gyakori kérdések és válaszok

A header bidding egy programmatic technika, ahol a kiadók megversenyeztethetik a kiadó hirdetési zónáikat több hirdető számára még azelőtt, hogy az adszerver meghívná a zónát kiszolgálásra. Ezzel a kiadók többet tudnak keresni.
A header bidding lényege, hogy minden oldal
részében egy scriptet helyezünk el, ami az oldalban található összes zónát megversenyezteti több SSP, DSP-vel még az előtt, hogy az oldal betöltődne és az adszerverünk meghívódna. A licitálás után visszakapjuk azt a hirdetőt aki a legtöbbet fizetné a helyért és ezt az árat megkapja a mi adszerverünk is, ami ezután el tudja dönteni, hogy melyik hirdetést tegye ki az oldalra.
A Prebid egy open-source fejlesztés, ami lehetővé teszi a publishereknek, hogy implementálják a header biddinget a weboldalaikra vagy alkalmazásaikba.
A Charles proxy általában a webfejlesztők közt népszerű alkalmazás, de nagyon jól használható Ad Operation területen is. Az AdOps csapat ezzel az eszközzel tudja debuggolni az online hirdetést, vagy a különböző hirdetési hálózatokat pl. header bidding, ellenőrizni az adszerver beállításokat és még sok mást.
A Meta tag egy olyan HTML elem az oldal forráskódjában, ami segít a keresőmotoroknak meghatározni, hogy miről szól az oldalad, a rajta található elemek. Nem csak a kereső algoritmusoknak tartalmaz hasznos információt, hanem a látogatóknak is, akik a keresés során a találati listát böngészik.
A META Title tag az oldal címét tartalmazza. Ez az első dolog, amit a látogatók észrevesznek, amikor az oldalad megjelenik a keresőben. A Title Tag az egyik legfontosabb Meta elem, mert lényegében ez írja le, hogy miről is szól majd az oldal. A legtöbb böngésző ezt a Tag-et jeleníti meg a böngésző címsorában is. Ha pedig megosztják az oldalt, ezzel a címmel kerül megosztásra.
A META Description tag az oldal rövid leírása. Ugyanolyan fontos, mint a Title tag. Jobb esetben ez a szöveg jelenik meg a SERP-ben a Meta Title mező alatt. A description írása során próbáljuk meg röviden összefoglalni, hogy miről is szól az oldal, és keltsük fel az olvasó figyelmét, kíváncsiságát. A jó description szöveg kattintásra ösztönöz!
Az IMAGE ALT attribútum lényege, hogy a kereső robotoknak, vagy akár a látássérült látogatóknak leírjuk, hogy mi látható a képen. Bár a Google képfelismerő algoritmusa egyre fejlettebb, sok esetben még mindig nagy segítséget nyújthatunk vele a képek értelmezéséhez. Keresőoptimalizálásban is fontos szerepe van az ALT szövegnek. A Google képkereső az ALT tag szövegét is megjeleníti a képes találatok között.
A Robots meta taggel informáljuk a kereső algoritmust, hogy az adott oldalt szeretnénk-e az indexben látni, vagy sem. Kövesse az oldalt vagy sem. Ha nem szeretnénk, hogy az oldal megjelenjen a keresőben, akkor ezt a tag-et "noindex"-re kell állítanunk. A Noindex taggel ellátott oldalakat a google algoritmusa nem indexeli.
A Canonical tag-et akkor kell használni, ha már van a weboldalon egy hasonló tartalom, vagy akár másolt tartalom, és meg szeretnénk mondani a keresőnek, hogy melyik az "eredeti" forrás. Ezt a taget nem csak a másolat oldalakba kell betenni, hanem az eredetibe is (self-canonical).
A H-tagek arra szolgálnak, hogy az oldal felépítését, struktúráját logikusan, hierarchikusnak építsük fel mind a látogató, mind pedig a kereső algoritmusok számára. A

a legfelsőbb szint, ez az oldal címe. A

szint az alatta lévő alcímek lehetnek, és így tovább.

