×

Google parancsok: így használd a Google operátorokat

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Ha már a Google keresőjére optimalizálunk, illik értenünk is a kereső működését. Azon felül, hogy beírjuk a keresőbe a kulcsszót, léteznek bizonyos parancsok (operátorok), amik segítségével speciális kereséseket tudunk indítani. Ebben a posztban bemutatom a legfontosabb Google kereső parancsokat és konkrét példákkal megnézzük ezek működését.

Updated: 2024 január - A listát frissítettem és aktualizáltam 2024-re.

Kereső parancsok listája

Bár a Google folyamatosan változtatja a keresőben használt operátorait, - van hogy egyeseket megszüntet, van hogy újakat tesztel,- ebben a posztban csak olyan parancsokat mutatok be, amik jelenleg is működnek, tesztelve vannak továbbá a magyar kereséseknél is működnek. Vannak például olyan parancsok, amik magyar nyelvnél nem is működnek.

Pontos találat keresése

minta: "hello kitty pink futócipő"

Ha a keresőkifejezést idézőjelbe tesszük, akkor csak azokat az oldalakat látjuk a találati listában, amiken szóról-szóra megtalálható a keresőkifejezésünk.

Vagy kapcsolat

minta: futócipő OR sportcipő

Az OR operátorral a vagy logikai kapcsolatot tudjuk definiálni. Tehát a fenti példa listázni fogja a futócipő és sportcipő találatokat, de azokat is, amikben mindkét kifejezés megtalálható. Az OR parancs helyettesíthető még (|) karakterrel pl. futócipő | sportcipő

És kapcsolat

minta: piros AND futócipő

Az AND operátor az ÉS logikai kapcsolatot írja le. A fenti példánál tehát azok az oldalak jelennek meg, amik tartalmazzák a piros és a futócipő szavakat együtt. A Google kereső alapból így működik amúgy, de ez az operátor majd a bonyolultabb kereséseknél fog jól jönni.

Szeretnél INGYENES SEO auditot?

Add meg weboldalad elérhetőségét, és INGYEN készítünk egy gyors Mini SEO auditot! A SEO audit a legsúlyosabb hibákat fogja tartalmazni, de nem helyettesíti a teljes SEO audit szolgáltatást.

* A kellő hozzáférések hiányában ez az audit csak korlátozott elemeket vizsgál. Az auditokat érkezési sorrendben készítjük és fenntartjuk a jogot az elutasításra.
Ingyenes SEO Auditot kérek!

Kifejezés kizárása

minta: Suzuki -Vitara

A (-) karakterrel szavakat vagy kifejezéseket zárhatunk ki a találati listából. A mintában a Suzuki-ra keresünk, de a Vitarát tartalmazó oldalakat kizárjuk.

Kifejezés helyettesítése

minta: Suzuki * eladó

A (*) karakterrel szavakat, vagy kifejezéseket helyettesíthetünk. Olyan találatokat kapunk, amik tartalmazzák a Suzuki szót, majd egy tetszőleges szót vagy kifejezést, majd az eladó szót. A fenti mintával például kereshetünk bármilyen eladó Suzuki modellre.

Csoportos keresés

minta: Suzuki (SX4 OR Vitara)

Több kifejezésre is kereshetünk, ha azokat zárójelbe tesszük. A minta Suzuki SX4 és Suzuki Vitara eredményeket fog adni.

Utolsó mentett változat

minta: cache:ad-ops.hu

A kereső a legtöbb weboldalt lementi a saját ideiglenes tárolójába (cacheli), hogy ha az pillanatnyilag nem elérhető, akkor is meg tudja mutatni a felhasználónak, hogy mi található az adott oldalon. Ezzel a paranccsal a kereső által lementett utolsó változatot nézhetjük meg az oldalról.

Fájl típus keresése

minta: szakdolgozat filetype:pdf

Kereshetünk kimondottan fájl típusokra is. Például TXT, PDF, PPT, stb. Az alábbi minta olyan PDF fájlokat fog listázni, amik tartalmazzák a szakdolgozat kifejezést a fájl nevében. A filetype kifejezés helyettesíthető ext: paranccsal is, a kettő ugyanaz. PDF fájlok keresőotimalizálásáról egyébként itt olvashatsz.

