Scroll mélység mérése: ha nem a konverzió a cél

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Sok esetben a kampányunknak nincs kimondottan konverziós célja. Ilyenek a brand építő kampányok. Ezeknél a kampányoknál csak azt szeretnénk, ha a látogató elolvasná a cikkeinket, jobban megismerne minket, megszeretne minket. De van egy kis gond. Mégis hogyan mérjük ezt? Hogyan lehet mérni azt, hogy a látogató tényleg elolvasta-e a posztunkat és nem csak bezárta rögtön kattintás után?

Egy érdekesség: A Columbia University kutatása alapján a megosztott linkek 59%-át úgy osztják tovább az emberek, hogy meg sem nyitják azt.

Az eltöltött átlagos idő nem megoldás

Mit mérjünk, ha nem a konverzió a cél? Sokan rávágnák a választ a kérdésre: az eltöltött átlagos idő, ami megmutatja, hogy mennyit töltöttek a felhasználók a cikkünk oldalán. Sajnos ezzel több probléma is van.

  1. A mutató egyáltalán nem garantálja, hogy a cikkünket el is olvasták
  2. Kevesen tudják, de ez a mutató az Analyticsben nem pontos!

Igen, az oldalon eltöltött átlagos idő bár ad egy kiindulási pontot, de egyáltalán nem pontos. Ennek oka az, hogy az Analytics az eltöltött időt csak akkor regisztrálja, ha a felhasználó az oldalunkon az adott sessionön belül egy másik aloldalra, cikkre navigál. Ha elolvasás után egyszerűen csak bezárja, vagy más külső oldalra navigál, akkor az oldalon eltöltött idő pontosan 0:00 lesz!

Gondoljunk bele, hogy az összkép szempontjából mennyire is torz számokat kapunk így:

Tegyük fel, hogy három felhasználó olvassa a cikkünket, és mindhárman 5 percet töltenek az oldalon. Az egyik felhasználó átkattint egy másik cikkünkre is, de a másik kettő csak bezárja az oldalt.

Ebben az esetben az átlagos eltöltött idő - normális esetben - 5 perc ((5+5+5)/3).

Az Analytics-ben viszont ez így néz ki: ((5+0+0)/3) = 1,66 perc

Mérjünk scroll mélységet

A fenti kérdésre megoldást jelenthet ha nem az eltöltött időt mérjük, hanem azt, hogy a felhasználó meddig görgette le az oldalt. (25-50-75-100% scroll mélység) Ebből rögtön kiderül, hogy ki volt az, aki meg se mozgatta a görgőt és már az elején bezárta a cikket, de az is, hogy ki görgetett az oldal legaljára.

scroll mélység mérése analyticsben

scroll mélység mérése analyticsben

Egy apró probléma viszont van a scroll mélység mutatóval, mégpedig az, hogy a Google Analytics alapból nem méri. Szerencsére több lehetőségünk is van mégis mérni. Használhatunk például WordPress bővítményt.

Ha pedig nem WordPress motort használunk, akkor az AdOps egyik legjobb barátját a Google Tag Managert használva is behívhatjuk a kódokat.

Ettől fogva már nagyon szép diagramokat tudunk majd csinálni a főnöknek például, milyen az olvasási arány az egyes social hálózatokon keresztül:

scroll mélység megoszlása social elemenként analyticsben

scroll mélység megoszlása social elemenként analyticsben

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Nézzen körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, posztokat és újdonságokat.