×

Jogvédett képet használtam, 600.000 Forintomba került

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Rendhagyó és tanulságos történet következik egy kezdő bloggerről, egy korántsem kezdő szórakoztatóipari fotósról és a szerzői jogvédelemről. A sztorit azért osztom meg, hogy más ne kövesse el azokat a hibákat, amiket én vétettem.

Copytrack levelet kaptam

2019 májusában indítottam egy kis blogot, amire szabadidőmben rendszeresen posztokat írtam. Természetesen a jó content mit sem ér képek nélkül, ezért a posztokat főként ingyenes stock fotókkal egészítettem ki. És itt a hangsúly a főként-en van! Ha nagyon speciális volt a téma, akkor a Google képkeresőt használtam.

Október 14-én kaptam egy levelet a copytrack nevű cégtől, hogy a blogomban jogvédett képet találtak és lehetőségem van utólag kifizetni rá a licenszt, ami mindössze 2400€.

Megköszöntem, hogy jelezték és a képet rögtön levettem, amit meg is írtam nekik. Hamar jött a válasz, hogy itt bizony szerzői jogsértés történt és vagy fizetek, vagy megyünk bíróságra.

A Copytrackről

Mielőtt tovább megyünk pár szó erről a cégről. A copytrack egy 2015-ben alakult, berlini székhelyű, kifejezetten képek szerzői jogvédelmére szakosodott ügyvédek csoportja. Az oldalra bárki feltöltheti a képeit, és a copytrack robotja az interneten kutat ezek után. Ha megtalálják valahol, akkor ezt jelzik a kép tulajdonosának, aki jóváhagyja a jogsértést és elindítják a folyamatot. Persze a saját részesedésüket is rácsapva a jogdíjra. Mekkora ötlet?! Hogy ez nem nekünk jutott eszünkbe, ugye!

A kétségbeesés

A lényeg, hogy figyelmetlen voltam és sikerült egy jogvédett képet betennem egy posztba. Egy posztba, amit 107 user nyitott meg és kemény 168 oldalletöltést generált. Pechemre ebből az ő robotjuk volt az egyik. (A kép egyébként egy kevésbé ismert amerikai színésznőről készült bulvárkép.)

Kétségbeesett levelezés kezdődött a cég, a tulajdonos és köztem. Felvettem a tulajdonossal a kapcsolatot direktben, elismertem, hogy hibáztam és hajlandó is lennék kifizetni a képért egy ésszerű összeget, de nem egy használtautó árát!

A nő hajthatatlan, végtelelnül rossz indulatú és kapzsi volt. Nem hatotta meg, hogy ez egy non-profit blog, de az sem, hogy a magyar minimálbér több, mint ötszörösét kéri ezért a 168 megjelenésért.

Fontos, hogy nem kibúvót kerestem, hibáztam és elismertem. Ha bepipálom a Google képkeresőben, hogy csak újrafelhasználható képet mutasson, rengeteg másik képet használhattam volna.

A történetben csak az a bosszantó, hogy bármilyen képért, utólag, bármilyen magas összeget követelhetnek az embertől!

Drága lecke volt

Ha Te is képet töltesz fel bármilyen felületre, akkor a következőkre nagyon figyelj:

  • mindig ellenőrizd, hogy a kép jogvédett-e
  • a google képkeresőben mindig pipáld ki az újrafelhasználható szűrőt
  • ha csak egy egyszerű meme-t töltesz fel, ami jogvédett képen alapul, buktad
  • ha a kép alatt megjelölöd honnan van a kép, buktad. Semmit sem ér! Jogvédett képet így sem használhatsz!
  • ha ingyenes stock fotót használsz, de a kép mégis jogvédett, buktad! Ilyen sztorit is olvastam.

A történet vége az lett, hogy sikerült $2000-ra lealkudnom az árat, de kölcsön kellett kérnem, hogy kifizessem ezt a nagyon drága tanulópénzt. A blogot pedig végleg bezártam.

A történet osztható, remélem sok bloggerhez, tartalomgyártóhoz eljut.

Köszönöm, hogy elolvastad!
Csentes Zoltán

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Ez is érdekelhet:

Nézz körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS    HIRDETÉSKEZELÉS    ANALITIKA

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, cikkeket és újdonságokat.