SEO hírlevél #2023 42. hét

Főoldal >  SEO hírek

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Leállt a Google a behúzott találatok listázásával

Biztos találkoztál korábban olyan találattal a SERP-ben, ahol egy találat alá behúzott kapcsolódó oldalakat a kereső. Így lehetősége volt egy domainnek nagyobb megjelenést kapnia a keresőben. Ezeket “intended results”-nak hívtuk. Most bejelentették, hogy ez nem lesz a jövőben, mert állítólag nem volt hasznos a látogatóknak.

Ami nem változik, hogy továbbra is jellemzően maximum 2 találatot kaphat egy domain egy lekérdezésre. Azért írom, hogy “jellemzően”, mert mai napig találkozhatunk kivételekkel ezen a területen is.

Semmit sem ér a Bard kitiltására szolgáló robots.txt direktíva

2 hete jött ki a Google azzal a robots.txt direktívával, amivel kitiltható az oldaladról a Bard és minden egyéb Google AI az oldalról. Sokan ugyanis nem szeretnék ha a chatbotjuk felhasználná az oldalukat a kérdésekre adott válaszokhoz.

A Google most megerősítette, hogy attól még ha kitiltod a chatbot robotját az oldalról, a Google keresőben megjelenő AI vezérelt válaszban ugyanúgy megjelenhet a tartalmad. Csak úgy tilthatnád meg a Google számára hogy itt ne használja fel az oldalad tartalmát, ha a teljes Googlebotot kitiltod!

Teszteli a Google Discover megjelenítését desktopon

A Google Discover egy személyre szabott hírfolyam, amit a felhasználó érdeklődése, keresési előzményei és a lokációja alapján állít össze a Google főként androidos telefonokon. Eddig ez csak mobilon jelent meg, de most már asztali gépeknél is elkezdte megjeleníteni a Google.

Ha ezt bevezeti a Google, akkor a tartalomszolgáltatók jelentős referral forgalomra számíthatnak innen is.

A Google elkezdi kivezetni a harmadik feles cookiek használatát chromeban

Régóta hír, hogy csak idő kérdése és el fognak tűnni a 3rd-party cookiek. A gond csak az, hogy jelenleg a weboldalak 99%-a használja ezeket funkcionális, analitikai és marketing célokra.

A Google bejelentette, hogy 2024 elején elkezdi blokkolni ezeket a Chrome böngészőben. Egyelőre csak a felhasználók 1%-ánál vezetik be ezt teszt jelleggel, de 2024 közepére várható a teljes blokkolás!

Ez egy olyan mértékű változás lesz a digitális marketing világában, mint a mesterséges intelligencia megjelenése a keresőkben. A hirdetőknek és tartalomgyártóknak új megoldásokat kell keresniük, hogy targetálni és követni tudják a látogatókat, addig pedig hirdetési bevétel csökkenéssel kell szembenézniük.

Új strukturált adat autókereskedőknek

Az új schéma bevezetésével az autókereskedőknek lehetőségük van megjeleníteni az autóikat a Google keresőben és egyéb Google platformokon. A schéma bővebb leírását itt olvashatod: https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/vehicle-listing

Takarítás az Ahrefs előfizetők közt

Dmytro Gerasymenko az Ahrefs CEO-ja bejelentette, hogy az előfizetők 15%-ánál nem hajlandók újra kötni a szerződést, mert olyan méretű terhelést okoznak ezek a felhasználók, aminek a többiek látják a kárát.

Itt ugye arról van szó, hogy sokan megosztott hozzáféréssel használják ezt az eszközt, ami nem tetszik nekik.

Szólj hozzá:

Nézzen körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, posztokat és újdonságokat.