×

Wordpress SEO - Mire figyeljünk Wordpressre váltás során

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Egy új weboldalra történő átállás minden esetben kockázatos. Elég egy apró hiba, és máris organikus forgalom vesztéssel nézünk szembe. Ebben a cikkben azt mutatom be, hogy mire kell figyelni egy már meglévő weboldal Wordpress motor alá történő költöztetésében.

Átirányítások

Nem csak Wordpressnél, hanem minden új weboldalra történő átállás során a legfontosabb dolog, hogy a régi oldalon megtalálható összes URL-t - ha nem is mindet, de ami már be van indexelve azt mindenképpen - átirányítsuk az új oldalunk megfelelő oldalára. Ellenkező esetben a Google keresőbe már beindexelt régi oldalak 404-es oldalra fognak futni és jelentős organikus forgalom vesztés várható.

Átirányítás tábla készítése

A Google Search Console fiókban kérjük le az összes beindexelt URL-t.

Search Console - indexelt oldalak lekérdezése

Search Console - indexelt oldalak lekérdezése

Ezt a Page / Page Indexing / Indexed pages fülön tehetjük meg. A Search Console maximum 1000 találatod enged lekérdezni. Ha ennél több beindexelt oldalunk van, akkor a Performance / Pages riportból a legtöbb kattintást kapó URL-eket vegyük alapul.

Ezek az URL-ek lesznek az átirányítási táblánk első oszlopában. A második oszlopba pedig írjuk be ennek az URL-nek az új megfelelőjét.

Ha a régi URL az újon már nem lesz megtalálható, mert pl megszűnik, akkor irányítsuk a legközelebbi, legrelevánsabb oldalra. Pl egy termékoldal esetében a megszűnt URL-t irányítsuk a termék kategória oldalára. Ha kategória szűnik meg, akkor irányítsuk a főoldalra. Amiről nem tudjuk eldönteni hova irányítsuk, mehet a főoldalra. Lényeg, hogy nem maradhat olyan régi URL, ami nem kerül átirányításra.

Az elkészült táblát továbbítsuk a fejlesztőnek, hogy ezeket az átirányításokat állítsa be a szerveren. (vagy a Wordpress oldalon a megfelelő plugint használva, állítsuk be mi magunk lsd lejjebb.)

Átirányítás időzítése

Az átirányításokat minden esetben akkor kapcsoljuk be, ha már megtörtént az átállás. Tehát a szerveren már csak az új oldal érhető el. Amint elérhető az új oldal, az átirányításokat azonnal be kell kapcsolni!

Search Console módosítás

Amennyiben domain név váltás nem történik, úgy semmilyen módosítást nem kell végrehajtani a Google Search Console felületén. Viszont ha az új oldallal változik a domain nevünk is, akkor ezt jelezni kell a SC-ban a settings alatt:

Search Console - domain változás bejelentése

Search Console - domain változás bejelentése

Ellenőrzés átállás után

Ha megtörtént az átállás, pár napon belül nézzünk rá a Search Console fiókra és ellenőrizzük, hogy nem szaporodtak-e meg a 404-es oldalak:

Search Console - 404-es oldalak

Search Console - 404-es oldalak

Ha ilyet tapasztalunk, akkor az átirányítás nem lett megfelelően elvégezve és sürgősen pótolnunk kell a listában szereplő oldalak átirányítását!

Ha mindent jól csináltunk, akkor a listában nem fogunk látni új 404-es oldalakat és az organikus forgalmunk is rendben lesz.

Javasolt Wordpress pluginek átlállás után

Az új WP oldalnál a következő pluginek használtát erősen javaslom. Ezek a kiegészítők a legfontosabb beállításokat végzik el nekünk. Mindegyik elérhető ingyenes változatban, ami bőven elég egy alap weboldal esetében.

Redirection

Ezzel a pluginnel az átirányításokat tudjuk menedzselni, továbbá a 404 oldalakat figyelni. Ha az átirányításokat nem fejelesztő végzi szerver oldalon, akkor nekünk kell telepítenünk ezt a plugint, és ebben beállítani a megfelelő átirányításokat.

Yoast SEO

Az egyik legjobb SEO kiegészítő, amivel az alap dolgokat hozzáértés nélkül be tudjuk állítani. Használata erősen javasolt, ha organikus eredményeket is szeretnénk elérni.

GTM4WP

Magyar fejlesztésű plugin, amivel a GTM konténert, és azzal a legfontosabb mérőkódjainkat helyezhetjük el az oldalban. Ha eddig is GTM-en keresztül volt megoldva a mérés, akkor jó esetben elég csak bekapcsolni a plugint. Rosszabb esetben újra kell konfigurálni a GTM beállítást, hogy minden tag megfelelően működjön az új oldalon is.

Wordfence Security

Ma már elengedhetetlen plugin egy Wordpress oldal védelmére. Ingyenes és teszi a dolgát a háttérben. Ha nem akarod, hogy feltörjék a Wordpress oldalad, akkor használj erős jelszót és telepítsd ezt a plugint.

W3 Total Cache

Az oldal sebességét és a felhasználói élményt javító plugin. Segítségével beállíthatjuk az oldal cache szabályzatát és minifikálhatjuk a fájljainkat a gyorsabb oldalbetöltés érdekében.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Ez is érdekelhet:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.