×

Mik a legfontosabb Meta Tag-ek a keresőoptimalizálásban?

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

A Meta tag azoknak, akik SEO-val, vagy weboldal fejlesztéssel foglalkoznak nem ismeretlen fogalom. Legtöbben ismerik és használják a legfontosabb Meta tageket, attribútumokat. Ebben a posztban szó lesz arról, hogy mi is egyáltalán a Meta tag, miért kell használni, és hogyan használjuk őket, hogy eredményt érjünk el a keresőoptimalizálásban.

Mi a Meta tag?

A Meta tag egy olyan HTML elem az oldal forráskódjában, ami segít a keresőmotoroknak meghatározni, hogy miről szól az oldalad. Nem csak a kereső algoritmusoknak tartalmaz hasznos információt, hanem a látogatóknak is, akik a keresés során a találati listát böngészik. A keresők ugyanis a két legfontosabb Meta tag-et: a Title tag-et és a Description tag-et jeleníthetik meg a találati listában. A Meta tag minden esetben a HTML kód< HEAD> részében helyezkedik el.

Szeretnél INGYENES SEO auditot?

Add meg weboldalad elérhetőségét, és INGYEN készítünk egy gyors Mini SEO auditot! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítjük és fenntartjuk a jogot az elutasításra.
Ingyenes SEO Auditot kérek!

Miért fontos a használata?

A Meta tag az egyik legfontosabb SEO elemek egyike. Nem csak a kereső algoritmusoknak szól, hanem ahogy írtam, ezek az információk jelennek meg a látogatóknak is ha keresnek. Ezért ha optimalizálni kezdünk egy oldalt, akkor a legelső on-page seo feladatok egyike a jól megírt, kulcsszóra optimalizált, figyelemfelhívó és kattintásra ösztönző Meta tagek megírása.

A jól megírt Meta tag mindenkinek a közös érdeke. Ha megfelelően leírjuk, hogy mit fog kapni a látogató, ha rákattint a linkünkre, és tényleg azt kapja, amit keres, akkor a látogató is boldog lesz, a kereső is boldog lesz és nem utolsó sorban mi is azok leszünk, mert javul a helyzetünk a keresőben. Ha viszont nem azt kapja a látogató, amire kattint, amire számít, akkor az senkinek se jó.

A 6 legfontosabb Meta tag és attribútum, amit minden oldalnak tartalmaznia kell

Számos Meta tag és attribútum létezik. Valamelyikkel az oldal struktúráját írhatjuk le, másikkal meghatározhatjuk mely oldalakat nem szeretnénk látni a keresőben. De vannak olyan Meta tagek, amik az oldal megosztásához nyújtanak fontos információt. Viszont nem minden Meta tag nélkülözhetetlen. Egy jól SEO-zott oldalhoz igazából elég, ha ezeket megfelelően használjuk:

Meta Title tag

Meta Title Tag - SEO

Meta Title Tag - SEO

<title>Ide írjuk az oldalunk címét</title>

A META Title tag az oldal címét tartalmazza. Ez az első dolog, amit a látogatók észrevesznek, amikor az oldalad megjelenik a keresőben. A Title Tag az egyik legfontosabb Meta elem, mert lényegében ez írja le, hogy miről is szól majd az oldal. A legtöbb böngésző ezt a Tag-et jeleníti meg a böngésző címsorában is. Ha pedig megosztják az oldalt, ezzel a címmel kerül megosztásra.

