×

SEO hírlevél #2023 48. hét

Főoldal >  SEO hírek

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Megszűnik a crawl sebesség korlátozó funkció Search Consoleban

Ez a funkciót még 2008-ban vezette be a Google a Search Console-ban. Lényege, hogy a kiadók szabályozni tudták a Google botok sebességét. Erre azért volt szükség, mert sok kiadónál problémát okozott, hogy a robotok egyszerre sok oldalt kezdtek lekérni, ezzel pedig belassították a kiadó oldalát.

A Google, most ezt a funkciót vezeti ki, mivel a botok már érzékelni tudják, ha egy szerver belassul és azonnal mérséklik a lekérdezések számát. Így ez a funkció már feleslegessé vált.

ProfilePage schéma bevezetése

Új schémát vezetett be a Google, amivel a szerzők profil oldalait láthatjuk el. Ebben a szerző nevét, social elérhetőségeit, fényképét, vagy akár a követőinek a számát adhatjuk meg. Ajánlott használni, hogy extra megjelenéseket szerezzünk a keresőben.

ProfilePage schéma megjelenése SERP-ben

Így néz majd ki az eredmény a keresőben

A schéma beépítésére itt láttok mintát: https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/profile-page

SEO fizetések 2023-ban

Az Ahrefs blogban jelent meg egy érdekes kutatás ezzel kapcsolatban. A Brighton SEO konferencián 111 résztvevőtől kérdezték meg, hogy mennyit keresnek. A válaszok alapján az átlag éves kereset ~17 millió forintnak megfelelő dollár volt. Ez kb. havi 1.4M Forint 🙂

De volt olyan megkérdezett, aki havi 6.6M Forintot keres. Itt abba is hagytam a cikk olvasását, mert ennek semmi köze a Magyar viszonyokhoz sajnos…

Ha érdekel a cikk, itt olvashatod el: https://ahrefs.com/blog/seo-salary/

Mennyi oldalt tud indexelni a Google?

Érdekes információ látott napvilágot a Google monopólium ellenes pere során. Bár a keresőóriás próbálta titkolni, de a per során elhangzott, hogy körülbelül 400 milliárd oldalból állt a kereső indexe 2020-ban.

Hogy el tudjuk képzelni ezt a számot, gondoljunk bele abba, hogy például a Wikipédiának 7 milliárd oldala van a Google indexben. Ez azt jelenti, hogy a Google kb. 50-60 Wikipédiát tudna “csak” beindexelni.

Ebből már láthatjuk, hogy bizony a Google-nek meg kell válogatnia milyen oldalakat indexel be, mert mindenféle szemetet nem tud eltárolni.

Pandu Nayak a Google kereső alelnöke szerint 4 dolog lehet hatással az index méretére:

  1. Az oldal frissessége
  2. A dokumentum mérete
  3. A metaadatok mérete
  4. Az indexeléshez szükséges költség

Szóval ha legközelebb az ügyfeled kérdezi, hogy miért nincs beindexelve minden aloldala, terméke, akkor elküldheted neki ezt a cikket.

Szólj hozzá:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.