Regex szűrési lehetőség Search Console-ban

Csentes Zoltán    2021-04-09
elolvasom

Főoldal > SEO > Hírek

A Search Console Performace riportja segítségével megnézhetjük hogyan teljesít a weboldalunk a keresőben, milyen kulcsszavakra, milyen pozícióban jelenünk meg. Eddig a riport szűrőjével vagy pontos URL-t tudtunk csak kiválasztani, vagy egy bizonyos kifejezést tartalmazó URL-re tudtunk szűrni. 

2021 április 7-én a Search Console teljesítmény riport szűrője új funkcióval bővült, ez pedig a regular expressions, másnéven regex szűrési lehetőség. A funkció már Magyarországon is elérhető!

A regex szűrőt már nagyon várta mindenki, mert használatával olyan komplex lekérdezésekre nyílik lehetőségünk, amiket eddig nem tudtunk megtenni.

De mégis mi az a regex?

A Google Analytics-et haladó módon használóknak már ismerős lehet a kifejezés. A regex segítségével szabályokat határozhatunk meg minták egyszerű leírására. A Search Console esetében ez annyit jelent, hogy szabályokat írhatunk egyedi URL-ek, kulcsszavak kigyűjtésére. 

Hol található?

A Search Console teljesítmény riportjában válasszuk a Querry vagy Page szűrési lehetőséget. A legördülő listából válaszd a Custom (Regex) lehetőséget.

Lássunk néhány példát regex szűrésre

Keresés több kulcsszóra egyszerre

Korábban a Search Console-ban nem volt lehetőségünk például két, vagy több különböző kulcsszót egyszerre lekérdeznünk. Tegyük fel, hogy kíváncsi vagyok azokra a kulcsszavakra, amik tartalmazzák a "seo" vagy "analitika" kifejezéseket.

A regex szűrésnek köszönhetően már ezt is meg tudjuk csinálni a következő regex kifejezéssel: "seo|analitika"

Keresés kezdő vagy végződő kifejezésre

A következő regex szűrő azokat a kifejezéseket fogja listázni amik "seo"-val kezdődnek vagy "analitika"-ra végződnek: "^seo|analitika$"

Legfontosabb regex operátorok

^A - A betűvel kezdődik

B$ - B betűvel végződik

abc+ - Az abc után egy vagy több c karaktert tartalmaz

abc? - Az abc után nulla vagy egy darab c-t tartalmaz

a(b|c) - Az a karakter után b-t vagy c-t tartalmaz

\d - egy szám karakter

\w - egy betű karakter

\s - whitespace, tabulátor vagy sortörés

. - bármilyen karakter

[a-c] - a vagy b vagy c karakter

További regex operátorokért látogasd meg ezt az oldalt.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Kapcsolódó cikkek:

Kérjen INGYENES SEO auditot

Adja meg weboldala elérhetőségét, és INGYEN készítek egy gyors SEO auditot Önnek! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítem és fenntartom a jogot az elutasításra.