×

SEO hírek #2024 01. hét

Főoldal >  SEO hírek

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Masszív SPAM támadás alatt a Google

Több százezer kulcsszóra kerültek első helyre

Több százezer kulcsszóra kerültek első helyre

Év végén egy elég nagy spam támadásnak volt kitéve több napig a Google, amivel nem igazán tudott mit kezdeni a kereső vállalat. Sok domain több százezer kulcsszóra rangsorolt hirtelen. Az akció azért lehetett sikeres, mert olyan kulcsszavakat támadtak, amire viszonylat kicsi a verseny és könnyen fel lehet jönni velük az első helyre.

Érdekesség, hogy az összes oldal tök új volt (1-2 napja regisztrált domain). A spammelők két sebezhetőséget is kihasználtak: azt, hogy a helyi keresésekre más algoritmus dolgozik, mint az általános keresésekre, továbbá kihasználták, hogy a Google a teljesen új domaineket is beindexeli és rangsorolja.

A Google válasza az új oldalak indexelésére az, hogy az indexbe kerülés és a rangsor beállítása között nekik idő kell, hogy kellő mennyiségű visszajelzés érkezzen, ami alapján módosítják a rangsort. Tehát egy jól felépített spam oldal pár napig simán bekerülhet az első helyekre, viszont idővel, a beérkező mutatók alapján jó eséllyel ezek hátrasorolódnak

Csúszik az új SGE időpontja

A mesterséges intelligenciával támogatott új kereső tesztelésének a végdátumát 2023 decemberére tervezte a Google az USÁ-ban, 2024 februárban pedig Indiában és a további országokban. Ehhez képest biztos, hogy csúszás várható. Hazánkban talán 2024 második félévben kerül bevezetésre.

2 újabb features snippet amivel organikus forgalmat fogsz veszíteni

A Google bizonyos keresésekre bevezetett egy “beszélgetés, fórum” kiemelést a találati lista tetején, ahol a keresési kifejezéssel kapcsolatos fórum oldalakat emeli ki. Ezzel jó eséllyel elveszi az organikus első találattól a kattintásokat, amiket azok az oldalak fognak bezsebelni, amik rendelkeznek fórummal. Az is biztos, hogy inkább a nagyobb fórumok lesznek itt kiemelve, mint a reddit vagy quora.

Fórumok veszik el a kattintást a médiáktól

Fórumok veszik el a kattintást a médiáktól

Szólj hozzá:

Korábbi hírek:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.