Weboldal indexelt oldalai

minta: site:ad-ops.hu

Ezt a Google parancsot már többször is bemutattam az oldalon. Nagy hasznát vettük például a Negatív SEO cikkben, vagy a Linképítés cikkben. Ezzel a paranccsal egy weboldal összes indexelt oldalát tudjuk kilistázni.

Hasonló oldalak keresése

minta: related:hazipatika.hu

Ezzel a Google operátorral a házipatikához hasonló oldalakat kereshetünk. Ez a parancs, csak a nagyobb oldalaknál tesz javaslatot, magyar keresőben kevésbé használható.

Keresés oldalcímre

minta: intitle:linképítés	minta: allintitle:utm generator paraméter

Minden olyan oldalt listázunk, ahol a title tag tartalmazza a keresett kifejezést. Az allintitle parancs ugyanezt csinálja, de ennél akár több kifejezést is megadhatunk, és csak azokat listázza, amiknek a címében az összes kifejezés megtalálható.

Keresés URL-ben

minta: inurl:seo-szakerto	minta: allinurl:utm generátor

Azokat az oldalakat listázza, amiknek az URL-jében megtalálható a kifejezés. Az allinurl parancsban pedig több kulcsszót is megadhatunk.

Keresés tartalomban

minta: intext:paprika	minta: allintext:piros paprika budapest

Ezzel a Google paranccsal az oldal tartalmában tudunk keresni. Az allintext operátorral azokat az oldalakat tudjuk listázni, amiken a felsorolt összes kulcsszó megtalálható.

Időjárás

minta: weather:budapest

Időjárás adatokat kérhetünk le a weather.com adatbázisából.

Átváltás

minta: 300$ IN HUF

Mértékegységek közti átváltásra használható. Például centiméterről méterre, vagy pénznemek közti váltás, vagy akár súly mértékegységek között válthatunk.

Hír keresés

minta: soros source:index.hu

A Google hír keresőjében, a meghatározott híroldal legfrissebb cikkjeire tudunk keresni.

Before és After

minta: Soros-terv before:2018-12-31	after:2018-01-01

A before és after parancsokkal a keresés időtartamát lehet beállítani. A minta a "Soros-terv"-re jövő találatokat listázza 2018 január 1-től december 31-ig.

Térkép találatok

minta: map:virágbolt

A map: paranccsal jelezhetjük a keresőnek, hogy térképes találatokat szeretnénk látni.

Helyi keresés

loc:Halásztelek virágbolt

Ezzel az operátorral csak bizonyos területen kereshetünk a kulcsszóra. Például keressük Halásztelken az összes virágboltot.

Helyettesítő karakter

marketing * 2024-ben

A keresőben a * karakter egy úgynevezett wildcard, magyarul helyettesítő karakter. Ez azt jelenti, hogy helyettesíthető karaktert szót, vagy kifejezést. A fenti esetben a helyettesítő szöveg lehet akár: tippek, trükkök, oktatás, videók, stb.

Keresés social platformokon

keresőoptimalizálás @linkedin

Egy adott kifjeezésre kereshetünk, személyeket, csoportokat, fórumokat a megadott social platformon.

Keresés social platformokon

keresőoptimalizálás @linkedin

Egy adott kifjeezésre kereshetünk, személyeket, csoportokat, fórumokat a megadott social platformon.

Köztes szavak száma

Iphone AROUND(3) kijelző

Az AROUND(x) operátor x értéke definiálja, hogy a kereséő kifejezésünkben a két szó között maximum mennyi szót fogadunk el. Esetünkben lehetséges találatok lehetnek: Iphone 14 kijelző, Iphone 14 pro kijelző, Iphone 14 pro max kijelző

Van már SEO szakértőd, vagy ügynökséged?

