×

YouTube SEO, TikTok és videó optimalizálás tippek

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Sokan nem is gondolnak bele, hogy a YouTube és a TikTok valójában nem csak egy videó megosztó, hanem egy kereső is egyben. És ha keresőről beszélünk, akkor lehet rájuk optimalizálni. A YouTube SEO és TikTok SEO lényege, hogy a videónk minél jobb pozícióban jelenjen meg a találati listában, így növelve az organikus videó megtekintések számát.

Ha jól csináljuk, akkor nem csak a videós platformok keresőiben érünk el jobb láthatóságot, hanem az összes többi keresőben is (Google, Bing, stb) jobbak leszünk! Ebben a posztban összegyűjtöttem, hogy mire figyelj oda, ha videós tartalmakat készítesz és szeretnél jó helyen szerepelni a keresőkben.

Videók a saját oldaladon - Hogyan indexeli a Google a videókat?

Mivel a célunk nem csak a YouTube vagy TikTok keresőjében előre kerülni, hanem a Google-ben és a Bing-ben is jó helyezést elérni, ezért meg kell értenünk, hogy a Google hogyan látja a videókat.

A Google a hír videóktól és termékbemutató videóktól kezdve, a TikTok videókon át a vicces videókig naponta többszáz millió videós tartalmat indexel a weben. A keresőóriás legfontosabb célja az, hogy a felhasználók számára legrelevánsabb tartalmakat jelenítse meg. Ehhez nem elég megtalálnia és azonosítania a videós tartalmakat egy weboldalon, értenie kell, hogy az miről szól, rendszereznie és kategorizálnia kell ezeket a tartalmakat.

A Google algoritmusai a videós tartalmakat többféle módon azonosíthatják:

 • az oldal tartalmaz videó HTML tag-et
 • VideoObject strukturált adatot tartalmaz az oldal
 • videó sitemap vizsgálata

Ha a keresőrobot videót talál az oldalon, akkor megpróbálja megérteni a tartalmát. Ezt első körben a következők alapján teszi:

 • az oldal címe, tartalma, bekezdés címe és videó körüli szöveg miről szól
 • a videóra linkelő oldalak tartalma, hogyan hivatkoznak a videóra
 • elolvassa a video schemát, ha van
 • végig nézi a videót, transcripteli, értelmezi
 • elolvassa a feliratot, ha van hozzá

Hol jelenhet meg egy videó a keresőben?

A videós találatokat a Google több felületen is képes megjeleníteni:

 • Google Video kereső füle
 • A Google fő találati oldalán (SERP)
 • Google képkereső füle
 • Google Discover
Video találatok megjelenési lehetősége Google felületen.

videó találatok megjelenési helyei

A Google találati oldalán a videó többféle módon is megjelenhet:

 • a SERP videó szekciójában listában
 • kiemelt videóként az oldal tetején
 • featured snippets-ként különböző helyeken, méretben és tartalommal

Hasznos tippek az oldalba ágyazott videó optimalizáláshoz

Ha szeretnél a videóval minél jobb helyen megjelenni a Google keresőben, vagy a Google Discover felületen, íme néhány hasznos video SEO tipp:

 • Válassz megfelelő sebességű tárhely szolgáltatót vagy videó hosztolót. A lehető legrosszabb eset UX és SEO szempontból, amikor a videód megakad lejátszás közben, mert lassú a kiszolgáló szerver.
 • kulcsszóra optimalizált fájlnevet használj, a szavakat kötőjellel elválasztva
 • népszerű videó formátumot válassz (.avi, .mp4, .mpeg)
 • minifikáld a videót (webm)
 • a videód egy könnyen indexelhető oldalban legyen elhelyezve (index,follow)
 • mutasson rá lehetőleg több erős belső és külső link, ha főoldaladról is linkeled az sokat ér
 • a videó jól látható helyen legyen (javasolt first-view)
 • könnyen lejátszható legyen (kattintás és indul, nincs felesleges katt)
 • a videó bekezdésének címét és a körülötte lévő szövegeket optimalizáld kulcsszavakra
 • a videó körüli szöveg relevánsnak kell legyen a videóra.
 • az oldal központja a videó legyen! A videó köré íródjon a tartalom.
 • Fontos, hogy az egész oldalad tartalma releváns legyen a videóra! Egy autós cikkbe ne tegyél cicás videót!
 • ha lehetőséged van tedd elérhetővé szövegesen is a videó tartalmát az oldalon
 • Sose tedd ugyanazt a videót több oldalba!
 • tegyél az oldalba VideoObject strukturált adatot, amiben minden lehetséges információt átadsz (bővebben itt.)
 • a videó beágyazásnál jó minőségű, nagy felbontású, figyelemfelhívó videó thumbnail képet állíts be
 • a thumbnail kép jól indexelhető legyen az oldalban
 • Fontos: Ha nincs video thumbnail beállítva, nem fogsz tudni megjelenni vele a video snippets részekben!
 • tedd be a videót a video sitemap-ba és küld be Search Console-ban (bővebben itt.)

