a hivatkozott oldalra, nincs telepakolva kulcsszavakkal.

Kulcsszavak és relevancia

Az Anchor szöveg optimális használata során a legkeresettebb kulcsszavakat kell céloznunk, amelyek kapcsolódnak a céloldal tartalmához. Az ilyen kulcsszavak helyes elhelyezése az Anchor szövegben növeli a weboldal relevanciáját és esélyét a jobb rangsorolásra.

Releváns és természetes Anchor szövegek

Fontos megjegyezni, hogy az Anchor szövegnek természetesnek és relevánsnak kell lennie a céloldal tartalmához. A túlzott kulcsszó használat vagy irreleváns szöveg hozzáadása negatív hatással lehet a keresőmotorok rangsorolására és akár büntetést is eredményezhet.

Kattintási arány és fontossága

Az Anchor szöveg hatása nem csak az oldalak közötti navigációra korlátozódik, hanem a kattintási arányra (CTR) is jelentős hatással van. Az érdekes és jól megfogalmazott Anchor szövegek nagyobb valószínűséggel vonzzák a felhasználók figyelmét és ösztönzik őket a kattintásra, ami pozitív hatással van a weboldalak látogatottságára.

A belső és külső hivatkozások jelentősége

Az Anchor szöveg használata nemcsak a belső, hanem a külső hivatkozások esetén is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az Anchor szövegek használata más megbízható és releváns weboldalakra mutató külső linkekben segíti a keresőmotoroknak az információk összekapcsolását, és erősíti a weboldal hitelességét és autoritását a témában.

Megfelelő formázás és stílus

Az Anchor szövegnek megfelelően formázottnak kell lennie a HTML kódban. Az optimális formázás magában foglalja az "a" címkét és a megfelelő attribútumokat, mint például az "href" és "title". A stílusos formázás segíti a felhasználókat és a keresőmotorokat a link felismerésében és megértésében.

A tartalom minősége és relevanciája

Az Anchor szöveg hatékony használata összefonódik a tartalom minőségével és relevanciájával. A kulcsszavak és az Anchor szöveg természetesen illeszkedjenek a weboldal átfogó tartalmához, és támogassák annak értékét az olvasók és a keresőmotorok számára.

Folyamatos ellenőrzés és optimalizálás

Az Anchor szöveg hatékonyságának érdekében fontos rendszeresen ellenőrizni és optimalizálni azt. A kulcsszavak népszerűsége változhat, ezért időnként szükség lehet az Anchor szövegek frissítésére és azok alkalmazkodására az aktuális trendekhez és kulcsszavakhoz.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.