Nem látsz rá a SEO szakértő, vagy SEO ügynökség munkájára? Kövesd nyomon havonta frissülő SEO Dashboard-unk segítségével weboldalad állapotát és teljesítményét, továbbá versenytársaid organikus eredményét!

SEO Dashboard

Így használd SEO-hoz

Az előző pontban felsorolt Google parancsok nagy segítségünkre lehetnek a hétköznapi kereséseink során, de vannak köztük kimondottan a SEO munkánkat megkönnyítő parancsok. Most ezek közül mutatok be párat és mindegyikre nézünk konkrét mintákat.

Indexelési hibák keresése

minta: site:ad-ops.hu

Az egyik legfontosabb operátor, ami a SEO munkánkban segítségünkre lehet. Használatával megtudhatjuk, hogy egy adott domain-nek mennyi indexelt oldala található a keresőben. Ez mindig egy becsült értéket ad, de kiindulásnak jó. Ha pontos számot szeretnél tudni a saját domainedről, mindig a Search Console-t használd!

site: google parancs minta

80 indexelt oldal

A példában jól látszik, hogy az AdOps&SEO blognak nagyjából 80 oldala van indexelve. Ez akár reális is lehet. De most nézzük, meg hogy ezekből mennyi a SEO-val foglalkozó oldal:

site: parancs - legfontosabb oldalak egy kategórián belül

a lefontosabb oldalak a kategóriában

Látszik, hogy a /seo/ könyvtárból 20 oldalt indexelt a Google. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a Google szerint mi az oldalak fontossági sorrendje. Az első találat az index oldal, a második rögtön a keresőoptimalizálás cikk és a harmadik a linképítés cikk. És valóban ezek a legfontosabb oldalak a kategóriában.

Ezzel a Google paranccsal a következőket tudjuk még ellenőrizni:

 • indexel-e a Google olyan oldalt amit nem szeretnénk
 • milyen subdomainek vannak indexelve
 • site:*.ad-ops.hu
 • egtalálható az oldalunk 'WWW'-vel és nélküle is?
 • wordpress esetén megnézhetjük, hogy indexelve vannak-e a kategória és cimke oldalak
 • site:ad-ops.hu/kategoria
  vagy
  site:ad-ops.hu inurl:cimke
 • vannak-e indexelve nem HTTPS oldalak
 • site:ad-ops.hu -inurl:https

És most egy trükk, amit kevesen ismernek, de nagyon hasznos lehet. Ezzel az operátorral a duplikált tartalomra is keresni tudunk, és hamar kideríthetjük, hogy ki használja a tartalmunkat még.

Duplikált tartalom keresése

Vegyünk egy adott szövegrészletet és keressük meg, hogy van-e olyan oldalunk indexelve, ami szintén tartalmazza ezt a szöveget:

site: parancs - duplikált tartalom keresése

két oldalunkon is megtalálható ez a szöveg

Megnézhetjük azt is, hogy az interneten ki és hol használja az oldalunkról átvett szövegrészletet:

site: parancs - plagizáció ellenőrzés

6 oldal használja a tartalmunkat

Indexelt fájlok keresése

filetype:

Ezzel a Google paranccsal fájltípusokra kereshetünk rá. SEO szempontból ezzel a paranccsal megnézhetjük, hogy milyen fájlokat indexelt be a Google az oldalunkról. De használhatjuk ezt a versenytársak oldalára is:

ext: parancs - fájl kiterjesztés keresés

filetype: vagy ext: ugyanaz

Ahogy látszik, a kereső nagyon jól működik. Sokszor túl jól! Ezt sajnos akár rossz dolgokra is lehet használni. Például rákereshetünk bizalmas dokumentumokra is kormányzati szervereken:

ext: parancs - fájl kiterjesztés keresés

javarészt bizalmas dokumentumok

A fenti példánál kisatíroztam a pontos keresőkifejezést - aki akarja, úgyis megfejti - de az eredmény félelmetes: Majdnem 2000 olyan dokumentumot indexelt a Google keresője magyar kormányzati szervereken, ami tartalmazza a bizalmas szót. Ahogy nézegettem igen fontos és bizalmas gyógyszerbiztonsági információk is megtalálhatók köztük...

