A helyesírás hatással van a Google rangsorolásra

Csentes Zoltán    2021-07-31
elolvasom

Főoldal > SEO > Hírek

A Google rengeteg tényezőt vizsgál a rangsorolásnál, és ezek egyike a helyesírás. Ha a tartalom hemzseg a helyesírási hibáktól, akkor az hatással van az olvasói élményre, ezért az oldal minőségi mutatója csökken.

Nem olyan régen egy érdekes kérdést tettek fel John Mueller-nek ezzel kapcsolatban:

A Google algoritmusai figyelembe veszik az oldal helyesírási hibáit és HTML kódolási problémáit a rangsorolásnál?

A kérdést két részben válaszolta meg Mueller, ahol bevallom az egyik válasz engem is meglepett:

A hibás HTML kód nem mindig baj

Ne törődj a HTML kóddal, hogy hibás-e vagy sem!

„Az interneten található legtöbb weboldal HTML kódja hibás, és ezzel együtt kell élnünk. Vannak viszont olyan kirívó esetek, amikor olyan súlyos kódolási hiba van az oldalban, hogy nem tudjuk eldönteni az oldal mobil-barát, vagy sem. Vagy nem tudjuk egyértelműen felismerni a címet, vagy bekezdéscímeket. Az ilyen esetek nyilván hatással vannak a SEO-ra.”

„Ha megnyitod az oldalt és egyértelműen nem tölt be megfelelően, akkor ez hatással lesz a rangsorolására. De ha ránézel az oldalra és normálisnak tűnik minden annak ellenére, hogy vannak benne HTML hibák, ne foglalkozz vele!

A helyesírás már hatással van a minőségre!

Mueller egyértelművé tette, hogy a helyesírás része a minőségi mutatónak. Egyrészt a szöveget meg kell értenie az algoritmusoknak is. Ha az hemzseg a helyesírási hibáktól, előfordulhat, hogy az algoritmus nem, vagy tévesen tudja csak értelmezni azt.

A Google mindig a legjobb minőségű tartalmat részesíti előnyben. Ha egy nagyobb versenyben indul a helyesírási hibáktól hemzsegő oldal, akkor szinte biztos, hogy a jobb minőségű, hibáktól mentes tartalmat részesítik előnyben az algoritmusok.

A helyesírás fontosabb, mint a kód!

Végezetül Mueller legfontosabb kijelentése a témában az volt, hogy a helyesírási és nyelvtani hibák a legtöbb weboldal esetében fontosabb tényezők, mint hogy a HTML kód tökéletes-e.

Egyelőre kérdés, hogy a magyar kereső is ilyen érzékeny-e a helyesírási problémákra, de mindig futtassunk helyesírás ellenőrző programot a szövegen, lehetőleg olyat, ami a legfrissebb magyar helyesírás szótár adatbázisára épül.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Kapcsolódó cikkek:

Kérjen INGYENES SEO auditot

Adja meg weboldala elérhetőségét, és INGYEN készítek egy gyors SEO auditot Önnek! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítem és fenntartom a jogot az elutasításra.