Ilyen egyszerűen manipulálható az Ahrefs algoritmusa

Főoldal >  SEO Blog

Csentes Zoltán, SEO szakértő
Csentes Zoltán, SEO szakértő

Az elmúlt 20 évben az online marketing minden területén megfordultam, minden hárombetűs területet kipróbáltam, végül a keresőoptimalizálás és webanalitika szakértője lettem.

Az Ahrefs az egyik legnépszerűbb linkprofil elemző eszköz a SEO szakmában. Sokan ezt használják organikus versenytárs elemzésre, de linképítéshez is hasznos információkat szolgáltat. Én is ezzel dolgozok, és nagyon meglepődtem, milyen egyszerűen átverhető az eszköz algoritmusa. Ebben a posztban egy érdekes kísérlet eredményét osztom meg veletek.

Minden a linképítéssel kezdődött

2020 februárjában linket kezdtem el építeni a blogomra. Az első lépések egyike volt, hogy az Ahrefs-ben megnéztem az összes magyar domain AR rangsorát és kiválasztottam néhány nagyon erős Ahrefs Rank-kel rendelkező domaint, amikről jó lenne linket szerezni.

Az Ahrefs Rank-ről azt kell tudni, hogy ez a tool saját fejlesztésű mutatója, ami minél alacsonyabb, annál erősebb backlink profillal rendelkező domainre utal.

Így jutottam el a kiszemelt oldalhoz. (A domain a történetben erősen érintett, ezért nem nevezem meg, nehogy bajom legyen belőle.) Az Ahrefs ezt az oldalt jelenleg is 71-es DR és 19-es UR értékkel jegyzi:

Egy viszonylag erős Domain Ranking értékű weboldal, ami akár jó is lehet linképítésre.

Egy viszonylag erős Domain Ranking értékű weboldal, ami akár jó is lehet linképítésre.

Több se kellett, felkerestem a tulajdonosát és kértem egy backlinket. Hasonlóan csináltam több másik domainnel is, majd hátradőlve vártam a hatását.

Footer backlink kihelyezése linképítés céljából.

Footer backlink kihelyezése linképítés céljából.

Május környékén beütött a bumm!

Az addig 12-es DR értékkel rendelkező linkprofilom hirtelen 71-re ugrott. Az eddig rám hivatkozó domainek száma 160-ról felugrott 2400-ra. 1000 backlinkből hirtelen 64.000 lett!

Az ad-ops.hu oldal backlink profilja Ahrefs-ben.

Az ad-ops.hu oldal backlink profilja Ahrefs-ben.

Jelenleg több, mint 3.000 domain hivatkozik rám és több, mint 76.000 backlink mutat az oldalamra Ahrefs szerint.

Az ad-ops.hu weboldalra hivatkozó domainek és oldalak száma Ahrefs alapján.

Az ad-ops.hu weboldalra hivatkozó domainek és oldalak száma Ahrefs alapján.

Súlyos manipulációba futottam

A fenti számoknak sokan örülnénk, ha valósak lennének, de sajnos itt nem ez a helyzet. A problémát kivizsgálta azt vettem észre, hogy 2.227 rám hivatkozó domain ugyanazon az IP címen található!

Az ad-ops.hu weboldalra több, mint 2000 új domain hivatkozik ugyanarról az IP címről.

Az ad-ops.hu weboldalra több, mint 2200 domain hivatkozik ugyanarról az IP címről!

Mégis hogy lehet ez?

Elkezdtem megvizsgálni ezeket a domaineket és kiderült, hogy a legtöbbje már megszűnt domain, amit egy - a nevét szintén nem említem, nehogy baj legyen belőle - domain és tárhely szolgáltató kezel. Ez a szolgáltató, nem tudom, hogy szándékosan, vagy sem, de azt csinálta, hogy mindegyik megszűnt domainre kirakott egy oldalt, ami az általam kiválasztott domain tükrözése.

Magyarul, ha beírom a böngészőbe a rám hivatkozó oldalt pl. https://www...., akkor azon egy másik domain tartalma töltődik be, de az URL nem változik:

Ugyanaz a weboldal több, mint 2000 domainen érhető el.

Ugyanaz a weboldal több, mint 2000 domainen érhető el!

Szóval így lehet az, hogy 2227 domain-t jelez az Ahrefs ugyanazon az IP címen.

Ki hibázott és mit?

Az első hibát sajnos én követtem el azzal, hogy hittem az Ahrefs adatainak. Látjátok, hogy milyen egyszerűen manipulálhatóak ezek a számok és nem szabad ellenőrzés nélkül mindent elhinni. Utána kellett volna néznem nekem is, hogy milyen oldalakról kap backlinket a kiszemelt domain. Az már más kérdés, hogy ezzel a módszerrel, kis eséllyel vettem volna észre a csalfaságot.

Az Ahrefs hibája pedig az, hogy az ilyen egyértelműen manipulatív dolgokat nem szűrik ki, és hibásan működik a DR érték számításuk.

A domain szolgáltató és a kiszemelt domain tulajdonos felelősségébe pedig nem szeretnék belemenni, mert bár itt egyértelmű a manipuláció, nem világos számomra, hogy ki-kivel van a sztoriban. Az viszont fölöttébb gyanús, hogy ezt a black hat technikát főként affiliate programokhoz szokták alkalmazni és érdekes módon a kiválasztott domain kapcsolat oldalában megjelenik egy ilyen link:

affiliate link

affiliate link

Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is:

Ez is érdekelhet:

Nézzen körül SEO / PPC és Analitika ajánlataink között!

Havidíjas SEO és PPC ajánlatok Kis- és Középvállalkozások számára.

HAVIDÍJAS SEO AJÁNLATOK    PPC AJÁNLATOK    GA4 ANALITIKA BEÁLLÍTÁS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélre feliratkozóknak heti rendszerességgel küldjük meg a legfrissebb SEO híreket, posztokat és újdonságokat.