Végül egy PRO tipp:

 • használd a max-video-preview meta tag-et, amivel megadhatod milyen hosszú legyen a videód preview-ja a SERP-ben

VideoObject schéma használata

Video találatok megjelenési lehetősége Google felületen.

videó találatok megjelenési helyei

A Google próbálja automatikusan értelmezni a videódat, de segíthetünk is neki ebben a VideoObject schéma használatával, amiben definiáljuk a videóval kapcsolatos legfontosabb információkat (cím, leírás, hossz, thumbnail, stb.)

Ennek a schémának a használatával lehetőségünk lesz megjelenni az általános keresőben, a képkeresőben vagy a Google Discover felületén.

Minta megjelenés általános keresőben:

Hagyományos videó megjelenés Google keresőben

Hagyományos videó megjelenés Google keresőben

VideoObject schéma minta:

{ "@context": "https://schema.org", "@type": "VideoObject", "name": "Introducing the self-driving bicycle in the Netherlands", "description": "This spring, Google is introducing the self-driving bicycle in Amsterdam, the world's premier cycling city. The Dutch cycle more than any other nation in the world, almost 900 kilometres per year per person, amounting to over 15 billion kilometres annually. The self-driving bicycle enables safe navigation through the city for Amsterdam residents, and furthers Google's ambition to improve urban mobility with technology. Google Netherlands takes enormous pride in the fact that a Dutch team worked on this innovation that will have great impact in their home country.", "thumbnailUrl": [ "https://example.com/photos/1x1/photo.jpg", "https://example.com/photos/4x3/photo.jpg", "https://example.com/photos/16x9/photo.jpg" ], "uploadDate": "2016-03-31T08:00:00+08:00", "duration": "PT1M54S", "contentUrl": "https://www.example.com/video/123/file.mp4", "embedUrl": "https://www.example.com/embed/123", "interactionStatistic": { "@type": "InteractionCounter", "interactionType": { "@type": "WatchAction" }, "userInteractionCount": 5647018 }, "regionsAllowed": "US,NL" }

LIVE bélyeg

Videó LIVE schéma megjelenési minta

Videó LIVE schéma megjelenési minta

A schémában lehetőségünk van jelezni, hogy a videónkat mikor streameljük élőben. Ilyenkor egy LIVE béjeget kaphat a videónk a megadott időszakban a keresőben. Nagyon hasznos lehet például sport események, rendezvények, hírtudósítások esetében.

LIVE badge beépítési minta:

{ "@context": "https://schema.org", "@type": "VideoObject", "contentURL": "https://example.com/bald-eagle-at-the-park.mp4", "description": "Bald eagle at the park livestream.", "duration": "PT37M14S", "embedUrl": "https://example.com/bald-eagle-at-the-park", "expires": "2018-10-30T14:37:14+00:00", "regionsAllowed": "US", "interactionStatistic": { "@type": "InteractionCounter", "interactionType": { "@type": "WatchAction" }, "userInteractionCount": 4756 }, "name": "Bald eagle nest livestream!", "thumbnailUrl": "https://example.com/bald-eagle-at-the-park", "uploadDate": "2018-10-27T14:00:00+00:00", "publication": [ { "@type": "BroadcastEvent", "isLiveBroadcast": true, "startDate": "2018-10-27T14:00:00+00:00", "endDate": "2018-10-27T14:37:14+00:00" }, { "@type": "BroadcastEvent", "isLiveBroadcast": true, "startDate": "2018-10-27T18:00:00+00:00", "endDate": "2018-10-27T18:37:14+00:00" } ] }

Clip strukturált adat - videószekciók definiálása

Clip strukturált adat - videószekciók definiálása

Clip strukturált adat - videószekciók definiálása minta megjelenés

Ebben a schémában szekciókra bonthatjuk a videónkat és definiálhatjuk a legfontosabb részeket. Így a néző rögtön az őt érdeklő részhez ugorhat.