Az UTM paraméterek segítségével követni tudjuk Google Analyticsben, hogy melyik kampányunk, melyik hirdetésére hol kattintottak. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy az eredeti landing URL-t kiegészítjük UTM paraméterrel.
Ebben a paraméterben határozhatjuk meg, hogy az erre a linkre kattintók, hol kattintottak a hirdetésünkre, hol osztjuk meg a linket. Ez lehet google, facebook, instagram, hírlevél, stb.
Az UTM_MEDIUM paraméterben adhatjuk meg a kampányunk típusát pl.: cpc, cpm, email, social, link, stb.
Kereső kampányoknál használhatjuk a kulcsszavak azonosítására. Ebből tudjuk, hogy mire keresett rá a felhasználó mielőtt a hirdetésünkre kattintott. Minta: debug
A/B tesztelésre használható paraméter. Olyankor is használhatjuk ha minden paraméterünk ugyanaz, de szeretnénk megkülönböztetni a kattintásokat. Minta: logolink vagy textlink
Az UTM-paraméterezett linkre kattintás után a paraméterek megjelennek a Google Analyticsben. Ehhez kattintsunk Analyticsben az ACQUISITION / All traffic / source/medium fülre.
A reklám blokkoló, AdBlock alkalmazás automatikusan kiszűri és megszünteti az idegesítő hirdetéseket az általunk látogatott weboldalakon. Ezáltal a böngészés gyorsabbá és biztonságosabbá válik.
A legtöbb hirdetés blokkoló, mint az AdBlock is, egy egyszerű böngésző bővítmény. Telepítés után megjelenik egy kis ikon a böngészőben, ahol testre szabhatjuk az alkalmazást. Beállíthatjuk, hogy mikor működjön és mikor ne. Milyen oldalakon engedélyezzük, és mellyeken nem.
A világ összes internet felhasználójának 47%-a már használ reklám blokkolót! Európában az átlag 40%! Ez több száz millió eszközt jelent.
A 404-es hibakód megjelenése sokszor elkerülhetetlen egy nagyobb weboldalnál. Ezt a hibakódot akkor kapja a böngésző, ha a keresett oldal már nem található a megadott URL-en.
A hivatalos definíció szerint a chatbot egy olyan program vagy komponens, amely a mesterséges intelligencia segítségével kommunikál az emberekkel, előre lefektetett metódusok és parancssorok alapján.
Az ügyfélszolgálat terhelésének csökkentésére, forgalom terelésre, audience gyűjtésre, e-mail és telefonszám gyűjtésre és broadcast üzenet küldésre.
Google PageSpeed Insight, Chrome Lighthouse, Google Mobile Test, Testmysite, GTMetrix.
Az XPath egy viszonylag egyszerű, úgynevezett lekérdező programnyelv, amit a webben történő turkálásra terveztek. Segítségével egy adott XML vagy HTML forrásból a nekünk kellő elemeket, értékeket tudjuk kinyerni.
Például feltérképezhetjük egy weboldal sitemapjét és kigyűjthetjük csak a linkeket, végigmehetünk egy webáruház összes termékén és listázhatjuk az összes terméket árral, kigyűjthetjük megadott weboldalak meta tagjeit, kigyűjthetjük google keresőből a kulcsszóra éppen aktuális top találatokat, kigyűjthetjük az email címeket egy weboldalról.
A Google Tag Manager az online marketing egyik nélkülözhetetlen eszköze. Segítségével könnyedén, programozói tudás nélkül, és ami a legfontosabb, fejlesztő igénybevétele nélkül tudunk szkripteket, mérőkódokat, tageket beépíteni a weboldalunkba. A Tag Manager alapvetően mérőkódok, és konverzió kódok kiszolgálására lett tervezve.
Például mérőkódok elhelyezése (GA, FB, Bing, stb.), Facebook Pixel konfigurálás, Konverzió kódok elhelyezése, Remarketing kódok elhelyezése, Online vásárlás mérése, Datalayer kezelés, Események mérése.
