×

Az analitika, adatelemzés jelentése

Csentes Zoltán    2023-05-24

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi az analitika?

Az analitika adatok rendszer szintű elemzéséből áll. Az analitikát főként minták felfedezésére és értelmezésére használják a hatékony döntéshozatalhoz. Nincs ez másképpen a web analitikában sem. Az analitika célja, hogy megfelelő minőségű adatokra alapozva, megfelelő döntéseket hozzunk.

Az analitikának rengeteg fajtája létezik, ilyen a prediktív elemzés, előíró analitika, leíró analitika, marketing mix modellezés, webelemzés és Big Data Analytics is. Mivel minden elemzés részletes számításokat igényel, ezért az elemzéshez a legújabb algoritmusokat és nagy teljesítményű számítógépeket szokták használni.

Az analitika jellemzően két részre bontható:

  • Adatelemzés
  • Adat analitika

Az adatelemzés során azt vizsgáljuk, hogy mi és miért történt, míg az adat analitika azt mondja meg, hogy miért történt és mi történhet a jövőben.

Az adatok hatalma

Az analitika középpontjában az adatok állnak, amelyekből információkat vonhatunk le és összefüggéseket fedezhetünk fel. A keresőoptimalizálásban az adatok kulcsfontosságúak, mivel segítségükkel megérthetjük a látogatók viselkedését, a keresőmotorok preferenciáit és a webhelyünk teljesítményét.

Kulcsszókutatás és optimalizálás

A kulcsszavak meghatározása és azok megfelelő helyezése a tartalmakban szintén fontos a keresőoptimalizálásban. Az analitikai adatok elemzése lehetővé teszi számunkra, hogy megtudjuk, milyen kulcsszavakra keresnek rá a felhasználók és melyek a leginkább versenyképesek. Ezután alkalmazhatunk stratégiákat a kulcsszavak megfelelő elhelyezésére a webhelyünkön, a tartalom optimalizálásával és a rangsorolás javításával.

Teljesítménymérés és optimalizálás

Az analitikai eszközök segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetjük webhelyünk teljesítményét a keresőoptimalizálás szempontjából. Az ilyen eszközök segítségével mérhetjük az organikus forgalmat, a konverziós arányt, az átlagos látogatási időt és más fontos mutatókat. Az eredmények elemzése alapján további optimalizálási lépéseket tehetünk, például az oldal sebességének növelését, a mobilbarát felhasználói élmény biztosítását vagy a tartalom frissítését.

Linkprofil és hivatkozások elemzése

A linkprofil és hivatkozások elemzése szintén része a keresőoptimalizálásnak. Az analitika segítségével megfigyelhetjük, hogy milyen webhelyek hivatkoznak a sajátunkra, és milyen minőségűek ezek a hivatkozások. Az erős és releváns hivatkozások növelhetik webhelyünk rangsorolását a keresőmotorokban. Az analitikai adatok alapján értékelhetjük a linkprofilunkat, megtudhatjuk, hogy milyen típusú hivatkozások vannak, és lépéseket tehetünk az erősítésük érdekében.

Társadalmi média analitika

A társadalmi média platformok jelentős szerepet játszanak a keresőoptimalizálásban, mivel a keresőmotorok figyelembe veszik a közösségi média aktivitást és a megosztásokat is. Az analitikai eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy nyomon kövessük a társadalmi média teljesítményünket, megértsük a közönségünket és hatékony stratégiákat dolgozzunk ki a tartalom megosztására és az elköteleződés növelésére.

A/B tesztelés és adatvezérelt döntéshozatal

Az analitikai eszközök segítségével lehetőségünk van A/B tesztek végrehajtására, amelyekben két vagy több változatot tesztelünk, hogy megtudjuk, melyik hozza a jobb eredményeket. Az adatok alapján döntéseket hozhatunk, hogy melyik változatot válasszuk, és optimalizálhatjuk a keresőoptimalizációs stratégiánkat.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.