Clip schéma minta:

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "VideoObject", "name": "Cat video", "duration": "PT10M", "uploadDate": "2019-07-19", "thumbnailUrl": "https://www.example.com/cat.jpg", "description": "Watch this cat jump over a fence!", "contentUrl": "https://www.example.com/cat_video_full.mp4", "regionsAllowed": "US", "hasPart": [{ "@type": "Clip", "name": "Cat jumps", "startOffset": 30, "endOffset": 45, "url": "https://www.example.com/example?t=30" }, { "@type": "Clip", "name": "Cat misses the fence", "startOffset": 111, "endOffset": 150, "url": "https://www.example.com/example?t=111" }] }

a videó kiemelt részeihez navigálhatunk SERP-ben

SeekToAction schéma - linkelés weboldalra

Ez a schéma egyelőre csak English, Spanish, Portuguese, Italian, Chinese, French, Japanese, German, Turkish, Korean, Dutch, és Russian nyelvterületen érhető el, de várható, hogy hamarosan magyarul is működni fog.

Lényege, hogy a videó lejátszása során a weboldalunk azon pontjára ugorhat a néző, amiről éppen szó van a videóban. Nagyon hasznos funkció lehet például egy tutorial készítésnél.

SeekToAction schéma minta:

{\n "@context": "https://schema.org", "@type": "VideoObject", "potentialAction" : { "@type": "SeekToAction", "target": "https://video.example.com/watch/videoID?t={seek_to_second_number}", "startOffset-input": "required name=seek_to_second_number" }, "name": "My daily workout!", "uploadDate": "2020-07-19", "thumbnailUrl": "https://www.example.com/daily-workout.jpg", "description": "My daily workout!", "embedUrl": "https://example.com/daily-workout" }

A videós strukturált adatokról bővebben itt olvashatsz.

Szeretnél INGYENES SEO auditot?

Add meg weboldalad elérhetőségét, és INGYEN készítünk egy gyors Mini SEO auditot! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítjük és fenntartjuk a jogot az elutasításra.
Ingyenes SEO Auditot kérek!

YouTube SEO

A YouTube 2005 februárjában indult útjára és mára a világ második leglátogatottabb oldala lett. Több, mint 2 milliárd aktív felhasználója van. Percenként 500 óra videót töltenek fel rá és naponta 1000 milló (1 billió) órányi videót néznek rajta! (*2024-es adatok) Ezeket a számokat látva, nem is kell magyarázni, hogy miért olyan fontos a YouTube keresőjére optimalizálni.

Szerencsére a YouTube lehetőséget biztosít nekünk, hogy a videónknak egyedi címet, leírást és tageket adjunk, ezzel segítve, hogy az emberek megtalálják a videónkat. Még a videó feltöltése előtt nagyon fontos, hogy ezeket optimalizáljuk, mert ha már beindexelte a videónkat a kereső, akkor jóval nehezebb dolgunk van.

Még mielőtt elkezdenénk optimalizálni essen pár szó magáról a videóról. Azt tudtad, hogy az emberek átlagosan csak 20 másodpercet töltenek egy weboldalon? Ebből következik, hogy bizony a videóknál is inkább rövidebbeket szeretjük nézegetni. Nem véletlenül hódít a TikTok és a YouTube Shorts.

Ezért nagyon fontos, hogy már a videó első 5-10 másodpercében felhívjuk a néző figyelmét. Ha itt nem fogjuk meg, akkor el fog menni! Erről bővebben a TikTok SEO részben olvashatsz.

Nagyon fontos az is, hogy a videó mobilra legyen optimalizálva. A mobil felhasználók 92%-a oszt meg videót valamelyik social felületen és bár meglepő, mobilon 40 perc az átlagos videó nézési idő.

A videó fájl - amit feltöltünk - fontos, hogy tartalmazza a kulcsszavunkat, ezért még a feltöltés előtt csináljunk kulcsszókutatást!