Vendégposzt lehetőségek

A következő Google operátorral olyan oldalakat kereshetünk adott témára, akik vendégposztokat publikálnak az oldalukon. Ez a parancs a linképítésben lehet nagy segítségünkre. A lenti példa azt mutatja, hogy marketing témában 40 találat is van, ahova írhatnánk vendég posztot:

intitle: parancs minta - vendégposzt lehetőségek keresése

határtalan lehetőségek

Megnézhetjük azt is, hogy az adott oldalon mennyi vendégposzt található:

site: parancs minta - vendégposztok száma egy weboldalon

vendégposztok száma az utazomajmon

Social profilok keresése

A SEO egy folyamatosan változó környezet, ahol mindig jó képben lenni a legfrissebb dolgokkal. Folyamatosan olvassuk a szakmai híreket, de ha feliratkozunk a specialisták social profiljaira, akkor első kézből értesülhetünk a legfrissebb hírekről. Ezzel a paranccsal például az én összes social profilomat tudod kilistázni:

site: parancs minta - social profilok keresése

a social profiljaim

Belső linkelés

A belső linkek nagyon fontosak az oldalunkon. Minél több belső link mutat egy tartalmunkra, annál hamarabb megtalálják a felhasználók és a kereső robotok. Ha például új cikket írunk off-site SEO témakörben, akkor könnyen megkereshetjük azokat a korábbi oldalainkat, amikről hivatkozhatunk az újra.

site: és intext: parancs minta - belső linkjavaslatok keresése

5 oldalról is linkelhetek

A mintában azokat az oldalakat kerestem meg, amik említik az off-site SEO kifejezést. Ezek mindegyikénél hivatkozhatnék az új posztra!

Backlink szerzés

A backlink megint csak egy nagyon fontos mutatója a SEO-nak. Minél több és releváns link hivatkozik ránk, annál erősebb lesz az oldalunk linkprofilja, ezáltal jobb helyezést érünk el a keresőben. A Google parancsok segítségével megkereshetjük azokat az oldalakat, amik megemlítik a brandünket, oldalunkat. Egyszerűen csak csinálnunk kell egy backlink elemzést és kiválasztani azokat, amik a legjobban hasznunkra lennének, majd megkérni az oldalakat, hogy tegyenek egy linket is az oldalukba.

site: és intext: parancs minta - külső backlink javaslatok keresése

kell 20.000 backlink?

Itt például azt látod, hogy az utazomajom.hu-t több, mint 20 ezer oldalon említik meg. Ebből azért lehet már backlinket építeni!

Egy másik módszer a backlinkek szerzésére a különböző kérdezz-felelek / fórum oldalak figyelése lehet. Keressünk rá azokra a topicokra, ahol a brandünket, vagy a fő kulcsszavunkat említik és legyünk aktívak ezekben.

site: és intitle: parancs minta - ikea említése a gyakorikérédések.hu-n

ikea említése a gyakorikérédések.hu-n

Itt azt látod, hogy az IKEA-t 575 topicban is megemlítik a gyakorikérdések oldalon. Hajrá IKEA!

Versenytárs figyelés

A Google parancsok segítségével nagyon sokat kideríthetünk a versenytársakról is. Egyebek közt azt is, hogy például milyen gyakran posztolnak?!

site: parancs minta - versenytársfigyelés

havi 4 poszt

Anchor szöveg keresés

inanchor:virágbolt
allinanchor:virágbolt virágküldés

Ezzel az operátorral azokat az oldalakat listázhatjuk, amik anchorként a megadott szöveget használják. Kifejezetten hasznos lehet linképítés során.

Ebből láthatjuk, hogy a versenytárs az elmúlt hónapban mennyi posztot írt és ez egy jó kiinduló pontot tud adni számunkra.

Ha tetszett a poszt, nyugodtan oszd meg:

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Ez is érdekelhet:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.