×

Az Affiliate marketing jelentése

Csentes Zoltán    2023-05-15

Főoldal >  SEO szótár

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Mi az Affiliate Marketing?

Az affiliate marketing lényege, hogy az oldalunkon speciális paraméterekkel linkeket helyezünk el. Ha a látogató ezen keresztül érkezik a cél oldalra és vásárol, akkor a vásárlás után jutalékot kapunk az Affiliate partnerünktől. A jutalék alapja nem feltétlenül csak link lehet, bármilyen egyéb speciális interakcióhoz is köthető.

Az affiliate rendszernek általában két résztvevője van: a weboldal tulajdonos, aki kihelyezi a linket, és a megbízó cég, aki kezeli az affiliate rendszert. Leggyakrabban bloggerek élnek ezzel a lehetőséggel, mert könnyű, passzív jövedelem szerzési mód.

Hirdetők és Affiliate-ek

A hirdetők olyan vállalkozások vagy márkák, amelyek termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak. Az affiliate-ek pedig olyan emberek vagy szervezetek, akik megállapodnak a hirdetőkkel, hogy promótálják az általuk kínált termékeket vagy szolgáltatásokat. Az affiliate-ek jutalékot kapnak minden általuk generált értékesítésért vagy konverzióért.

Affiliate Linkek és Nyomonkövetés

Az affiliate linkek kulcsfontosságúak az affiliate marketingben. Az affiliate-ek egyedi linkeket kapnak a hirdetőktől, amelyeket a promóciókhoz vagy a termékekhez kapcsolódó tartalmakba helyeznek el. Ezek az egyedi linkek tartalmazzák az affiliate azonosítóját, amely lehetővé teszi a hirdetőknek a konverziók nyomon követését és az affiliate-ek jutalékának kiszámítását.

Jutalék és Kifizetés

Az affiliate marketingben az affiliate-ek jutalékot kapnak az általuk generált értékesítések vagy konverziók alapján. A jutalékot általában a hirdetők állítják be, és lehet állandó összeg vagy százalékos arány az értékesítés vagy konverzió összegétől függően. A kifizetési módok változhatnak, lehetőség van például csekken, banki átutaláson vagy elektronikus fizetési rendszerek, mint a PayPal vagy a Payoneer használatán keresztül történő kifizetésre.

Közvetítők és Affiliate Hálózatok

Az affiliate marketingben közvetítők és affiliate hálózatok is jelen vannak. A közvetítők olyan szervezetek vagy platformok, amelyek segítenek az affiliate-ek és a hirdetők közötti kapcsolatok kialakításában és kezelésében. A közvetítők általában technológiai megoldásokat, nyomonkövetési eszközöket, riportokat és kifizetési folyamatokat biztosítanak a hatékony affiliate marketing tevékenységhez.

Az affiliate hálózatok olyan közvetítők, amelyek több hirdetőt és affiliate-et foglalnak magukba. Ezeken a platformokon keresztül az affiliate-ek számos hirdető termékét vagy szolgáltatását népszerűsíthetik, míg a hirdetők nagyobb körű megjelenést és elérést érhetnek el az affiliate partnerek révén. Az affiliate hálózatok általában biztosítják az affiliate linkek, nyomonkövetési eszközök, statisztikák és kifizetési folyamatokat a résztvevők számára.

A legnagyobb Affiliate hálózatok

A legnagyobb affiliate hálózatok között számos jelentős szereplő található a piacon. Néhány közülük a következő:

Amazon Associates

Az Amazon Associates az Amazon.com hivatalos affiliate programja. Az Amazon világ legnagyobb online kiskereskedelmi platformja, és széles termékválasztékkal rendelkezik, amelyet az affiliate-ek népszerűsíthetnek és promóciózhatnak.

Commission Junction (CJ Affiliate)

A Commission Junction (vagy CJ Affiliate) egy híres és nagy hálózat, amely számos hirdetőt és affiliate-et foglal magában. A platform lehetőséget nyújt az affiliate-eknek számos kategóriában termékek és szolgáltatások promóciójára.

ShareASale

A ShareASale egy jól ismert affiliate hálózat, amelyben számos hirdető és affiliate vesz részt. A platform különféle vertikumokban kínál lehetőségeket, beleértve a divatot, az egészséget, a technológiát és az élelmiszereket.

Rakuten Affiliate Network

A Rakuten Affiliate Network egy további népszerű affiliate hálózat, amelyben globális hirdetők és affiliate-ek vesznek részt. A platform számos iparágban és termékkategóriában kínál promóciós lehetőségeket.

AWIN

Az AWIN (korábban Affiliate Window) egy európai székhelyű affiliate hálózat, amely globális szinten tevékenykedik. Számos hirdetőt és affiliate-et foglal magában különböző vertikumokban.

Fontos megjegyezni, hogy az affiliate hálózatok folyamatosan változnak és fejlődnek, és újabb szereplők is megjelenhetnek a piacon. A fent említett hálózatok azonban jelenleg is a legnagyobbak és legelterjedtebbek az affiliate marketing területén.

Ezekben a cikkekben olvashatsz még róla:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.