Regex szűrési lehetőség Search Console-ban

Csentes Zoltán    2021-06-04
elolvasom

Főoldal > SEO > Hírek

A Search Console Performace riportja segítségével megnézhetjük hogyan teljesít a weboldalunk a keresőben, milyen kulcsszavakra, milyen pozícióban jelenünk meg. Eddig a riport szűrőjével vagy pontos URL-t tudtunk csak kiválasztani, vagy egy bizonyos kifejezést tartalmazó URL-re tudtunk szűrni. 

2021 április 7-én a Search Console teljesítmény riport szűrője új funkcióval bővült, ez pedig a regular expressions, másnéven regex szűrési lehetőség. A funkció már Magyarországon is elérhető!

A regex szűrőt már nagyon várta mindenki, mert használatával olyan komplex lekérdezésekre nyílik lehetőségünk, amiket eddig nem tudtunk megtenni.

De mégis mi az a regex?

A Google Analytics-et haladó módon használóknak már ismerős lehet a kifejezés. A regex segítségével szabályokat határozhatunk meg minták egyszerű leírására. A Search Console esetében ez annyit jelent, hogy szabályokat írhatunk egyedi URL-ek, kulcsszavak kigyűjtésére. 

Hol található?

A Search Console teljesítmény riportjában válasszuk a Querry vagy Page szűrési lehetőséget. A legördülő listából válaszd a Custom (Regex) lehetőséget.

Lássunk néhány példát regex szűrésre

Keresés több kulcsszóra egyszerre

Korábban a Search Console-ban nem volt lehetőségünk például két, vagy több különböző kulcsszót egyszerre lekérdeznünk. Tegyük fel, hogy kíváncsi vagyok azokra a kulcsszavakra, amik tartalmazzák a "seo" vagy "analitika" kifejezéseket.

A regex szűrésnek köszönhetően már ezt is meg tudjuk csinálni a következő regex kifejezéssel: "seo|analitika"

Keresés kezdő vagy végződő kifejezésre

A következő regex szűrő azokat a kifejezéseket fogja listázni amik "seo"-val kezdődnek vagy "analitika"-ra végződnek: "^seo|analitika$"

Legfontosabb regex operátorok

^A - A betűvel kezdődik

B$ - B betűvel végződik

abc+ - Az abc után egy vagy több c karaktert tartalmaz

abc? - Az abc után nulla vagy egy darab c-t tartalmaz

a(b|c) - Az a karakter után b-t vagy c-t tartalmaz

\d - egy szám karakter

\w - egy betű karakter

\s - whitespace, tabulátor vagy sortörés

. - bármilyen karakter

[a-c] - a vagy b vagy c karakter

További regex operátorokért látogasd meg ezt az oldalt.

Frissítés: 2021.06.04 - negatív regex bevezetése

A nagyszámú visszajelzésre reagálva a Google már a negatív regex szűrést is elérhetővé tette. A doesn't match regex segítségével már azokra a kifejezésekre is szűrni tudunk, amiket kizárunk.

A negatív regex bevezetése mellett, hasznos tippeket is adott a keresőóriás a regex használatára.

Brand kulcsszavak keresése

A regex funkció nagyon hasznos lehet, ha például az összes márkával kapcsolatos kulcsszóra vagyunk kiváncsiak, beleértve az elgépeléseket is.

Tegyük fel a [Tommy Hilfiger] márkát tartalmazó kulcsszavakra vagyunk kíváncsiak.

Ebben az esetben egy ilyen regex kifejezéssel az összes variánst megkaphatjuk: match regex: Tommy Hilfiger|tommyhilfiger|tomy hilfiger|tommy hilfinger

Kategóriák elemzése

Webáruházaknál nagyon hasznos funkció lehet, egy adott termékkategória oldalainak vizsgálata.

Tegyük fel, hogy órákat árulunk, rengeteg kategóriánk van, de mi kíváncsiak vagyunk csak a fekete női órák adataira.

A következő kifejezéssel minden olyan url-t lekérhetünk, ami tartalmazza a női óra kategóriában van és tartalmazza a fekete szót az URL-ben.

noi-orak/.*/fekete

Keresési szándék elemzése

Tegyük fel, hogy gyakori kérdések rovatot tervezel az oldaladra és kíváncsi vagy milyen kérdésekkel érkeznek az oldaladra a látogatók:

hogyan|mikor|miért|meddig

A fenti regex kifejezéssel csoportba szedheted ezeket a kifejezéseket.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Kapcsolódó cikkek:

Kérjen INGYENES SEO auditot

Adja meg weboldala elérhetőségét, és INGYEN készítek egy gyors SEO auditot Önnek! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítem és fenntartom a jogot az elutasításra.