Kulcsszókutatás

A videó optimalizálásának rögtön az első fázisa a kulcsszókutatás. A kulcsszókutatás két célból készülhet:
1. új videót készítünk
2. korábbi videót optimalizálunk

Nagyon sok eszköz létezik már, amivel ezt meg tudjuk tenni. Ilyen a Google Trends, az Ahrefs, vagy akár a SemRush. A kutatás során meghatározzuk mi lesz az a kulcsszó vagy kifejezés, amire az egész videót optimalizálni fogjuk, mert arra keresnek a legtöbben. Mindegyik nevezett eszközben lehet külön YouTube adatbázisra keresni, így kimondottan a videómegosztóra készíthetünk kulcsszókutatást.

Kulcsszókutatás YouTube adatbázisban

Kulcsszókutatás YouTube adatbázisban

A Google Trends felülete a kulcsszókutatáson felül még arra is nagyon hasznos, hogy meg tudjuk nézni mikor érdemes a témában videót publikálni:

Almafa metszésre március elején keresnek a legtöbben a YouTube-on

Almafa metszésre március elején keresnek a legtöbben a YouTube-on

Az eredményből tisztán látszik, hogy Magyarországon március elején keresnek a legtöbben az "almafa metszése" kulcsszóra YouTubeon. Tehát célszerű a videónkat is erre az időpontra időzíteni.

A kulcsszókutatás második fázisa, a versenytárs elemzés: beírjuk a YouTube keresőbe a kulcsszavunkat és megnézzük, hogy milyen videók jönnek rá. Ezekből ötletet meríthetünk, ugyanakkor el is leshetjük, hogy ők milyen tag-eket, címet vagy leírásokat használnak.

A kulcsszó kutatáshoz hasznos segítség lehet például a VidIQ Google bővítmény, amivel könnyen elemezni tudjuk a versenytársak videóit:

vidiq youtube seo bővítmény

vidiq youtube seo bővítmény

Ez az eszköz egy komplett kutatást végez a videóról: nézettségi adatok, SEO adatok, címkék használata, stb.

Mi alapján rangsorol a YouTube?

Ahogy a keresők többsége, úgy a YouTube is több ranksorolási faktort vesz figyelembe. Ezek közül a három legfontosabb:

 • Relevancia: A keresési kifejezésre leginkább választ adó videót sorolja előre. Ha például a kulcsszó megjelenik a Title, Description mezőkben és még a címkék között is, akkor jó esélyünk van megjelenni.
 • Minőség: A rengetek videó között kizárólag minőségi és megbízható tartalommal tűnhetünk ki. A megbízhatóság, szavahihetőség és szakértői tartalom, továbbá a feliratkozók száma erős rangsorolási faktor.
 • Engagement mutatók: A YouTube méri és figyelembe veszi a videónézési időt, like-ok számát, kommenteket és megosztásokat. Ezek a mutatók hatással vannak nem csak a találati listára, de az ajánlásokra és kiemelésekre is.
Youtube ajánlások minta

az ajánlások közé is bekerülhetünk

Videó fájl neve és metaadatok

Ahogy a hagyományos Video SEO-ban, itt is rangsorolási faktor a feltöltött videó fájl neve és a fájlban található metaadatok. Miután végeztünk a kulcsszókutatással, a fő kulcsszavunkat tartalmazza a fájlnév.

Cím (Title)

A videó címe a legfontosabb elem, amit optimalizálnunk kell. Ez jelenik meg az oldalon, a keresőkben vagy a social média felületeken megosztás után, tehát erre kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk!

A Title mező kitöltésénél ezekre kell még figyelni 2024-ben:

 • a kulcsszót használjuk lehetőleg a mező legelején, de csak egyszer szerepeljen,
 • ne halmozd a kulcsszavakat!
 • emeld ki a lényeget és sose ígérj olyat, amire nem ad választ a videó
 • jelenítsük meg a brandet - ha van - a címben (ez általában a channel név)
 • próbáljunk beleférni 65-70 karakterbe
 • használjuk a discover optimalizáláskor tanult címválasztási trükköket

Bár a YouTube 100 karakterben határozta meg a Title mező maximális hosszát (szóközökkel együtt), azzal számolnunk kell, hogy különböző eszközökön bizony máshol vágja le a szöveget.

