Így harcol a Google a spam tartalom ellen

Csentes Zoltán    2021-05-02
elolvasom

Főoldal > SEO > Hírek

A Google egyrészt azért vált a világ piacvezető keresőmotorjává, mert rendkívül hatékonyan képes kiszolgálni a keresési igényeket, másrészt viszont ugyanilyen hatékonyan tudja kiszűrni a spam tartalmakat. Lássuk, hogyan fejlődött a keresőóriás spam szűrő algoritmusa az elmúlt évben.

40 milliárd spam oldal naponta!

A Google algoritmusai weboldalak milliárdjait térképezi fel naponta és válogatja ki az indexelésre érdemes felületeket. Sajnos ezek közt nagyon sok rossz indulatú, félrevezető, vagy éppen keresési eredményt manipuláló mesterséges tartalom létezik. A Google spam szűrője naponta 40 milliárd spam gyanús tartalmat szűr ki!

Sokszor ezeket az oldalakat nem is emberek hozzák már létre, hanem rosszindulatú programok. Szerencsére a Google nem ül ölbe tett kézzel, és az algoritmusai a mesterséges intelligencia segítségével egyre hatékonyabban ismerik fel a legújabb spam trendeket és a nemkívánatos tartalmakat.

Folyamatos fejlődés és az AI

A mesterséges intelligencia már régóta jelen van a Google eszköztárában. Régóta használja a képek indexelésénél és a keresési találatok pontosítására. 2020-tól viszont a cég, a nem kívánatos oldalak kiszűrésében is elkezdte használni az AI-t (artificial intelligence).

Olyan hatékonyan működik, hogy tavaly már 80%-al több automatikusan generált, összeollózott tartalmat szűrt ki, mint a korábbi években.

Harc a feltőrt oldalak ellen

A spam tartalmak terjesztésében továbbra is a feltört oldalak járnak az élen. Sajnos ezen oldalak száma folyamatosan növekszik. Ez azért van, mert sorra jelennek meg újabb és újabb sebezhetőségek, de sokan nem védekeznek ezek ellen. Így csak idő kérdése, hogy egy rosszindulatú program, vagy személy átvegye az irányítást és spam tartalmat kezdjen el rajtuk terjeszteni.

2020-ban a Google már 50%-al több ilyen feltört oldalt tudott azonosítani és kivenni az indexből, de mindaddig amíg a weboldal tulajdonosok nem foglalkoznak a biztonsággal, a feltört oldalak száma és ezzel a spamek száma nőni fog.

A Search Console jelez, ha baj van!

Bárkivel előfordulhat, hogy feltörik az oldalát. A legtöbb esetben ráadásul ez láthatatlan számunkra és csak akkor szerzünk róla tudomást, mikor a Search Console riasztást küld nekünk. Ez a videó bemutatja mit tegyünk ebben az esetben:

Segíts jelenteni a spamet!

A Google spam szűrője több lépcsős. Az első szint indexelési igénykor vizsgálja meg az oldalt. A második már beindexelt oldalakat vizsgál. A harmadik szinten viszont már manuálisan történik a spam-gyanús oldalak kivizsgálása. A Google-be lehetőség van spam-gyanús oldalt bejelenteni, amit aztán a cég jobban megvizsgál és eldönti, hogy tényleg spam oldalról van-e szó.

Ha például olyan keresési találattal találkozol, ami valamilyen trükkel próbál jobb helyezési eredményt elérni (rejtett szöveg, álcázás, átirányítások, stb), a Google spam jelentés fülén jelezheted.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Kapcsolódó cikkek:

Kérjen INGYENES SEO auditot

Adja meg weboldala elérhetőségét, és INGYEN készítek egy gyors SEO auditot Önnek! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítem és fenntartom a jogot az elutasításra.