Mesterséges intelligencia és a szövegírás jövője

Csentes Zoltán    2019-12-21
elolvasom

Főoldal > SEO

A mesterséges intelligencia segítségével ma már olyan végtelen mennyiségű és jó minőségű tartalmat lehet előállítani, amiről sem az olvasó, sem a kereső robotok nem feltételezik, hogy nem valós ember írta azokat. És a félelmetes az, hogy ezek az oldalak már megjelennek a Google SERP-ben és nem is rossz eredménnyel! Vajon mi lesz a szövegírás és a SEO jövője, ha ez a technológia a világ összes nyelvén elérhető lesz?

Ez már a szövegírás és a keresőoptimalizálás végét jelenti? Egy gondolkodtató poszt következik a szövegírás jövőjéről és a mesterséges intelligencia térnyeréséről a tartalomgyártásban.

Szövegírás mesterséges intelligencia segítségével

Kristin Tynski nemrég egy érdekes kísérletet osztott meg a SEMrush blogban. Miután az OpenAI kiadta a végleges, mesterséges intelligencián alapuló szöveg generátorát (amit mellesleg eddig azért nem publikáltak, mert túl veszélyesnek találták a nyilvánosságra hozatalát), arra volt kíváncsi, hogy az AI (artificial intelligence, mesterséges intelligencia) által írt szövegek vajon tényleg olyan jó minőségűek-e, hogy senki sem mondja meg, ember vagy AI írta őket.

Létrehozott hát egy komplett blogot This Marketing Blog Does Not Exist névvel, amit feltöltött a mesterséges intelligencia által írt szövegekkel. A lehetőségek tárháza korlátlan volt, mivel bármennyi és bármilyen hosszú cikket képes a generátor elkészíteni. Így közel 20 perc alatt létrehozott több, mint 600 cikket, amiket publikált is a blogban 2019 júniusában. A generátor működését a későbbiekben bemutatom.

A generált tartalom megjelent SERP-ben

Kristin arra volt kíváncsi, hogy egyáltalán megjelennek-e ezek a cikkek a találati listában, és ha igen, akkor milyen helyen, és hoznak-e forgalmat. A kísérlet mindenkit meglepett!

Nem csak, hogy megjelentek ezek a cikkek a találati listában, de olyan neves oldalakról kaptak hivatkozásokat a posztok, mint a The Guardian, The Verge, Adweek, stb. Ez pedig azt jelentette, hogy ezek a szövegek olyan jó minőségűek, hogy még az élő embereket is megtévesztik, nem hogy a kereső algoritmusokat.

Ha most vetünk egy pillantást a blog backlink profiljára Ahrefs-ben, akkor ezt látjuk:

Fél év alatt, egy olyan erős domainné vált, aminek az UR és DR értékét sok Magyar oldal is megirigyelné.

A hivatkozott domainek száma elképesztően nőtt a hónapok során:

Persze itt ugye meg kell jeleznem, hogy ez a backlink profil azért nem csak a mesterséges intelligencia szövegírási tudásának köszönhető, hanem annak is, hogy hírértéke lett ennek a blognak és a kísérletnek.

A kísérlet eredménye

Ha megnézzük az adatokat még a hír kikerülése előtt, akkor azt látjuk, hogy már az első 4-5 hónapban közel 220 erős hivatkozást szerzett a blog nagyon erős domainekről. Mindezt úgy, hogy a blog nem volt keresőoptimalizálva, szigorúan csak a tartalomnak köszönhető az eredmény.

Az első 4 hónapban 292 kulcsszóval jelent meg a blog a keresőben, ami mára 357-nél tart. Most gondoljunk bele abba, hogy milyen eredményt ért volna el, ha nem 600 oldalt generál le, hanem több ezret és még optimalizálja is az oldalt?! 6000 AI generált oldal esetén már közel 3000 kulcsszóval jelenne meg a keresőben a blog...

Így írhatsz szöveget AI segítséggel

Kíváncsi voltam, hogy tényleg ilyen egyszerű-e szöveget írni mesterséges intelligencia segítségével, ezért én is ellátogattam a Grover projekt oldalára. A fenti bloghoz is ezt a generátort használták. Ez a projekt eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy felderítsék az álhír tartalmakat, de rájöttek, hogy ezt akkor tehetik a leghatékonyabban, ha először megtanulnak ilyen tartalmat készíteni.

A felület végtelenül egyszerű! Csak meg kell adni egy témát, és a mesterséges intelligencia teljesen értelmes, összefüggő szöveget generál a témában. A headlineba egyszerűen csak beírtam, hogy "Copywriting with artificial intelligence", rányomtam a generálás gombra és voilá:

Már csak a kíváncsiság miatt is kipróbáltam, hogy a detektor rész felismeri-e az így generált tartalmat. Így hát bemásoltam a kapott szöveget az álhír felismerőbe és ezt az eredményt kaptam:

Az eredmények láttán, csodálattal nézem a mesterséges intelligencia fejlődését, ugyanakkor SEO szakértőként erős félelmeim is vannak a technológiával kapcsolatban. Ha a Google, aki aztán tényleg élen jár a mesterséges intelligencia és a neurális hálózatokon alapuló mélytanulásos technika témákban lsd. BERT algoritmus és Rank Brain, nem képes kiszűrni egy mesterséges intelligencia által írt tartalmat, akkor mi várható a jövőben, ha ez a technológia a világ összes nyelvén elérhetővé válik?

Gombamód szaporodnak az olyan mesterséges intelligencián alapuló szövegíró szolgáltatások, amik egyedi, automatizált tartalmat kínálnak a weboldalak számára, lsd. http://ai-writer.com/. A félelmetes az, hogy ezek a szolgáltatók nemcsak új tartalmat tudnak előállítani, hanem meglévő tartalmat újraírni. Csak remélni merem, hogy a felismerő technológia gyorsan behozza a lemaradását és nem lepi el az internetet a mesterséges tartalom.

Megosztani ér:

Kérjen INGYENES SEO auditot

Adja meg weboldala elérhetőségét, és INGYEN készítek egy gyors SEO auditot Önnek! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítem és fenntartom a jogot az elutasításra.