Ahogy a Google Analytics-nek is van egy fizetős változata a GA 360, úgy a Google Tag Managernek is lett egy fizetős változata a GTM360. Kezdetben a fizetős GTM 360 csak annyiban küldönbözött az ingyenes változattól, hogy járt hozzá egy support és korlátlan munkaterületet tudott kezelni. Márra már lényeges különbség van a két tool között pl a zónák, és a jóváhagyási folyamat kezelése.
A keresőoptimalizálás, vagy SEO (angolul Search Engine Optimization) lényege, hogy egy weboldalt bizonyos szavakra, kifejezésekre az organikus találati lista elejére, optimális esetben az első helyére juttassuk. Magyarországon a keresőoptimalizálás egyet jelent a Google keresőre történő optimalizálással.
Amikor keresel a Google keresőben, akkor a találati lista első pár eleme fizetett hirdetés lesz. Ha ide szeretnél bekerülni, akkor neked a Google Ads rendszerben kell hirdetned. A fizetett hirdetések után viszont az organikus - nem fizetett - találatok következnek, ahova már be lehet kerülni keresőoptimalizálással.
Vásárlót hoz, hosszútávú előnyre teszünk szert a versenytársakhoz képest, hosszútávon a legköltséghatékonyabb marketing eszköz. A SEO-nak köszönhetően csökkenthetők a hirdetési költségek és javítható a hirdetési pozíció is.
A Google kereső piaci részesedése Magyarországon 2020 júniusában 97.73% volt, szóval kijelenthetjük, hogy a magyarok a Google keresőjét használják.
A keresőoptimalizálás során legtöbbször négy dolgot vizsgálunk: az oldal technikai felépítése (technikai SEO), az oldal tartalma (on-site SEO), külső hivatkozások száma és minősége (off-site SEO) és üzlethelyiség esetén (local SEO).
Ahhoz, hogy a Google algoritmusa egyáltalán megtalálja az oldalunkat és megfelelően olvasni tudja, nagyon fontos, hogy az oldalunk olyan technikai állapotban legyen, ami megfelel a kötelező feltételeknek. A technikai SEO során feltárjuk és javítjuk az esetleges technikai hibákat.
Ha technikailag rendben van az oldal, akkor annyit értünk el, hogy megadtuk a keresőrobotnak a lehetőséget, hogy lássa és értelmezze az oldalunkat. Pusztán technikai SEO-val senki se fog a kereső első helyére kerülni! Az On-site SEO az oldal tartalmi elemeivel foglalkozik.
Ha az oldal technikailag és tartalmilag rendben van, akkor egy dolog marad hátra, a backlink profil erősítése. Backlinknek nevezünk, minden olyan külső hivatkozást, ami az oldalunkra mutat. Az off-site SEO jellemzően linképítést jelent.
A linképítés az off-site SEO egyik legfontosabb eleme. Linképítés alatt azt a folyamatot értjük, amikor megpróbálunk az oldalunkra minél több és erősebb külső hivatkozást szerezni (backlink). Ugyanis minél több jó minőségű hivatkozás mutat az oldalunkra, annál jobb helyezést érhetünk el a keresőben.
Local SEO-ra (magyarul: helyi keresőoptimalizálás) akkor van szüksége a vállalkozásnak, ha a terméke vagy szolgáltatása egy bizonyos területre (országra, régióra, városra) korlátozódik, vagy csak egyszerűen szeretne felkerülni a térképre. Ezekben az esetekben lehetőségünk van úgy optimalizálni, hogy a látogató a keresési helyének megfelelő valós, releváns és megbízható információkat kapjon.
Google My Business fiókot bárki regisztrálhat, aki szeretne bekerülni a Google adatbázisába. És adatbázis alatt itt főként a Google Maps térképet értem. Tehát, ha szeretnél a Google térképen megjelenni, akkor kell egy Google Cégem fiók.
A jó backlink hiteles forrásból származik, hasznos, releváns a látogatónak és természetes, nem spam.