Leírás (Description)

A cím után ez a második elem, amit a felhasználó lát az oldalon. Ebben is használnunk kell a kulcsszavainkat, de mértékkel. Próbáljuk meg leírni, hogy mit láthat a felhasználó a videóban és mire kap választ. Nagyon fontos, hogy nem reklámszöveget kell ide írni, hanem a videóhoz kapcsolódó információkat.

Ezeket vedd figyelembe a leíráshoz 2024-ben:

 • a mezőbe 5000 karaktert lehet írni (szóközökkel), de csak az első 150 karakter jelenik meg kattintás nélkül (show more)
 • próbáljuk meg a legfontosabbakat az első 150 karakterben leírni
 • 2-3 bekezdés bőven elég, ne írj kisregényt!
 • legalább egy linket helyezzünk el a leírásban
 • hosszabb videóknál használj fejezeteket lsd később
 • a leírás végén szerepeltessük az egyéb platformokon lévő fiókjainkat pl Facebook, TikTok
 • használj a szövegben népszerű hashtageket
így néz ki egy tökéletesen megírt youtube videó leírás

így néz ki egy tökéletesen megírt youtube videó leírás

Fejezetek a leírásba

A fenti leírásban megfigyelhetsz úgynevezett fejezeteket. A fejezetek a videót szekciókra bontja és minden szekciókra thumbnail-el hivatkozhatunk, ami lehetőséget biztosít a látogatónak, hogy rögtön a megadott időponthoz ugorjon.

Ez a funkció nem csak a látogatóknak hasznos, de a keresőrobotoknak is segít jobban megérteni, hogy milyen szekciókból épül fel a videónk, mi az ami a látogatókat jobban érdekli.

Így készíthetsz fejezeteket:

 • nézd végig a videót és jegyzeteld fel, hogy mely időpontokban kezdődnek az egyes szekciók
 • A leírásba ebben a formában írd bele: 0:12 Bevezető, 0:25 Első lépés, 1:23 Második lépés, stb...
 • Minden fejezet külön sor legyen
 • A listának adj tartalomjegyzék címet
 • Ezt a listát a YouTube automatikusan fejezetként fogja felismerni

Címkék (Tags)

A címkék a videós tartalmaink rendszerezésére szolgálnak, de SEO-ban is nagy jelentőségük van. A tag-ek segítenek a keresőmotoroknak megérteni, miről is szól a videónk. A kulcsszavainkat mindenképpen tegyük be címkébe, viszont ne tegyünk be olyan szöveget ami egyáltalán nem passzol a videónkhoz! Ezzel nem fogunk több videónézést elérni, csak azt, hogy feldühítjük a félrevezetett látogatót.

A címkék meghatározásához használjuk a fent említett VidIQ bővítményt. Keressük meg a versenytársak milyen Tag-eket használnak és vegyük fel mi is ezeket!

youtube video címkék

youtube video címkék

Indexkép (Thumbnail)

YouTubeon a videó feltöltése során minden esetben töltsünk fel egyedi, szépen szerkesztett Thumbnail képet. Ez a kis kép, amit még a videó elindítása előtt lát a felhasználó legalább olyan fontos optimalizálási faktor, mint maga a videó. A legjobban teljesítő videók 90%-a használ egyedi thumbnailt, mivel akár 154%-al is növelhetjük a videóindítás számunkat!

Néhány tipp thumbnail használathoz:

 • utaljon a kép a videód tartalmára
 • próbáljuk meg a címet szövegesen belecsempészni
 • valós emberek ábrázolása, erős érzelmek kifejezése

Te melyik videót indítanád el?

egyedi youtube thumbnail

youtube video egyedi thumbnail képpel

nem egyedi youtube thumbnail

youtube video nem egyedi thumbnail képpel

Info Card és videó végi ajánlók

Ha jobban be szeretnéd vonni a videónézőt az interakcióba, akkor lehetőséged van szöveges dobozokat elhelyezni a videó közben és a végén. Ezek lehetnek kapcsolódó vagy ajánlott videók, esetleg feliratkozásra ösztönző képek, szövegek.

youtube szövegmagyarázat doboz

youtube videóvégi ajánló doboz

Az info cardok a videó közben, míg a videó végi ajánlók a videó vége előtt 5-20 másodpercben jelennek meg.

