×

Linképítés esettanulmány: Így vernek át az olcsó linképítők!

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Nagyjából egy hónapja kaptam egy ajánlatkérést linképítésre, de mivel szektor-ütközés állt fenn egy másik ügyfelemmel, ezért nem vállaltam el. Egy autógumi webáruházról volt szó, akik nem értettek egyáltalán a témához, csak szerettek volna jobb poziba kerülni a keresőben és hallottak erről a "linképítés dologról", így kipróbálnák. A levelezés a napokban került ismét a szemem elé, és kíváncsiságból ránéztem az ügyfél linkprofiljára. Tanulságos, és egyben szomorú esettanulmány következik arról, hogyan verik át az olcsó linképítők a gyanútlan ügyfeleket.

Két nap alatt duplázás

Az első dolog, ami rögtön kiszúrta a szememet, hogy az eddig stabilan 23 domainről linket kapó oldal, 2 nap alatt hirtelen 50-ről kezdett el linket kapni. 2 nap alatt! Itt, már egyértelművé is vált számomra, hogy sikerült az ügyfélnek belefutnia egy PBN linképítőbe.

Hivatkozó domainek száma hirtelen megnő

Hivatkozó domainek száma hirtelen megnő

Aki nem hallott még a PBN hálózatokról, annak ajánlom figyelmébe a Forbes-on megjelent cikkemet a linképítés veszélyeiről.

Az ilyen mértékben hirtelen megugró hivatkozások egyértelműen jelzik a Google algoritmusai felé, hogy itt valami szokatlan történik. A linképítés első szabálya: legyen hiteles és természetes képződésű! Valljuk be, nem tűnik természetes linkszerzésnek az, ha valaki 1 év során fokozatosan 23 hivatkozó domaint szerzett, majd 2 napon belül ez felugrik 50-re. De nézzük meg kicsit jobban, milyen oldalak kezdtek el linkelni.

Irreleváns, gyenge blogok

Az új domain listát böngészve egyetlen egy olyan domaint nem találtam, ami hiteles, vagy releváns lenne az autógumi témához.

PBN domain lista

PBN domain lista

A linképítés második szabálya: legyen releváns és kattintsák! Az összes új hivatkozás egy impresszum nélküli, Wordpress blog motorra épülő, egy tulajdonoshoz köthető hálózatról érkezik. 3 domain tulajdonosát ellenőriztem, és mind ugyanahhoz a céghez köthető. Olyan szinten nem foglalkoztak az oldalak álcázásával, hogy még az alap WP sablont sem írták át soknál:

Wordpress alapú blog linképítésre

Wordpress alapú blog linképítésre

Ezek a domainek se nem hitelesek, se nem relevánsak.

A legtöbb ugyanarról a subnetről van hosztolva

Ha kicsit tovább kutatunk és megnézzük, hogy ezek a blogok milyen IP címeken vannak, azt látjuk, hogy az új 20 domain mindössze 2 tárhely szolgáltatótól érkezik. Szintén egy olyan adat, ami villogtatja a Google algoritmusnál a piros lámpát!

Ugyanattól a tárhely szolgáltatótól származó domainek

Ugyanattól a tárhely szolgáltatótól származó domainek

Átlagos Domain Rating: 0.88

Igen jól látod, az új hivatkozó domainek átlagos DR értéke nem éri el az 1-est! Magyarul, ezek a domainek szinte nulla linkerőt továbbítanak, még Ahrefs szerint is a leggyengébb oldalak közé sorolhatók.

Kulcsszóra optimalizált anchorok

Szintén egy olyan dolog, ami manipulációra enged következtetni, ha hirtelen megugrik a kulcsszóra optimalizált hivatkozások száma. A képen azt látjuk, hogy az összes új hivatkozás valamilyen kulcsszóra lett téve. A természetes linkek nem így keletkeznek.

Kulcsszóra optimalizált anchorok

Kulcsszóra optimalizált anchorok

Milyen cikkek készültek?

Végezetül nézzük meg, hogy milyen cikkek is készültek ezért a pénzért. Nagy újságot nem mondok azzal, hogy ezt sem vitték túlzásba. Jellemzően 140 szavas cikkek, ahol mindegyik ugyanarról szól csak kicsit átfogalmazva. Egy normálisabb szövegírónál az első bekezdés több ennél a mennyiségnél. Egyértelműen látható, hogy ezek a posztok nem az olvasónak készülnek, hanem a keresőmotor manipulálására.

PBN hálózaton megjelenő minta szöveg

PBN hálózaton megjelenő minta szöveg

Lehet eredményes egy ilyen fajta linképítés?

Bár ez a fajta linképítés alig egy hete kezdődött, az ügyfél DR értéke 23-ról 26-ra nőtt. Az Ahrefs Rank szintén javult az elmúlt hétben. Ez azt jelenti, hogy ezzel a módszerrel az Ahrefs átverhető. Ami annyira nem újdonság, mert azt már régóta tudjuk, hogy az Ahrefs algoritmusa manipulálható.

De vajon mi a helyzet a legnagyobb kereső óriással? Vajon az is megeszi ezt az átverést?

Sajnos nincs hozzáférésem az ügyfél Search Console fiókjához, szóval pontos adataim nincsenek. Én azt vallom, hogy rövid távon még az is lehet, hogy beválik ez a módszer, és egy rövid időre feljebb kerülhet az oldal. De aki hosszú távon tervez - és a SEO pont egy maratonfutás - az nagyon veszélyes játékot játszik ezzel a módszerrel. Jó esetben a Google csak figyelmen kívül veszi az ilyen linkeket, rosszabb esetben büntet. Ha én ilyen backlinkeket kapnék, nemhogy pénzt nem adnék értük, de rögtön küldeném is disavow listára őket.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Ez is érdekelhet:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.