A Domain Rating (DR) mutatja, hogy a hivatkozó oldalnak milyen erős a backlink profilja. Egy 0-100-as skálán minél magasabb ez a szám, annál nagyobb súlya van az erről a domainről jövő hivatkozásnak.
Az URL Rating (UR) az adott aloldal, cikk vagy termékoldal backlink profilját mutatja, tehát az adott oldalra mennyi és milyen minőségű linkek mutatnak. Ez egy 0-100-as skála, ahol minél magasabb az érték, annál jobb.
Ez a Google egyik ingyenes szolgáltatása, aminek a lényege, hogy értesítést küld, ha a megadott kulcsszavad vagy kifejezésed megjelenik valahol az interneten.
A szerverek, hálózati eszközök egy log fájlban naplóznak minden hálózati tevékenységet. Ilyen például, ha egy felhasználó, vagy robot egy oldalletöltést generál a szerveren. A log fájl egy általánosan elfogadott strukturájú text fájl.
Ahány szerver, annyi féle helyen tárolhatják ezeket a fájlokat. Általában egy jól látható "logs" könyvtárat kell keresni a szerveren. Ha nagyon nem találod, kérdezd meg a rendszergazdát vagy a tárhely szolgáltatód. cPanel esetén rögtön a gyökér könyvtárban megtalálható minden log.
A google nem szereti pazarolni az indexelésre szánt erőforrásait. Ezért minden weboldalhoz egy indexelési büdzsét rendel. Több szempontot is figyelembe véve, meghatározza, hogy szerinte mik a fontos oldalak és naponta mondjuk mennyi oldaladat indexeli újra.
Előfordul, hogy több domaint szeretnénk egy Google Analytics fiók alatt mérni. Például ha a webshopunk egy másik domainen található mint a weboldalunk, de lehet példa az is, hogy egy másik domainen található oldalt ágyazunk be iframe-ben viszont egyeben szeretnénk mérni őket. Ennek a mérésnek a megvalósítását hívjuk cross domain mérésnek.
A Facebook Pixel (magyarul Facebook képpont) egy pár soros kódrészlet, amit a weboldalad forráskódjába kell elhelyezned és ez által a Facebook nyomon tudja követni a felhasználókat a te oldaladon is. Segítségével könnyedén meg tudjuk mondani, hogy a Facebook kampányból mennyien konvertáltak az oldalon.
A hirdetőknek 2016 óta van lehetősége átadni bizonyos ügyfél adatokat - pl email cím, telefonszám, név stb.. - a Facebook Pixelnek, amivel a kampányaikat tudják jobban targetálni, ezáltal több konverziót elérni. Ezzel például akkor is követhető egy felhasználó, ha a böngészőjében cookiet törölt, böngészőt váltott, vagy más eszközt használt, de például ugyanazzal az email címmel van jelen a Facebookon, mint amivel az oldalunkon regisztrált. Eddig a hirdetőknek manuálisan kellett a Pixel kódjukat kiegészíteni ezekkel az adatokkal, most viszont a Facebook mindezt automatikusan is meg tudja tenni, ha engedélyezzük neki.
A negatív SEO az a folyamat, aminek hatására egy adott URL-t vagy domaint, - főként black hat eszközöket használva - hátrébb sorolunk a kereső találati listájában. Hasonló ez egy weboldal hackeléshez, annyi különbséggel, hogy itt nem változtatjuk meg az oldal működését, kinézetét, "csak" az a cél, hogy az minél alacsonyabb helyezést érjen el a találati listában.
A geolokáció alapjában helymeghatározást jelent. Az aktuális poziócióra vonatkozó információk összegyűjtése és elemzése során új szolgáltatásokat és hatékonyabb reklámot tudunk létrehozni a felhasználóknak. A lokáció alapú szolgáltatások igazi ereje az analitika és reklám egyfajta kombinációjából származik, amikor fogyasztókat anonim módon lehet megcélozni társadalmi, földrajzi, fizikai és érzelmi indikátorokon keresztül.