A szövegmagyarázatok használatával akár 10%-os CTR növekedést érhetünk el, de a legjobbak 30%-ot is elértek már!

Lejátszási lista (Playlist)

Az első videóknál erre még nincs szükséged, de ha már legalább 15 videód van, ajánlatos azokat lejátszási listákba rendezni. Ezzel segíted a felhasználót is a böngészésben, továbbá a keresőknek is segítesz rendszerezni a videóidat. Fontos, hogy a YouTubeon a lejátszási listáidnak is adhatsz Tag-eket.

Feliratok, fordítások

Sokan akik csak helyi közönségnek töltenek fel videót, nem foglalkoznak ezzel a funkcióval, pedig kellene. A videó feliratozásával egyrészt a rosszul hallók is érthetik a szöveget, másrészt a kereső robotoknak is segítünk ezzel. Ha pedig fordítjuk más nyelvekre is a szöveget, akkor szélesíthetjük a célközönségünket.

Bár az automata feliratozás magyar nyelven még problémás, vegyük a fáradtságot és írjuk ezt meg.

Egyéb beállítások

A feltöltés során lehetőségünk van különböző beállításokat eszközölni. Például engedélyezhetjük vagy tilthatjuk a videó beágyazhatóságát. Itt célszerű engedni a beágyazást, ezzel növelhetjük a felhasználói élményt és több videóindítást érhetünk el, mint ha tiltanánk.

Bár a YouTubeon lehetőség van a videóhoz tartozó komment szekció kikapcsolására, ne tegyük! Ez ugyanis egy visszajelzést ad a YouTubenak, hogy a videó mennyire releváns, minőségi és up-to-date. Minél pozitívabbak a visszajelzések, annál jobb helyezésre számíthatunk!

Sokan azt is javasolják, hogy publikálás után készíts egy kiemelt kommentet a saját videód alatt. Ezzel rögtön egy párbeszédet generálsz a nézőkkel, és ha elindul a komment-cunami, akkor az neked csak jó lesz.

Használhatunk kor korlátozást is, ha a videónk ezt megköveteli, de alapból ezeket ne kapcsoljuk be. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor a videó megtekintéséhez be kell jelentkeznie a felhasználónak és el kell múlnia 18-nak.

A videónknak a feltöltéskor választanunk kell egyet a 15 létező kategória közül. Sok esetben ez nem könnyű, mert nem találunk megfelelőt, de próbáljuk meg a legrelevánsabbat kiválasztani. Ha nagyon nem tudunk választani, akkor tegyük a "szórakozás" kategóriába. A kategóriák használata segít a YouTubenak rendszerezni a videónkat és ez alapján dolgozik az ajánló rendszere is.

A feltöltött videókat kulcsszóra optimalizált lejátszási listákba rendezhetjük. Ezzel a YouTube-ot is segítjük a tartalmunk értelmezésében és a látogatónak is hasznos funkció, amivel növelhetjük az interakciót és az eltöltött időt.

A csatorna oldalunk SEO-járól se feledkezzünk meg. A fő csatornák optimalizálása hatátással lehet az összes videónkra. Mielőtt videó optimalizálásba kezdünk, először a csatornában tegyünk rendet.

Megosztások

Ha végeztél minden beállítással, jöhet a mentés és megosztás. Fontos, hogy itt is számít a hivatkozások száma a videóra, tehát célszerű minél több backlinket szerezned. Oszd meg a videót a közösségi média felületeket és ágyazd be a legtöbb releváns weboldalba!

Minél több helyen látható a videó, annál több like-ot és feliratkozást kap, ami a keresőbeli helyezetedre is hatással van.

Íme néhány ötlet, hogyan népszerűsítheted még a videódat:

 • ágyazd be a weboldaladon
 • küld ki a linket hírlevélben
 • oszd meg Facebookon, Twitteren, Instagramon és Linkedinen
 • oszd meg a releváns Facebook, Linkedin csoportokban
 • hírdess!

Hirdesd a videót!

