A Bounce Rate nincs hatással a keresési eredményre!

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Fél perces összefoglaló:

  • A bounce rate mondja meg, hogy hány olyan látogatónk van, akik nem csináltak semmit az adott oldalon, egyszerűen csak elhagyták.
  • A magas Bounce Rate nem mindig rossz!
  • A Google egyáltalán nem veszi figyelembe az Analytics Bounce Rate mutatóját a rangsoroláshoz!
  • Vannak esetek, amikor gond a magas Bounce Rate érték!
  • A visszafordulási arány könnyen manipulálható!

Sokan a mai napig azt hiszik, hogy a Google algoritmusa az oldalak rangsorolásához figyelembe veszi az Analytics Bounce Rate értékét. Egy tökéletes világban ennek még értelme is lenne, viszont a valóságban a Google egyáltalán nem veszi figyelembe ezt a mutatót a rangsoroláshoz. Mutatom, hogy miért nem!

Mi a Bounce Rate?

Bounce Rate-ről, magyarul visszafordulásról akkor beszélünk, ha a látogató megnézi az oldalad, majd anélkül, hogy bármit is csinálna ott (bármilyen további kérés, request menne az Analytics szerver felé) egyszerűen csak bezárja azt.

Ilyenkor a session időtartalma 0 másodperc, mivel a munkamenet alatt nem érkezik második lekérés az Analyticsbe, ami alapján időtartamot tudna számolni a rendszer.

A Bounce Rate, magyarul visszafordulási arány pedig az összes ilyen bounce session és az összes session aránya. A bounce rate tehát megmondja, hogy hány olyan látogatónk volt, aki nem csinált semmit az adott oldalon, egyszerűen csak elhagyta.

Nagyon sokan ész nélkül csökkenteni próbálják ezt az értéket.
- "Mi az, hogy nem csinál semmit a látogató az oldalon?!"
- "Ha magas a bounce rate, akkor az árt a SEO-nak, mert nem azt kapja a látogató, amit keresett?!"
- "Csökken az oldalon eltöltött idő, az nem jó!"

Pedig ez nem így van!

A magas Bounce Rate nem mindig rossz!

Tegyük fel, hogy van egy egy-oldalas weblapod, ahol minden hasznos információt megtalál a látogató. Ebben az esetben a Bounce Rate-ed jó eséllyel 100%-os lesz, mégis tök hasznos és releváns az oldalad a kereső számára. De hasonló a helyzet, ha valaki az időjárásra, vagy esetleg a vállalkozásod elérhetőségére keres. Jó esetben megtalálja, amit keres és utána be is zárja az oldalt.

A Google kereső éppen ezért nem veszi figyelembe ezt a mutatót a rangsorolásnál, mert megtévesztő lehet. A Google célja az, hogy releváns találatokat szolgáljon ki, és attól, hogy egy oldal visszafordulási aránya 100%, még nem jelenti azt, hogy a látogató nem találta meg amit keresett!

Ráadásul azt se felejtsük el, hogy nem csak a Google Analytics létezik, mint webanalitikai eszköz. Az Adobe Analytics használókkal komoly bajban lenne a kereső...

A Google 2017 óta szajkózza, hogy nem veszik figyelembe ezt a mutatót, de a téma mindig visszajön. Most egy Google Webmaster beszélgetés során is megerősítette John Mueller, hogy ez csak egy mítosz és nem használják a mutatót:


Amikor baj a magas Bounce Rate!

Vannak viszont esetek, amikor gondot jelenthet a magas Bounce Rate érték. Abban az esetben például, ha hírportálod van és hirdetésekből élsz, akkor igenis fontos számodra, hogy a látogató kattintson az oldaladon, nézzen meg más cikket, indítson videót, stb. Ebben az esetben baj a magas Bounce Rate érték!

Ha több aloldalból álló weboldalad van, amikre a főoldaladról lehet eljutni, de a főoldalad bounce rate értéke magas, akkor ott is gondok vannak.

A Bounce Rate manipulálható

A másik ok, amiért a Google nem veszi figyelembe a Bounce Rate-et, vagy a kattintás számot az, hogy mindkét érték könnyen manipulálható, így vissza is élhetnek vele.

Google Analytics auditok során gyakran találkozok olyan esettel, hogy 10-30 másodpercenként automatikusan non-interactive Timer eventet küldenek be Analyticsbe. Ezt azért csinálják, mert ha már csak egy event is beérkezik adott session-ön belül, akkor az Analytics már tud oldalon eltöltött időt számítani, tehát a session nem bounce lesz. Ezzel a trükkel jelentősen csökkenthető a Bounce rate értéke.

Ha egy-oldalas weboldalad van és nagyon zavar a magas bounce rate érték, elég, ha beraksz egy Scroll mélység mérést, és máris jelentősen javul ez a mutatód.

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Ez is érdekelhet:

Nézzen körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, posztokat és újdonságokat.