Google Chrome-ban kattints a kis lakatra a bal felső sarokban és a Location alatt válaszd a block lehetőséget.
A kép SEO ma már nem csak a kép ALT attributumok megírásáról szól, hanem sokkal többről. A megfelelő képformátum, felbontás, minőség kiválasztásától az kép minfikáláson át a fájl elnevezéséig sokmindenre figyelnünk kell.
Az App Store Optimalizálás (App Store Optimization) az a folyamat, amikor a mobil alkalmazásunkat úgy optimalizáljuk, hogy az App Store keresőjében minél jobb helyen jelenjen meg. Minél jobban látható az alkalmazásunk, annál több a letöltés és az esetleges vásárlás. Az App Store Optimalizálás célja tehát feltenni az alkalmazást a térképre és minél több letöltésszám generálása.
A robots.txt fájl egy nyilvánosan, bárki által hozzáférhető szöveges fájl a domained root könyvtárában. Többek között ebben mondhatjuk meg a kereső robotoknak, hogy hol található az oldal sitemap-ja, milyen gyorsan engedjük a robotokat dolgozni az oldalunkon, melyik robotot engedjük vagy tiltjuk, de a leggyakrabban itt határozzuk meg, hogy mely oldalakat és könyvtárakat nem engedjük a robotoknak feltérképezni.
Az egyedi dimenziókat és metrikákat (Custom Dimensions / Custom Metrics) összefoglalva Custom Definitions főként arra használhatjuk, hogy olyan adatokat küldjünk be a Google Analyticsbe, amik alapból ott nem lennének megtalálhatók. Ilyen például a CRM adatbázisunkban található adat.
Az ADS.txt (Authorized Digital Sellers) szabványt még 2017 tavaszán vezette be az IAB azzal a céllal, hogy megvédjék a hirdetőket és a márkákat a hamis kiszolgálóktól főként a programozott piactereken. Ennek köszönhetően növelhető az átláthatóság az automatizált hirdetési piacon. Ez egy ajánlás, a használata nem kötelező, de erősen ajánlott!
Az app-ads.txt a sima ads.txt szabvány továbbfejlesztett változata mobil és OTT alkalmazások számára. Mivel a programozott hirdetések alkalmazásokban is futnak, ezért fontos volt kiterjeszteni a korábbi ajánlást ezekre az eszközökre is. Segítségével a hirdetők elkerülhetik a fraud inventory-n történő megjelenést a mobil alkalmazásokban és OTT szolgáltatásoknál.
Az automatizált szabályok használatával az összes PPC kampányunkat felügyelni és kontrollálni tudjuk a nap 24 órájában úgy, hogy akár bele sem kell avatkoznunk manuálisan a kampányok futásába. Riasztásokat állíthatunk be bizonyos feltételek teljesülése esetére, de akár konkrét bidelési szabályokat is írhatunk. Az automatizált szabályokat egy egyszerű IF-THEN (ha ez teljesül, akkor csináld azt) logikai rendszerben tudjuk beállítani.
Az ad fraud az online hirdetési csalások egyik eszköze, ahol nem valós felhasználók (botok, algoritmusok) generálnak forgalmat és/vagy kattintanak hirdetésekre. Ezeknek a csalásoknak a fő vesztesei a hirdetők, akik az elköltött pénzükért nem valós felhasználókat kapnak.
A cookie egy kis szöveges adat fájl, amit a böngésző tárol az eszközünkön, ha weboldalakat látogatunk. A weboldalak ebben a fájlban mentik el a számukra fontos adatokat, hogy azonosítani tudjanak minket, ha legközelebb is az oldalra tévedünk.
A First-party cookie-t az a weboldal helyezi el a böngészőnkben, amelyiket mi közvetlenül meglátogatjuk. Ezzel a weboldalnak lehetősége lesz analitkiai adatokat gyűjteni rólunk, vagy például a nyelvi beállításainkat elmenteni. Segítségével a felhasználói élmény is növelhető.
