×

Az AMP jelentése

Csentes Zoltán    2023-05-24

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi az AMP?

Az AMP egy Google által fejlesztett, nyílt forráskódú keretrendszer, amit kifejezetten arra hoztak létre, hogy mobilon a lehető leggyorsabb böngészési élményt érhessük el. Az AMP platform a gyorsaságot úgy éri el, hogy ezek az oldalak tényleg csak a megjelenéshez szükséges legfontosabb HTML/CSS/JS elemeket tartalmazzák, minden egyéb felesleges sallangot kihagy.

Az oldalbetöltési idő javítása az egyik legfontosabb SEO feladat. Éppen ezért az AMP használata a legtöbb oldal számára erősen ajánlott. Az AMP használatával nem csak a betöltési idő javul, de a szerver teljesítménye is, mivel kevesebb feladatot kell végeznie egy oldalletöltés során.

Az AMP különösen fontos szerepet játszik a keresőoptimalizálásban, mivel a Google keresőmotorja előnyben részesíti az AMP támogatott oldalakat a mobil keresések során. Az AMP kifejlesztésének indítéka a lassú betöltési idő és a rossz felhasználói élmény volt mobil eszközökön. Az AMP célja az volt, hogy minimalizálja a weboldalak betöltési idejét, kiszűrve azokat a tényezőket, amelyek lassíthatják a folyamatot.

AMP alapelvek

Egyszerűség

Az AMP weboldalak egyszerűbb HTML struktúrával és korlátozott kódmennyiséggel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a gyorsabb betöltést.

Előre betöltés

Az AMP lehetővé teszi a tartalom előzetes betöltését a felhasználók számára, így amikor rákattintanak az oldalra a keresőben, már gyorsan betöltődik.

Kiszűrés

Az AMP korlátozza bizonyos elemek, például a JavaScript használatát, hogy minimalizálja az oldalak lassulásának lehetőségét.

AMP alkalmazása a keresőoptimalizálásban

Oldalbetöltési sebesség optimalizálása

Az AMP használatával minimalizálható a betöltési idő, mivel az AMP oldalak kevesebb erőforrást igényelnek és optimalizáltak a mobil környezetre. Ez pozitívan befolyásolja a keresőmotorok rangsorolását, mivel a gyorsabb oldalak előnyt élveznek a lassabbakhoz képest.

Mobilbarát felhasználói élmény

Az AMP oldalak reszponzív módon működnek, így alkalmazkodnak a különböző kijelzőméretekhez és eszközökhöz. Ez javítja a felhasználói élményt és csökkenti a visszafordulási arányt, amely pozitív hatást gyakorolhat az oldal rangsorolására.

Keresési eredményekben való kiemelés

A Google keresőmotorja kiemeli az AMP oldalakat a mobil keresési eredmények között speciális jelölésekkel, például az "AMP" ikonnal. Ez növeli a kattintások esélyét, mivel a felhasználók gyorsabb és jobb felhasználói élményt várnak el az AMP oldalaktól.

Adatforgalom optimalizálása

Az AMP oldalak kevesebb adatot igényelnek a betöltéshez, ezáltal csökkentve az adatforgalmat a felhasználók mobilinternet csomagjában. Ez különösen előnyös lehet olyan területeken, ahol a mobil adatkapcsolat korlátozott.

Az AMP hatása a keresőoptimalizálásra

Gyorsabb betöltés

Az AMP támogatása lehetővé teszi, hogy az oldalak gyorsabban betöltődjenek mobil eszközökön, ami a felhasználók elégedettségéhez és az oldal látogatottságának növekedéséhez vezethet.

Jobb rangsorolás a keresőben

A Google preferálja az AMP támogatott oldalakat a mobil keresések során, ami azt jelenti, hogy jobb helyezést érhetnek el a keresési eredmények között.

Megfelelőbb felhasználói élmény

Az AMP által kínált gyorsabb és simább felhasználói élmény csökkenti a lemorzsolódást és növeli a felhasználók oldalon töltött időt, ami pozitívan befolyásolhatja a konverziós arányokat.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.