Hogyan írjunk Title tag-et:

 • minden oldalnak egyedi Title tagje legyen
 • a szöveg legyen letisztult, könnyen értelmezhető
 • használjunk kattintásra ösztönző szöveget: CTA
 • szerepeljen a címben az adott oldalad kulcsszava, lehetőleg a legelején
 • tedd olvashatóvá a címet elválasztó karakterekkel  ( | ) vagy ( – )
 • a TITLE tag hossza maximum 55-70 karakter legyen
 • a TITLE tag és H1 tag ne legyen egyforma

SEO Audit során az egyik leggyakoribb hiba, hogy több oldalnak is ugyanaz a Title tag-je. Ha több oldalnak is ugyanaz a címe, akkor nem csak a keresőt zavarjuk össze, hanem a látogatót is. A kereső dolgát megnehezítjük, mert nem fogja tudni melyik oldalt mutassa az adott keresésre. Rosszabb esetben akár ki is zárhatja a találatokat az indexből. A látogató pedig nem fogja tudni melyik találatra kattintson. Fontos megjegyezni, hogy a Meta Title tag, csak egy ajánlás a keresőnek. Simán dönthet úgy, hogy kiegészíti, levágja, vagy teljesen átírja.

Meta Description tag

<meta description="Bemutatjuk a legfontosabb Meta Tag-ek, attribútumok listáját, amit minden SEO szakembernek ismernie kell. Kattints a részletekért!">

A META Description tag az oldal rövid leírása. Ugyanolyan fontos, mint a Title tag. Jobb esetben ez a szöveg jelenik meg a SERP-ben a Meta Title mező alatt. Rosszabbik esetben a Google ezt felülbírálja és egy teljesen más szöveget jelenít meg. A description írása során próbáljuk meg röviden összefoglalni, hogy miről is szól az oldal, és keltsük fel az olvasó figyelmét, kíváncsiságát. A jó description szöveg kattintásra ösztönöz!

Hogyan írjunk Description tag-et:

 • kattintás ösztönző szöveget használj
 • minden oldalnak egyedi Meta description szövege legyen
 • használjuk a kulcsszavainkat a leírásban
 • max 120-130 karaktert használj, a többit levágja a találati oldal
 • ellenőrizd, hogy mobilon is jól jelenik-e meg a szöveged

A SEO Audit során szintén gyakori probléma, hogy az oldalak egyáltalán nem tartalmaznak Description taget. Ilyenkor az algoritmus improvizál, és egy tetszőleges szövegrészt fog kivenni az oldalból, ami nem biztos, hogy számunkra a legmegfelelőbb. Az auditok során gyakran előfordul, hogy több oldalnak is megegyezik a leírása, vagy éppen a szöveg hossza nem megfelelő. A Google folyamatosan változtatja a Meta Description hosszát a SERP-ben. Régebben ez 150-165 karakter is lehetett, de a mobile-first indexelés óta ez a szám 120-130 karakterre csökkent.

Van már SEO szakértőd, vagy ügynökséged?

Nem látsz rá a SEO szakértő, vagy SEO ügynökség munkájára? Kövesd nyomon havonta frissülő SEO Dashboard-unk segítségével weboldalad állapotát és teljesítményét, továbbá versenytársaid organikus eredményét!

SEO Dashboard

Image ALT attribútum

<img src="image.png" alt="Egy fehér kiscica játszik a farkával." width="20" height="20">

Az IMAGE ALT attribútum lényege, hogy a kereső robotoknak, vagy akár a látássérült látogatóknak leírjuk, hogy mi látható a képen. Bár a Google képfelismerő algoritmusa egyre fejlettebb, sok esetben még mindig nagy segítséget nyújthatunk vele a képek értelmezéséhez. Keresőoptimalizálásban is fontos szerepe van az ALT textnek. A Google képkereső az ALT tag szövegét is megjeleníti a képes találatok között.

Hogyan írjunk ALT attribútumot:

 • a design elemeken kívül, minden képnek töltsd ki az ALT szövegét
 • úgy írd meg a szöveget, mint ha egy vak embernek írnád körül a képet
 • ne írj regényt, pár szóban elég lesz
 • használj kulcsszavakat a leírásban
 • felesleges úgy kezdeni hogy "ez egy kép a ....", azt írd amit látsz

Fontos megemlíteni, hogy a kép SEO nem merül ki az ALT attribútum megírásával. Ha képet szeretnél keresőre optimalizálni, akkor ajánlom neked ezt a 20 pontos kép seo listát.