Ahogy a neve is utal rá, ezek a cookiek más domaintől származnak, mint amit éppen látogatunk. Általában reklám megjelenítés, követés és retargeting céllal vannak létrehozva, de beépülő szolgáltatások működéséhez is használatosak (pl. chat widget). Ha megnyitunk egy weboldalt, amin reklámok futnak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy rakás 3rd party cookie is raktározódik a böngészőben.
A SEM (Search Engine Marketing) magyarul keresőmarketing fogalma hazánkban egyet jelent a Google keresőben, minél jobb pozícióban történő megjelenéssel. A SEM magában foglalja a fizetett hirdetéseket (PPC) és az organikus találatokat (SEO).
A dropshipping webáruház lényege, hogy más termékét áruljuk a saját webáruházunkban jutalékért. Nekünk elég a terméket belistázni, és vásárlás esetén a partnerünk fogja kiszállítani a csomagot a mi nevünkben, mi pedig jutalékot kapunk az értékesítés után. A modell rendkívül kényelmes lehet számunkra, mert nem kell raktárkészlettel és szállítással bajlódnunk.
Bounce-ról, magyarul visszafordulásról akkor beszélünk, ha a látogató megnézi az oldalad, majd anélkül, hogy bármit is csinálna ott egyszerűen csak bezárja azt. A Bounce Rate, magyarul visszafordulási arány pedig az összes ilyen bounce session és az összes session aránya. A bounce rate tehát megmondja, hogy hány olyan látogatónk volt, aki nem csinált semmit az adott oldalon, egyszerűen csak elhagyta.
A Generic Event Tag egy esemény küldő tag a GTM-ben, ami egy általános eseményre aktiválódik, kigyűjti a szükséges paramétereket az oldal dataLayer-éből, majd beküldi az eseményt Google Analytics-be. Segítségével elegendő egyetlen tag-et definiálni a GTM-ben, és nem kell minden egyes eseményre külön tag-et létrehozni.
A meta refresh tag a böngészőnek azt mondja meg, hogy a felhasználót egy adott idő múlva irányítsa át egy másik oldalra, vagy saját magára ha azt szeretnénk, hogy frissüljön a felhasználó böngészőablaka.
A Viewport Meta tag segítségével határozhatjuk meg egy oldal szélességét a különböző eszközökön (pc, tablet, mobil, stb) Nélkülözhetetlen a használata, ha mobilra is szeretnénk optimalizálni egy oldalt.
A karakter kódolás (chracter encoding) mondja meg a böngészőknek, hogy az adott oldalt milyen karakterkészlettel jelenítsék meg.
A Doctype definiálja, hogy milyen HTML/XHTML verziót használunk az oldalon. Nagyon fontos a kitöltése a megfelelő megjelenítés miatt.
Az x-robots-tag segítségével HTTP headerben is át tudjuk adni a kereső robotoknak a noindex igényünket. Hasonlóan a NOINDEX meta taghoz, ha ezt elküldjük headerben, akkor a kereső algoritmusok nem fogják indexelni az oldalt. Arra figyeljünk, hogy vagy ez (x-robots), vagy az (noindex meta) legyen az oldalban. A kettőt egyszerre ne használjuk!
A Twitter Card Tag adja át a Twitternek azokat az információkat (title, descripotion, kép, stb..) amik az oldalunk megosztásához szükségesek. Ha ezek hiányosak, akkor előfordulhat, hogy az oldalad hibásan lesz megosztva a Twitter felületén.
Az Open Graph tagek a social hálózatoknak (Facebook, Linkedin, stb..) definiálják a szükséges adatokat (title, descripotion, kép, stb..) a megosztáshoz. Ha ezek hiányosak, akkor előfordulhat, hogy az oldalad hibásan lesz megosztva a közösségi hálózatokon.
Az 5xx http header üzenet legtöbbször valamilyen szerver hibára vezethető vissza. Amikor a szerver nem tudja kiszolgálni a felhasználót, vagy a robotot, akkor ezt a kódot adja vissza. Ha ezt a hibát nem kezeljük szakszerűen, akkor romlik a felhasználói élmény és a kereső robotok sem tudják feltérképezni megfelelően az oldalt, ezáltal romolhat a keresőben lévő pozíciónk!
