SEO hírlevél #2023 41. hét

Főoldal >  SEO hírek

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Ismét indexelési hiba volt a Google-nél

A keresőóriás bejelentette, hogy ismét akadozik az új oldalak indexelése és a hiba javításán már dolgoznak. Az indexelési hiba csak az új oldalakat érinti, a régi oldalak újraindexelése folyamatos.

Azóta a hiba javításra került. Egyébként ha azt tapasztalod, hogy valami nem oké a Google táján, akkor javaslom rápillantani a kereső Dashboardjára, ahol percre pontosan láthatjuk ha éppen valamilyen hiba van: https://status.search.google.com/summary

Rangsorolási faktorok, amik változtak 2023-ban

A SEJ összeállított egy listát azokról a rangsorolási faktorokról, amik változtak idén. Ha SEO szakértő vagy, akkor ez egy nagyon jó összefoglaló arról, hogy mire kell figyelned a SEO stratégia kialakítása során.

A felhasználói élmény nem különálló rangsorolási faktor

A felhasználói élmény (Page experience) korábban különálló rangsorolási faktor volt, de mivel azóta több rangsorolási jel is tartalmazza ezt a mutatót, így külön nincs értelme vizsgálni. A felhasználói élmény tehát továbbra is nagyon fontos mutató, de mivel nagyon sok dolog tartozik ebbe (mobilbarát oldal, sebseség, https, stb), account szinten kell rá tekinteni.

Ami a fentiekből viszont biztos, hogy különálló rangsorolási faktor:

  • HTTPS
  • Oldalsebesség
  • Mobilbarát design
  • Core Web Vitals

ALT szöveg

Hivatalosan is meg lett erősítve, hogy az ALT szöveg csak a Google képkeresőjében rangsorolási faktor, az általános Google keresőben normál szövegnek tekinthető és nem rangsorolási faktor!

Domain tulajdonos történet

Szintén megerősítésre került, hogy a domain tulajdonos váltása nincs hatással a korábbi rangsorolási faktorokra. Ha tehát volt egy büntetés a domainen és tulajdonost váltott, akkor tulajdonostól függetlenül a domain továbbra is büntetés alatt lesz.

E-A-T -> E-E-A-T lett

A korábbi Expertise - Authoritativeness - Trustworthiness mutató (szakértelem, tekintély, szavahihetőség) mutató kiegészült az Experience (tapasztalat, élmény) mutatóval. Ez azt jelenti, hogy nem elég úgy tenni, mint ha szakértője lennél a témának, annak is kell lenned valóban.

Link módosítás

Attól, hogy módosítasz egy belső linket, az oldal rangsorolása nem fog változni. Nyilván idő kell, hogy az indexben is módosuljon, de a rangsorolásra ez nem lesz hatással.

Másolt tartalmak

A legújabb hasznos tartalom algoritmus frissítés bebizonyította, hogy nincs értelme automatikusan lemásolni tartalmakat valahonnan és ezeket publikálni, mert spam-nek tekintheti a kereső. Ha ugyanis a másolt tartalom is indexelhető, akkor az eredeti tartalom szenvedhet csorbát a keresőben.

TF-IDF már a múlté

A Term Frequency - Inverse Document Frequency (TF-IDF), magyarul kifejezés gyakoriság, egy széles körben használt statisztikai mutató, ami azt mutatja, hogy egy kifejezés milyen gyakran szerepel egy szövegben. A Google fejlett természetes nyelv-feldolgozásának köszönhetően ez a mutató már teljesen felesleges.

Demand Gen - új mesterséges intelligenciával támogatott kampánytípus a Google Ads-ben

Új kampánytípust vezet be a Google az Ads-ben, amit kimondottan a social felületeken hirdetőknek szánnak. A Discovery kampányok következő generációjának nevezett kampánytípus már nem csak képeket és feed-et enged kreatívnak használni, hanem videókat (Youtube és Shorts egyaránt) is.

Az új kampánytípus a Google szerint 3x magasabb átkattintási arányt és 61%-al alacsonyabb CPA-t tud elérni más fizetett social kampányokkal szemben. Mindezt úgy éri el, hogy kombinálni tudja a videót, szöveget és képeket a katalógusból.

Szólj hozzá:

Nézzen körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, posztokat és újdonságokat.