AdBlock és reklám blokkoló mérése Google Analyticsben

Csentes Zoltán    2020-02-18
elolvasom

Főoldal > ADOPS

"A reklám blokkoló, AdBlock alkalmazás automatikusan kiszűri és megszünteti az idegesítő hirdetéseket az általunk látogatott weboldalakon. Ezáltal a böngészés gyorsabbá és biztonságosabbá válik." - Így szól a hivatalos definíciója a reklámblokkoló alkalmazásoknak. Sajnos azt már nem említik, hogy a reklám blokkolót használók nem csak a hirdetéseket tiltják le, hanem úgy kompletten a teljes online jelenlétüket és az analitikát.

De vajon mennyi ilyen felhasználó látogatja a Te oldalad nap mint nap? Ebben a posztban bemutatom, hogyan tudod beállítani a reklámblokkoló felhasználók mérését Google Analyticsben.

Hogyan működik a reklám blokkoló?

A legtöbb hirdetés blokkoló, mint az AdBlock is, egy egyszerű böngésző bővítmény. Telepítés után megjelenik egy kis ikon a böngészőben, ahol testre szabhatjuk az alkalmazást. Beállíthatjuk, hogy mikor működjön és mikor ne. Milyen oldalakon engedélyezzük, és mellyeken nem.

A reklám blokkolók általában egy beépített, folyamatosan frissülő szűrőlistával dolgoznak, ami a legtöbb hazai és nemzetközi hirdetési hálózat kódját felismeri. Ha az oldal betöltésekor felismer egy ilyen kódrészletet, egyszerűen blokkolja, így semmi sem jelenik meg a felhasználónak, de a reklámot kiszolgálóhoz sem érkezik semmilyen kérelem.

Az AdBlock reklámblokkoló ezeket tiltja:

  • bannerek
  • szöveges hirdetések
  • felugró ablakok
  • Youtube reklámok
  • Facebook hirdetések
  • minden idegesítő reklám

Mégis mennyien használják?

Szinte mindennapos hír az online világban, hogy egyre többen használnak hirdetés blokkolót. Egy friss kutatás szerint a világ összes internet felhasználójának 47%-a már használ reklám blokkolót! Európában az átlag 40%! Ez több száz millió eszközt jelent. Már a Chrome böngésző is automatikusan blokkolja a zavaró hirdetéseket.

Ha rosszul szeretnéd érezni magad, és kíváncsi vagy, hogy az oldaladat mennyien nézik blokkolóval, akkor íme egy egyszerű megoldás hogyan mérd Analyticsben.

AdBlock mérés Google Analyticsben

A reklám blokkolók mérésének metodikája viszonylag egyszerű. Azt ugye nem tudjuk megmondani - biztonsági okokból - hogy egy felhasználó milyen kiegészítéseket futtat a böngészőjében. Viszont azt meg tudjuk tenni, hogy kihelyezünk az oldalra ideiglenesen egy HTML elemet egy "AdSense" classal. Ha a felhasználó hirdetés blokkolót használ, akkor az elem nem tud megjelenni, így feltételezhetjük, hogy reklámblokkoló fut a böngészőben.

Ennek a kivitelezése pofon egyszerű. Csak futtatnunk kell egy analytics plugint, ami egy custom dimensionba adja át azokat a felhasználókat akik blokkolót használnak. Amennyiben az oldaladban az analytics.js standard módon van beépítve - minden oldalban be van építve a mérőkód fizikailag - akkor ezt a kódot a következőképpen kell kiegészítened:

See the Pen AdBlocker mérés hagyományos kóddal by Csentes Zoltán (@csenty) on CodePen.

Ha pedig GTM-et használsz, akkor ezt a kódot kell beállítani, hogy át tudjuk adni Analyticsnek, hogy fut-e Adblock a böngészőben:

See the Pen AdBlock mérése GTM-ben by Csentes Zoltán (@csenty) on CodePen.

A fenti funkció egy igaz / hamis értékkel tér vissza, attól függően, hogy fut-e Adblocker vagy sem. Ezt a kódot egészítsük ki úgy, hogy ha a függvény "true" értékkel tér vissza, akkor Custom Dimension-ben küldjük be az 1-es értéket Analytics-be.

Adatok megjelenítése Analyticsben

Ahhoz, hogy a script által átadott adatokat meg tudjuk jeleníteni Google Analyticsben, Custom dimensiont kell beállítanunk hozzá.

Admin / Custom Definitions / Custom Dimensions

Ezeket az adatokat írjuk be:

Mentés után ezt fogjuk látni:

Ezek után már nincs más dolgunk, mint bármelyik riport nézetben egy új szegmenst létrehozni:

Ha mindent jól csináltunk, akkor itt végeztünk is.

Megosztani ér:

Kérjen Google Analytics Auditot

Ne hagyja elveszni az értékes adatokat! Ha nem jól működik az Analitika lehetőséget és pénzt veszít. Kérjen Google Analytics auditot és átnézem a teljes fiók beállítását.