Ahhoz, hogy egy weboldal megjelenjen a böngészőben, a böngészőnek tudnia kell, hogy melyik szerveren van fizikailag az oldal. Ehhez domain név feloldásra van szükség, amit a domain névszerverek (DNS) végeznek.
Ha olyan oldalra irányítunk át, ami már egyszer átirányít máshova, akkor átirányítási láncról beszélünk. Ha az átirányított oldal visszairányít a kiindulóra egy végtelen átirányítási láncot, átirányítási hurkot kapunk.
Az ideiglenes átirányítás (302,303,307) azt mondja a kereső robotnak, hogy az oldal csak ideiglenesen lett átirányítva az új helyre. Ezért az algoritmus folytatja az átirányított oldal indexelését viszont az új oldal így semmilyen linkerőt nem kap. Ahol lehet 301-es végleges átirányítást használjunk!
A HSTS (HTTP Strict Transport Security) bekapcsolásával tudatjuk a böngészővel, hogy a szerver csak HTTPS, biztonságos protokollon keresztül érhető el. Ha a teljes oldalad már átállt HTTPS-re, akkor érdemes ezt bekapcsolni, hogy véletlenül se lehetessen HTTP protokollt használni rajta.
Végleges átirányításról akkor beszélünk, ha a régi URL-t véglegesen az újra irányítjuk. Bár a végleges átirányítás (301, 308) jó dolog, próbáljuk meg ésszerű keretek között használni. A sok átirányítás pazarolja az index büdzsét és a látogatókat is összezavarja. Sokan azt mondják, hogy az ilyen átirányításokkal - bár minimálisan, de - csökken az átadott linkerő.
Az árva oldalak (orphaned pages) olyan oldalak, amikre egyáltalán nincs belső hivatkozásunk. Ezeket az oldalakat esélyük sincs a látogatóknak megtalálniuk a weboldalunkat böngészve. Ha ilyen oldal található a sitemap-ben, attól függetlenül beindexelik a keresők. De ha már van egy működő oldalunk a sitemap-ben, miért ne hivatkoznánk rá belső linkkel?
4xx hibakódot akkor dob a szerver, ha a keresett oldal nem található ez elérési úton. Ez lehet azért mert idő közben megváltozott az URL, vagy fizikailag került máshova. Ha a felhasználó nem találja amit keres az nyilván rontja a felhasználói élményt ami egyben a rangsorolásunkra is hatással lesz. Keressük meg a 404-es oldalainkat és javítsuk a linkeket.
A hreflang (rel=alternate hreflang=x) attributum segít a böngészőknek eldönteni, hogy melyik oldalváltozatot mutassák a felhasználónak annak lokációja alapján. Ha több nyelvű oldalt kezelünk, akkor elengedhetetlen a használata. Ha nem jól adjuk meg a hreflang értékeket, akkor a kereső motorok rossz oldalváltozatot fognak mutatni a keresőknek.
Egy weboldalban mindig meg kell adnunk, hogy milyen nyelvű. Ezt a LANG attributumban tehetjük meg. Ha az oldalból ez hiányzik, akkor a böngészők és a kereső algoritmusok csak tippelik, hogy milyen nyelvű az oldal.
Azoknál a fontos weboldal elemeknél, amikről tudjuk, hogy nélkülözhetetlenek az oldalunk megjelenítéséhez, használjuk a Link rel=preload parancsot. Ebben az esetben az elemeknek nem kell egymásra várniuk és jelentősen növelhető a betöltési sebesség.
Ha sok képpel dolgozunk egy weboldalban, vegyük fontolóra a képernyőn kívüli képek késleltetett betöltését. (lazy load) Ilyenkor a képek betöltése nem késlelteti a kritikus erőforrások betöltését. Csak akkor töltődnek le a képek, ha a látogató odáig görget.