Az általános META tag-ek mellett van még egy pár szintén nagyon fontos tag, amit használnunk kell.

Robots META tag: noindex, nofollow

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”index, follow”>

A Robots meta taggel informáljuk a kereső algoritmust, hogy az adott oldalt szeretnénk-e az indexben látni, vagy sem. Kövesse az oldalt vagy sem. Ha nem szeretnénk, hogy az oldal megjelenjen a keresőben, akkor ezt a tag-et "noindex"-re kell állítanunk. A Noindex taggel ellátott oldalakat a google algoritmusa nem indexeli. A nofollow változó azt mondja az algoritmusnak, hogy ne pásztázza át és ne kövesse a rajta szereplő linkeket. Elméletben.

A gyakorlatban a Google már nem is veszi figyelembe a Nofollow változót. A kereső erről úgy vélekedik, hogy mi csak ne mondjuk meg, hogy az algoritmus mit és hogyan lát. Javasolják, hogy minden oldalt hagyjunk feltérképezni és követni, ha pedig indexeltetni nem szeretnénk, akkor arra használjuk a noindex változót.

A nofollow változó egyébként linkeknél is használható:

<a rel=”nofollow” href=”/ad-ops.hu/seo/”>ezt a linket ne kövesd</a>

Ebben az esetben azt "javasoljuk" a keresőnek, hogy az adott linket ne kövesse.

Hogyan használjuk a Robots meta taget:

 • regisztráció, login és belső oldalaknál használjunk noindex-et
 • a kifelé mutató linkeknél ritkán, de használhatunk nofollow-t
 • a belső linkeknél ne használj nofollow-t
 • a fizetős, affiliate linkeknél fontos a nofollow-t használni!

Auditok során sokszár találunk fontos oldalakat kizárva az indexből, vagy éppen ennek az ellentétje, ha olyan oldalt is indexelünk, amit nem kéne.

Canonical tag

<link rel=”canonical” href=”https://www.ad-ops.hu/” />

A Canonical tag-et akkor kell használni, ha már van az oldalunkon egy hasonló tartalom, vagy akár másolt tartalom, és meg szeretnénk mondani a keresőnek, hogy melyik az "eredeti" forrás. Ezt a taget nem csak a másolat oldalakba kell betenni, hanem az eredetibe is (self-canonical).

Hogyan használjuk a Canonical taget:

 • minden oldalnak tartalmaznia kell canonical taget
 • mindig abszolút elérést használj pl. www.ad-ops.hu/blog/ main/content/ és ne "../content/"
 • egy tartalomnak egy canonical hivatkozása lehet

Gyakori hiba a Canonical tag használata során, hogy törött url szerepel a linkben, de előfordul olyan is, hogy egy oldalban több különböző canonical taget helyeznek el.

Header tag

A H-tagek arra szolgálnak, hogy az oldal felépítését, struktúráját logikusan, hierarchikusnak építsük fel mind a látogató, mind pedig a kereső algoritmusok számára. A <H1> a legfelsőbb szint, ez az oldal címe. A <H2> szint az alatta lévő alcímek lehetnek, és így tovább.

	<H1> Cím	<H2> Alcím	<H3> Bekezdés cím	<H3> Bekezdés cím	<H2> Alcím	<H2> Alcím	

Hogyan használjuk a Header tageket:

 • minden oldalban legyen legalább egy H1 tag
 • célszerű a H1-ben megjeleníteni a kulcsszavunkat
 • a H1 és a Title nem feltétlenül kell, hogy megegyezzen
 • egy oldalon csak egy H1 taget használj, ez legyen a cím
 • headingben csak szöveget használj, linkeket ne
 • ne használd minden oldalon ugyanazt a heading szöveget, ennek egyedinek kell lennie

Az auditokban rendszeresen találkozunk azzal a hibával, hogy az oldalban vagy nincs H1 tag, vagy megegyezik a Meta title szövegével.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Ez is érdekelhet:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.