Csakúgy mint a weboldalaknál, a videóknál sem hagyhatjuk el a tartalmaink fizetett támogatását. Bár nem kimondott szabály, és a Google határozottan tagadja, hogy a kettő összefüggne, de a tapasztalatok szerint jobb SEO helyezést érhetünk el ha a tartalmaink meg vannak támogatva PPC hirdetéssel.

Persze lehet, hogy az összefüggést máshol kell keresni:

 1. Azok az emberek akik látnak egy oldalt hirdetésben, hajlamosabbak kattintani az oldalra az organikus találatok között.
 2. Azok akik kattintottak hirdetésre és már elköteleződtek a márka iránt, szintén hajlamosabbak keresőből visszamenni az oldalra.
 3. A fizetett hirdetésre kattintással a Google megbizonyosodik, hogy a tartalom releváns, ami pedig hatással van az organikus eredményekre.

TikTok SEO

Ha már videó optimalizálásról beszélünk, nem elhanyagolható a több, mint 1 milliárd aktív felhasználóval rendelkező TikTok videómegosztó platform. Mivel ez a platform is saját belső keresővel rendelkezik és algoritmus(ok) befolyásolják a videók megjelenítését, így ez is manipulálható.

A TikTok-on jelenleg két lehetőségünk van új látogatókat szereznünk:

 • For You page (FYP)
 • Kereső találati oldal

A FYP az érdeklődési körünknek megfelelő videókat listáz az alapján, hogy milyen videókat nézünk végig, kiket lájkolunk, követünk vagy éppen hol kommentelünk. Ez hasonlóan működik, mint a Google Discover.

TikTok rangsorolási faktorok

Ahogy a Google, a TikTok is szigorúan titkolja az algoritmusai működését, viszont vannak a platform által is már megerősített faktorok, amik hatással vannak a listára:

 • Végignézés: egyértelműen a legerősebb faktor, ami csak létezhet. Ha egy videó figyelemfelhívó, az elejétől kezdve végignézik azt jelenti, hogy az hasznos volt és a néző élvezte a tartalmat.
 • Interakciók: a lájk, megosztás, kommentelés egyértelmű faktorok
 • Videó információk: a videó leírása, a benne lévő hashtagek, a benne lévő hangok és feliratok szintén faktorok
 • Videó metaadatok: igen, itt is faktor minden adat, amit a videóval feltöltesz. Onnan kezdve, hogy mi a fájl neve, vagy éppen milyen szerkesztő programmal készült.
 • Eszköz adatok: a javasolt videók nagyban függnek a lejátszó eszköz nyelvétől, lokációjától.
 • Következetes megosztások: rendszeres megosztás, akár napi 3x
 • Optimalizált Hashtag használat: nem feltétlenül a broad kulcsszavakra kell célozni, ne használj sokat
 • Válaszolni a kommentekre: videó posztolás után válaszolj meg annyi kommentet, amennyit csak tudsz

TikTok SEO tippek

Kövesd a trendet

Az éppen népszerű videós elemek, zenék és filterek segíthetnek a videód népszerűvé válásában. Arról viszont ne feletkezz meg, hogy a trendek gyorsan változnak, tartsd a tempót! Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy "a brandünknek megfelelő vonatra" űljünk csak fel, nem feltétlenül kell a legújbabb értelmetlen helyeséget átvenni.

TikTok kulcsszókutatás

A TikTok egy kulcsszókutató eszközt biztosít számunkra, ami itt érhető el. Bár ezt főként hirdetési kampányokhoz adták ki, jó kiindulási alap lehet számunkra CTA-k és hashtagek használatára.

TikTok SEO - kulcsszókutatás eszköze

TikTok kulcsszókutatás eszköze

A másik lehetőség kulcsszót keresni a TikTok keresőjének autosuggest funkciója:

TikTok kulcsszókutatás eszköze

TikTok autosuggest

Hol használd a kulcsszót:

 • Videó fájl neve
 • Videó címe
 • hashtag
 • felirat
 • szerepeljen a videó hangjában
 • a fő kulcsszavad szerepeljen a profil oldaladban

További TikTok tippek:

 • A TikTok azt javasolja, hogy próbálj meg 21 és 23 másodperces videókat gyártani
 • Működj együtt más tiktokkerekkel
 • Használj olyan royalty-free zenét, amit még kevesen ismernek
 • Publikáld a videókat saját oldaladon

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Ez is érdekelhet:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.